Yapılan araştırma sonunda anketten tek parti çıkarken diğer partiler hızla oy kaybediyor.
Abone olSESAR,16 ilde 1863 denek üzerinde geniş kapsamlı bir anket yaptı.Anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.Çıkan rakamları yorumlayan SESAR analistleri, "Muhalefet Seçim Sonrası İyice Azalacak ve Karışacak.AKP karşısında diğer partiler sahip oldukları oy oranı ile klasman dışı kalıyorlar. Hiç biri AKP’nin (yapay da olsa) sikletinde değil" denildi.İşte çarpıcı sonuçlar..
ARAŞTIRMA SAHASI:: Anketin uygulandığı iller isim sırasına göre aşağıda verilmiştir.
• ADANA • DİYARBAKIR • İZMİR • MANİSA
• ANKARA • ERZURUM • KAYSERİ • MERSİN
• ANTALYA • GAZİANTEP • KONYA • SAMSUN
• BURSA • İSTANBUL • MALATYA • TRABZON
ÖRNEKLEM: Araştırma 1863 denek ile gerçekleştirilmiştir.
Cinsiyet Sayı %
Kadın 805 43.2
Erkek 1058 56.8
Yaş Grupları
18 – 25 510 27.4
26 – 35 619 33.2
36 – 45 430 23.1
46 – 60 250 13.4
61 + 54 2.9
Medeni Durum
Evli 972 52.2
Bekar 850 45.6
Dul / Boşanmış 41 2.2
Eğitim Durumu
Okur Yazar Değil58 3.1
İlkokul 475 25.5
Ortaokul 412 22.1
Lise 712 38.2
Üniversite 203 10.9
Lisansüstü 4 0.2
Toplam 1863 100
Meslek Sayı %
Esnaf / Zanaatkar 324 17.4
Vasıflı işçi, şef 170 9.1
Vasıfsız işçi, hizmetli 140 7.5
Yönetici olmayan personel, memur 78 4.2
Müdür veya orta dereceli yönetici 32 1.7
Genel Müdür, üst düzey yönetici 20 1.1
Şirket sahibi veya ortağı 43 2.3
Serbest meslek sahibi 252 13.5
Emniyet veya TSK mensubu 13 0.7
Eh hanımı / kızı 348 18.7
Öğrenci 136 7.3
Çiftçi 24 1.3
Emekli 26 1.4
İşsiz 240 12.9
Diğer 17 0.9
Toplam 1863 100
1)28 Mart Yerel Seçimleri sonrasında siyaset arenasının görüntüsünün nasıl olacağını düşünüyorsunuz?
Tek parti dönemine doğru gidiyoruz %28.1
2002’deki tasfiye süreci devam edecek %18.4
Muhalefette iç kavga büyüyecek %16.2
Yeni arayışlar gündeme gelecek %15.7
Hiçbir değişiklik olmaz, böyle gider % 8.7
Seçimden sonra AKP’yi zor günler bekliyor % 4.6
Fikrim Yok % 8.3
2)Mevcut siyasi parti liderlerinden hangisinin Türkiye’nin sorunlarını çözebileceğine inanıyorsunuz?
Hiçbirine inanmıyorum %41.6
Recep Tayyip Erdoğan %23.7
Mehmet Ağar % 5.4
DenizBaykal % 4.4
Kemal Derviş % 3.2
Cem Uzan % 2.6
Devlet Bahçeli % 2.3
Diğer % 1.4
Fikrim Yok %11.6
3)Mevcut siyasi partiler içerisinde sizi tam olarak temsil ettiğine inandığınız siyasi parti hangisidir?
Hiç biri beni temsil etmiyor %46.8
AKP %18.6
CHP % 8.7
MHP % 4.3
DYP % 3.1
GP % 2.4
Diğer % 1.7
Fikrim Yok %14.4
4)Kamuoyu ve medyanın yerel seçimler karşısındaki kayıtsızlığını neye bağlıyorsunuz?
Muhalefet partilerininin yetersizliğine %29.6
İktidarın gazabından çekinilmesine %21.2
Kamuoyunu sürükleyecek bir liderin olmamasına %17.3
AKP’nin alternatifsiz kalmasına %12.6
Seçimle bir şeyin değişmiyeceği düşüncesi % 7.3
Fikrim Yok %12.0
5) 28 Mart Yerel Seçimlerinde Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vereceksiniz?
AKP %52.1
CHP %10.6
Sol İttifak % 7.2
DYP % 4.8
GP % 3.6
MHP % 3.4
Diğer % 2.4
Fikrim Yok %15.9
ANKET DEĞERLENDİRME RAPORU
28 Mart yerel seçimlerine giderek yaklaşırken Türk siyasi hayatı çok ilginç gelişmelere sahne oluyor.
Şubat ayı enflasyon rakamları ile birlikte Türkiye 34 yıl sonra tek haneli enflasyonla tekrar tanıştı. Fakat siyasi hayatta gelinen noktanın vahemeti ise şu cümlede özetlene bilir;
TEK HANELİ ENFLASYONDAN TEK PARTİLİ SİYASİ HAYATA
Tek Parti Görüntüsü Toplumu Kaygılandırıyor
Yerel seçimlere yönelik seçmen görüş ve değerlendirme anketimizin ilk sorusu yukarıdaki başlığı doğrulayan nitelikte bir sonucu ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarımız gösteriyor ki Türk halkı enflasyondaki tek haneli rakamdan ne kadar memnunsa, tek parti dönemini anımsatan AKP iktidarı döneminden de bir o kadar çekiniyor. Anketimizde yer alan “28 Mart Yerel Seçimleri sonrasında siyaset arenasının görüntüsünün nasıl olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna seçmenin yüzde 28.1’i Türkiye’nin tek partili siyasi hayata gitmekte olmasından endişe duyduklarını belirtmektedirler. Araştırma raporları gösteriyor ki seçmen koalisyon hükümetlerinden sonra AKP’nin tek başına iktidara gelmiş olmasından memnun olmakla birlikte AKP’nin karşısında dengeleyici bir muhalefet gücünün oluşmamasından kaygılı ve AKP’nin antidemokratik eğilim gösterebileceğinden kaygılı.
Muhalefet Seçim Sonrası İyice Azalacak ve Karışacak
Seçmenin 28 Mart sonrası durum ile ilgili öngörüleri sadece bununla kalmıyor. Seçmen ayrıca seçimler sonrasında muhalefet partileri içerisinde ciddi sorunlar yaşanacağına dair tespitini 3 Kasım 2002 seçimleri sonrası tasviye sürecinin devam edeceğine olan inancı ve muhalefet içi kavgaların derinleşebileceği düşüncesi ile ifade ediyor.
Toplum Tatmin Edici Siyasi İrade ve Siyasi Lider Açlığı İçerisinde
Anketin birinci sorusuna verilen bir diğer cevap ise aslında bazı seçmenler tarafından dile getirilen denge kuvvetinin eksikliğinin giderilmesine dair beklentileri açıklaması anlamında önemli. Seçmenin yüzde 15.7 si seçimler sonrasında yeni arayışların gündeme geleceğini düşünüyor. Muhalefetin partilerinde yaşanacak bölünme, değişim ve tasviye gibi düşüncelere sahip olan seçmenle beraber yeni oluşum beklentisinde olan seçmenin toplamı yüzde 50.3 e tekabül etmekte. İronik olan durum ise Türk halkı tedirgin bir ruh haliyle, kendi oyları ile zirvede tuttuğu AKP’nin karşına yerleştirebileceği dengeleyici bir gücün de arayışlarını sürdürüyor.
SİYASİ BOŞLUKTA LİDER ARAYIŞLARI
Recep Tayyip Erdoğan’ın Kronik Sorunu: Kendini Aşamamak
Dünyada Thatcher, Mitterand, Kohl ve Clinton gibi büyük liderler dönemi sonrasında yaşandığı gibi Türkiye’de de Özal’ın ölümü, Demirel’in aktif siyasetin dışında kalması, Erbakan ve Ecevit’in miadlerının dolması sonrasında Türk siyasi hayatında “güçlü” lider arayışı sürüyor. Analiz aşamasında şu yorumu yapmak uygun olabilir düşüncesindeyiz. “Her ne kadar Tayyip Erdoğan şu an siyaset yapan diğer liderlerden bir adım önde görünüyorsa da Yenişafak yazarı Ahmet Taşgetiren’in bir süre önce köşesinde de belittiği gibi “danışman seçiminde” geçmişten beri yapageldiği hatalar zinciri nedeniyle, yanlış yönlendirilmesinden dolayı kendi karizmasını köklü bir derinliğe ve entellektüel yeterliliğe taşıyamıyor. Kasımpaşalılığı aşamıyor, büyük liderler liginde yerini alamıyor.”
Muhalefetiniz Kadar Ağırlığınız Var
Ne acıdır ki diğer siyasi parti liderleri halk nezdinde kayda değer bir lider ağırlığına sahip değiller. Seçmenin liderlerle ilgili sorumuza verdiği cevaplar içinde bir dikkat çekici nokta da Kemal Derviş’in sessiz ve “derinden” yeni rolüne hazırlındığına işaret edilmesi olmuştur.
PARTİLERİN TEMSİL ZAAFİYETİ TEMSİLDE MEŞRUİYET
Araştırmanın üçüncü sorusunda seçmene “mevcut siyasi partiler içerisinde sizi tam olarak temsil ettiğine inandığınız siyasi parti hangisidir” sorusu yöneltilmiştir. Bu soru karşısında alınan cevaplar Türk siyasi hayatının içinde bulunduğu derin bunalımın açık göstergesi niteliğinde.
Hiç Bir Parti Toplumu Temsil Edemiyor
Her hangi bir partinin kendisini temsil ettiğine inanan insanların oranı, “hiç bir arti beni tam olarak temsil etmiyor” diyenlerin oldukça altında kalıyor. Bu sonuç hem Türk siyasi hayatında şu an var olan partilerin yetersizliğini hem de halkı temsil açısından gerçek bir meşruiyet taşımadıklarını gösteriyor.
AKP’yi Geçici Gören Geniş Bir Seçmen Kitlesi Var
Daha önceki araştırmalarımızda karşımıza çıkan ve üzerinde durduğumuz, “kerhen verilen destek” bu araştırmamızda çok daha net bir biçimde ortaya çıkıyor. Yerel seçimlerde AKP’ye oy vereceğini söyleyen seçmenin oranı yüzde 52.1 iken, bu seçmen içerisinde AKP’nin kendisini gerçekten temsil edebildiğine inananların oranı yüzde 18.6 ya düşüyor. Türk halkının üçte biri, AKP seçmeninin ise yüzde 64 ü AKP’ye kendisini temsil kabiliyetinden yoksun olduklarını bile bile oy veriyorlar.
Yeni Bir Siyasi Konsept ve Dinamizm Tüm Siyasi Dengeleri Bozar
Görünen tablo şu ki siyasi partiler sağlam bir zemine oturmuyorlar. Seçmenin beklentileri doğrultusunda oluşacak yeni bir siyasi yapı bir anda tüm partilerin altındaki fay hattını harekete geçirerek siyasi bir depreme neden olabilir.
YARIŞ YOK, LİDER YOK, SEÇİMİN TADI YOK
Bazı siyasi parti liderlerinin de söylediği gibi Türkiye bir türlü seçim ortamına giremedi. Liderler seçim karşısında kamuoyunun bu kayıtsızlığından şikayetçi olmaktalar ancak seçmen ise Türkiye’nin seçim havasına girememesinin baş sorumlusu olarak muhalefet partilerini ve liderlerini işaret ediyor.
Alternatif Politikalar Üretmezseniz Tasfiye Olursunuz
Nitekim seçmen kendisine yöneltilen “Kamuoyu ve medyanın yerel seçimler karşısındaki kayıtsızlığını neye bağlıyorsunuz?” sorusuna yüzde 29.6 oranında “muhalefet partilerinin yetersizliğine” ve yüzde 17.3 oranında “kamuoyunu sürükleyecek bir liderin eksikliğine” bağlamaktadır.
İktidarın Gücünü Kullanma Şekli Yapay Bir Otorite Oluşturuyor
Seçmene göre “İktidarın gazabından çekinilmesi” ve “AKP’nin seçim yarışında alternatifsiz kalması” kamuoyunda seçim sonuçlarına yönelik beklenti ve heyacını yok ediyor.
AKP HÜKMEN GALİP
Anketin son sorusu seçmenin yerel seçimlerde belediye başkanlığı için oy vermeyi tercih edeceği partiler üzerine. Aslına bakılacak olursa sonuçlar yoruma gerek bırakmayacak kadar açık ve net. AKP karşısına rakip çıkmadığı için hükmen galip ilan edilebilir.
AKP karşısında diğer partiler sahip oldukları oy oranı ile klasman dışı kalıyorlar. Hiç biri AKP’nin (yapay da olsa) sikletinde değil.
Sol’dan Uzaklaşma İvme Kazanıyor
Bazı sol partilerce oluşturulan “Demokratik Güç Birliği” ve CHP’nin toplam oy oranları ise yüzde 17.8 oranında kalarak Türkiye’de sol oyların yüzde 20 nin altına indiğini göstermektedir.
DYP 3 Kasım 2002’nin Çok Gerisinde
Merkez sağın bir zamanlar lider partisi olan DYP ise yüzde 4.8 oy oranı ile 3 Kasım 2002 seçimlerinde liderin tasviyesine sebep olan erezyon ve yıpranmanın devam ettiği görülüyor.
GP’nin Oy Oranı Hızla Düşüyor
Medya gücü ve parasal kaynaklarını kaybeden GP, büyük bir hızla oy kaybediyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan çalışmalarda yüzde 7 ila 10 arasında oy alabileceği görülen GP, liderinin tüm mücadelelerine rağmen “iktidarın gazabı” altında eriyor.