BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SEÇİM

Seçim anketleri genel seçim tahminleri doğru mu

Seçim anketleri yapan şirketler seçmen tarafından yanılgıya uğratılabilir mi? Seçim sonuçları, seçim anketlerindeki sonuçların aksine bir sürpriz yapar mı?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçimlerine 4 gün kala, seçim anketleri de 'seçim yasağı'na rağmen kamuoyu araştırmalarını yayınlamaya devam ediyor. Son olarak 'son seçim anketi' çalışmasını bugün yayınlayan ORC Araştırma Şirketi, sonuçları, AK Parti yüzde 46, CHP yüzde 25,3, MHP yüzde 15.5, HDP ise yüzde 9.0 olarak açıkladı. Peki seçim anketlerine katılan ve görüş belirten seçmen seçim anketlerini yanıltabilir mi? Seçmen, kendisine yöneltilen anket sorularının yanıtlarında tercihlerini gizleyerek; gerçek partisini belli etmeyerek bir sürpriz yapmış olabilir mi?

FEHMİ KORU 'SEÇİMİN FALI"NA BAKTI

Habertürk yazarlarından Fehmi Koru, bugünkü "Bu seçimin falına bakınca..." başlıklı yazısında, özellikle son seçim anketlerinde ekseriyetle 'AK Parti'nin oyu düşüşte' diyen anket firmalarını kastederek, İngiltere’de ve İsrail’deki seçim sonuçlarından örnek verdi; son seçimlerde araştırma firmalarını seçmenlerin şaşırttığını, koca koca araştırma firmalarının, seçimden sonra, abonelerinden ve kamuoyundan özür dilemek zorunda kaldığını, Bizde de benzer bir durumun yaşanma ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.

AK PARTİ 3 ARAŞTIRMA ŞİRKETİYLE ÇALIŞIYOR

'Kamuoyu araştırmalarına en fazla önem veren partinin AK Parti olduğu'na dikkat çeken Koru, AK Parti'nin 2002 seçiminden bu yana 3 ayrı firmayla çalıştığına, 2002 seçiminde AK Parti’yi başarıya ulaştıran şeyin bilimsel bulgulara verdiği önem olduğuna, kampanya sürecinde ele alınan konuların ve bu konuların kimler tarafından nasıl işleneceği ayrıntısına kadar  ANAR’ın sunduğu bulgular eşliğinde belirlendiğine işaret etti.

FEHMİ KORU MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Buradan yola çıkarak, 'Eğer kamuoyu araştırmaları etrafta söylenenleri haklı çıkaracak bir düşüşe işaret ediyor olsaydı, herhalde AK Parti yönetim kadrosu kampanyanın akışını değiştirirdi." diyen Koru, "Yoksa realiteyle bağların koptuğuna mı inanmalıyız? Bazen öyle olur çünkü; uyarılara rağmen risk alabilmiş ve sonunda kazanmış olanlar, aldıkları riski daha büyütmekten çekinmez hale gelebilirler. Öyle olmasaydı, dünün etkili iktidar partileri ciddiye almadıkları rakipleri tarafından dize getirilebilir miydi? Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit hep risk büyütme sonucu kaybettiler geçmişte.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi gözünüzün önüne getirin: 2002’de AK Parti’yi iktidara taşıyan erken seçim Bahçeli’nin ısrarlı ‘’Seçime gidelim’’ bastırmasının sonucuydu; MHP o seçimde baraja takıldı. Liderinin “seçim” ısrarı yüzünden MHP 5 yıl Meclis dışı kaldı. “Riski büyütme sonucu kaybetme" diyerek 'madalyonun öbür yüzünü' de tasvir etti.

secim-anketi.20150603110433.jpg

İşte Koru'nun o yazısından çarpıcı satırlar:

(...)

‘’AK Parti’nin oyu düşüyor’’ diyen diyene. Herkes kendi çevresinden bu kanaati destekleyen izlenimler aktarıyor. Açıklanmayan kamuoyu yoklamaları da benzer bir sonuca işaret ediyormuş...
Olabilir mi? Olabilir elbette, ama...

İngiltere’de -ve İsrail’de de- son seçimlerde araştırma firmalarını seçmenler şaşırttı. Öyle deniyor. Koca koca araştırma firmaları, seçimden sonra, abonelerinden ve kamuoyundan özür dilemek zorunda kaldılar.

Bizde de benzer bir durum yaşanmayacağını kim bilebilir?

"SEÇMEN BAZEN BÖYLE SÜRPRİZLER YAPAR"

Seçmen bazen böyle sürprizler yapar; ‘’Kararsızım’’ diyerek kime oy vereceğini saklar veya yanlış parti ismi vererek araştırmacıyı yanıltır. İngiliz araştırma firmaları, yanlış öngörüleri sonrasında bu mazereti öne sürdüler ve ‘’Seçmen bizi aldattı’’ dediler...

Acaba?

"KUŞKUMUN ALTINDA..."

Kuşkumun altında siyasi partileri yönetenlerin akıllı ve pragmatik kadrolar olduğu inancım yatıyor. Kamuoyu araştırmalarını para verip yaptıranlar da genellikle onlar zaten; araştırmalarda çıkan sonuçlardan öğrendiklerine göre kampanyalarını ve kullandıkları argümanları her gün yeniden dizayn eden de o kadrolar...

(...)

"RİSKİ BÜYÜTME SONUCU KAYBETME"

Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit hep risk büyütme sonucu kaybettiler geçmişte.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi gözünüzün önüne getirin: 2002’de AK Parti’yi iktidara taşıyan erken seçim Bahçeli’nin ısrarlı ‘’Seçime gidelim’’ bastırmasının sonucuydu; MHP o seçimde baraja takıldı. Liderinin “seçim” ısrarı yüzünden MHP 5 yıl Meclis dışı kaldı.

“Riski büyütme sonucu kaybetme” diye buna diyorum.

Ne dersiniz, bugün de böyle bir durum söz konusu olabilir mi?

"ANKETLER GENELDE DOĞRU SÖYLER"

İngiltere’de anketlerin kaybedeceğine işaret ettiği Muhafazakâr Parti, seçimden önceki son hafta içerisinde kampanyasında radikal değişikliklere gitmişti. Başarıyı getiren de, önceleri anketçilere farklı partilere oy vereceğini söylemiş hayal kırıklığı yaşayan seçmenin, o hafta içerisinde kanaat değiştirmesine yol açacak yeni bir muhafazakâr söylemle karşılaşması oldu.

Anketler genellikle doğru söyler.

Galiba AK Parti bu seçimde şansına -ve tabii liderine de- güveniyor ve anketlerin yanlış söylediğine inanıyor. O inançla da, strateji ve söylem değiştirmek yerine, şimdiye kadar aldığından daha büyük bir risk üstleniyor...

Kamuoyu yoklamalarının bulgularını değil de, kendine yakın yazarların yazdıklarını daha fazla önemsiyor olabilir mi AK Parti’nin strateji uzmanları?
Olabilir.