BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,15
ALTIN 2.998,83
HABER /  SEÇİM

Seçim anketçilerinden 'erken seçimi kazanma' formülü

Seçim anketi sonuçlarını gerçeğe en yakın tahminlerle bilen 5 anketçi, partilere 'erken seçimin kazananı' olmak için partilere kritik stratejiler verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM/DERLEME- AK Parti ile CHP'nün dünkü koalisyon toplantısından olumlu sonuç çıkmayınca gözler erken seçime döndü. Partilerin seçim stratejilerini belirleyen sonuçlar ortaya koyan kamuoyu araştırma şirketlerinin yöneticileri, partilere erken seçimde galip gelmek için partilere kritik stratejiler verdi.

Al Jazeera'ye konuşan MetroPoll, KONDA, GENAR gibi kritik anketler yapan araştırma şirketleri yöneticileri, koalisyonun kurulamaması ve erken seçim yapılması durumunda ortaya çıkacak tablo üzerine kritik değerlendirmelerde bulundu.

3 ANKETÇİDEN 3 KRİTİK YORUM

Genar Genel Müdürü Mustafa Şen, 'AK Partili seçmenin sandığa gitmesi' durumunda erken seçimden AK Parti'nin faydalı çıkacağını söylerken; KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Erdem ise koalisyon konusunda uzlaşı çıkmamasını bir 'ortaoyunu' olarak niteledi. MetroPoll Başkanı Şentop ise koalisyonun kurulamamasına ilişkin "İki parti de kurulmayacak bir koalisyon için bir aylarını harcadı." yorumunda bulundu.
2015-genel-sceimleri-partiler-logo.20150814130045.jpg

İşte 'seçim hesaplamaları uzmanları'ndan 'erken seçimde kazanma'nın yolları ve formülleri:

mustafa-sen-genar.jpg
GENAR: AK PARTİ SEÇMENİ SANDIĞA GÖTÜREBİLİRSE KAZANABİLİR


Genar Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mustafa Şen, AK Parti'li seçmenin son birkaç seçimde sandığa gitmediğini vurgulayarak 'AK Parti seçmeni sandığa götürürse kazanabilir' dedi.

"İki lider seçmenini aslında ikna etmek için konuştu. AK Parti'li seçmen CHP ile koalisyonu zaten istemiyordu. CHP'li seçmen de sonradan AK Parti ile bir koalisyona ikna oldu. Davutoğlu kendi seçmen kitlesi bir koalisyon istemediği için kendi seçmen kitlesinin isteği doğrultusunda hareket etti, demokratik bir lider olarak. CHP de aynı şekilde kendi seçmen kitlesine yönelmiş oldu. Yani, iki parti de ortada bir tavır sergiledi. Son anketlerde AK Parti'nin az da olsa yükselişini görüyoruz. MHP ve HDP'de ise kısmi düşüşler var. Muhalefet partilerine oy veren seçmen 'Acaba farklı mı davransaydık?' diye soruyor. Unutmamak lazım, AK Parti'li seçmen son birkaç seçimde sandığa koşmadı. biraz gevşek davrandı. Bu AK Parti için bir sorun, ama aynı zamanda bir çözüm. Eğer, AK Parti seçmenini sandığa götürebilirse o zaman kazanabilir."

"BİR MUHALEFET FELAKETİ ORTAYA ÇIKTI"

"Seçimden önce bütün partiler AK Parti'ye karşı birleşmiş vaziyette hareket ediyordu. Tek amaçları AK Parti'yi iktidardan indirmekti. AK Parti iktidarı kaybetti ancak muhalefet sonrasında birlikte hareket edemedi. Devlet Bahçeli HDP'ye asla bir araya gelinemeyeceği yönünde posta koydu. Yani tam bir muhalefet felaketi ortaya çıktı. Ben bunu orta akıl tuzağı olarak görüyorum ve oradan da çıkamıyorlar. Türkiye'nin temel sorunu da bu. Bu seçimler de onu tescilledi."

tarhan-erdem-konda.jpg
KONDA: ORTA OYUNU!

KONDA Yönetim Kurulu Başkanı ve gazeteci-yazar Tarhan Erdem, son bir ayda yaşanılan görüşmeleri "ortaoyunu" olarak değerlendirerek, koalisyon görüşmesini "Kemal Kılıçdaroğlu, çok önemli bir şey söyledi. 'Biz koalisyon müzakeresi yapmadık, koalisyon da teklif edilmedi' dedi. Bu iki husus, Davutoğlu’na verilen görevin ne olduğunu ve bunun arkasında ne yattığını anlatıyor. Koalisyon müzakeresi yapılıyor sanıyordum. Koalisyon konuşulmamış, herkes fikrini söylemiş. Bir dahaki hafta bitirelim demişler. Devlet işi bu kadar ciddiyetsiz bir hale getirilir mi ? Davutoğlu’na görevi veren adam bunu böyle yap demiş. O da uymuş. Git onları uyut demiş. En baştan beri senaryo böyleymiş. Bu kadar da açık olmaz. Ben böyle bir şey hatırlamıyorum, çok garipsedim, kabul edemiyorum. Türkiye’nin başına gelen maskaralık ilk kez yaşanıyor. Bu bir orta oyunu, maskaralıktan öte. Devleti kim idare ediyorsa oyuncular da onlar." diyerek sert eleştirilerde bulundu.

ozer-sencar.20150814123504.jpg

METROPOLL: CHP OYUNA GELMEDİ

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar göre de, sonuç sürpriz olmadı. Sencar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu daha gerçekçi buluyor. Sencar’a göre, CHP en başından olayların farkındaydı ancak sonuna kadar süreci yaşamak zorunda kaldı. Yani, masayı terk eden taraf olmadı.

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar şöyle konuştu:

"İki parti de kurulmayacak bir koalisyon için bir aylarını harcadı. 45 günün dolması için yapılmış bir süreçti. En azından Tayyip Bey açısından böyleydi. Davutoğlu, ‘Bir şans olarak kurabilirim’ diye düşünmüş olabilir, ama CHP’lilerin bir koalisyon hükümeti kurulamayacağını bildiklerini düşünüyorum. Tavırlarından onu anlıyorum çünkü, eğer koalisyon kurma konusunda olumsuz tavır gösterselerdi iktidar, ‘Biz kendileriyle görüşüyoruz ama koalisyona yanaşmıyorlar’ ithamı altında kalacaktı. Böyle bir oyuna gelmediler."

"TAYYİP BEY KENDİ OYUN PLANINA GÖRE YÜRTTÜ"

Sencar, başından bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan faktörüne dikkat çekiyor ve Erdoğan’ın kendisi açısından başarılı bir süreç yürüttüğünü ifade ediyor:

"Davutoğlu ne kendisinin ne de cumhurbaşkanının isteklerini yerine getirebildi. Hakim unsur Tayyip Bey’di. Kendi oyun planına göre yürüttü. Davutoğlu için figüran dersek haksızlık, saygısızlık etmiş olur muyum bilemiyorum ama sahnede figüran gibi kaldı. Sürekli yanında Ömer Çelik’in olması bunun göstergesi. Siyasi tecrübesi yüksek, hem de Erdoğan’ın güvendiği birisi Çelik. Davutoğlu'na bakılırsa seçime gitmez, hükümet kurar. Ama bu işler Davutoğlu'na bırakılmayacak kadar ciddi."

"AK PARTİ KÜRT OYLARINI KAYBEDECEK"

Ancak, Sencar’a göre siyasi aktörleri yönetmekle, halkı yönetmek - halkın oy verme davranışlarını yönetmek farklı şey. Son bir aylık çatışma halinin önemli bir etken olacağı düşüncesinde.

"Kürtlerle dindar Kürtler eskiden beri Özal’a, Demirel’e, Erbakan’a oy verdi. AK Parti öncesinde hiçbir lider ve hükümet Kürtleri bu şekilde devlet adına ezmedi. Devlet ve AK Parti aynı şey haline geldi. Kürtlere, PKK’ya karşı Tayyip Bey çok daha sert ve acımasız oldu. Bu da dindar Kürtleri HDP’ye itti. Bir miktar daha Kürt oylarını kaybedecek. MHP dikkatli, zekice politikalar gütmezse AK Parti bu kaybı MHP’den karşılayacak. HDP’nin ödünç oyları da CHP’ye geri dönecek. Ama 13’ün altına düşmez. AK Parti, 40-42’de kalır; CHP 26-27 civarında. MHP 16’nın altına ne kadar iner. Tabii, bu süreci nasıl yürüttüğüne de bağlı. AK Parti’nin azınlık hükümetini desteklemeye kalkarsa oyları CHP’ye kayar. Ama yine de, AK Parti erken seçimden tek başına iktidar olarak çıkamayacak."

SON SEÇİMİ EN İYİ BİLEN 2 ANKETÇİ'DEN İNTERNETHABER'E KRİTİK AÇIKLAMA

Son seçimde gerçek sonuçlara en yakın tahmini yapan 2 şirket olan Andy Ar ve A&G Araştırma Şirketi sahipleri Faruk Acar ve Adil Gür, internethaber.com'a yaptığı açıklamada, koalisyon ve erken seçime ilişkin kritik uyarılarda bulundular.

BUNU YAPAN ERKEN SEÇİMDEN ZAFERLE ÇIKACAK

İnternethaber'e konuşan Andy-Ar Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, partinin önce 'seçmenini ikna etmesi' gerektiğini, seçmenini ikna eden partinin erken seçimden zaferle çıkacağını vurguladı. 

andy-ar-faruk-acar.20150814124257.jpegAndy-AR Yönetm Kurulu Başkanı Faruk Acar ise koalisyonun kutuplaşmanın önüne geçmek için bir fırsat olduğunu, hangi partinin 'seçmenini ikna edebilirse' o partinin kazanacağını söyledi:

ERKEN SEÇİMDE NASIL BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR?

"Seçim sonrasında henüz aktif, netleşen icraatların olmadığı bir dönemde "bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz" diye sorulduğunda yüzde 18 gibi çok ciddi bir rakam var. Bu kitle, belirsiz olarak tanımlanan kitle. Bu tür bir yaklaşımı çok tecrübe edindiğimizi söyleyemem çünkü henüz 2 ay önce bir seçimden çıktık, iki ay sonra yüzde 18 kararsız seçmenin olması açıkçası bizim için normal karşılanabilecek bir bulgu değil. Neticede bu yüzde 20 üçüncü büyük parti.

Büyük olasılıkla bu seçmen önümüzdeki süreci iyi okumaya çalışacak ve okuduğu tabloya göre şekillenecek. Ama biz bunu orantısa olarak okuduğumuzda, Ak Parti'ye 2 puan, CHP'ye 2 puan kazandırdığını, MHP' ve HDP'de ise bir değişiklik olmadığını okuyoruz. Ama seçmen bunu orantısal olarak dağıtmayabilir.

Hemen yanı başımızda yeni başlayan, belki gündemde yerini daha fazla olacak olan bir savaş ortamı söz konusu, siyasetin gerilimi tekrar başlayabilir, böyle bir ortamda ekonomideki olumsuzluklar baş gösterebilir. Seçmen bu olumsuzlukları kimin hanesine yazacaktır, gidip küçük partilerin hanesine yazacak hali yok. Bir şekilde bunun sorumlusu olarak iktidar partisini cezalandırabilir. Ama diğer taraftan da bir ters okuma yapılabilir; "Evet Ak Parti 13 yıldır olumlu-olumsuz taraflarıyla vardı, ders vermek istedik, o dersi almıştır, artık Ak Parti'ye oy verebilirim" de diyebilir seçmen."

"AK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLABİLMEK İÇİN YÜZDE 44 OY ALMALI"

Ak Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için alması gereken oy oranı, Andy-ar simülasyonlarına göre, yüzde 44 ve üzeridir. Bugün itibariyle Ak Parti'nin kazandığı, CHP'nin yerinde durduğu, MHP ve HDP'nin düştüğü sonucuna ulaşmamız gerekiyor ki Ak Parti tek başına iktidara gelsin. Önümüzdeki süreçte dediğim gibi algıların yönetimini yapan kazanır.



adil-gur-ag.jpeg

"ERKEN SEÇİM KOALİSYON İÇİN REFERANDUM OLABİLİR"

Gür, erken seçimde 7 Haziran'daki gibi bir sonuç çıkması halinde, bu seçimin, yapılacak koalisyon için referandum anlamına geleceğini söyledi. Gür'e göre, erken seçim bir referandum niteliğinde:

"Belki önümüzdeki günlerde bir MHP denemesi olabilir ama orada da kapıların açık olmadığı görülüyor, yani Türkiye son sürat erken seçime gidiyor. Bu bir denemeydi. AK Parti ve CHP liderleirnin birkaç kez görüşmesi, el sıkışması bile çok olumlu bir adım.

Şayet önümüzdeki seçimde tek başına bir iktidar çıkmazsa öyle sanıyorum ki yapılacak seçim bir koalisyon için referandum olacaktır. Şayet önümüzdeki seçimde bir koalisyon ihtimali belirirse parti tabanlarını ikna etmek veya koalisyon görüşmelerini hızla sonlandırmak mümkün olacaktır."

"TABLO DEĞİŞEBİLİR AMA AK PARTİ DEĞİŞMELİ"

"Ben değişebileceğini düşünüyorum. Ama biz araştırmacılar elimizdeki verilere yani düne ve bugüne bakarak konuşuruz. 2-3 ay sonra yapılacak bir sçeimde tablo şu olur demek öyle kolay değil. Muhtemel bir seçimde AK Parti tek başına iktidar olabilir ama AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için çok değişim geçirmesi gerekir. 7 Haziran'daki ekiple, kadroyla, söylemle, seçim yürütme mantığıyla, seçim kampanyası modeliyle bir seçime gidilse oyunda çok büyük bir değişiklik olmaz."

"AK PARTİ YENİDEN İKTİDAR OLMAK İSTİYORSA..."

"AK Parti yeniden iktidar olmak istiyorsa AK Parti'yi yenilemeli. AK Parti'nin sadece kendisini yenilemesi yetmiyor, Türkiye için yeni bir hikayesi olması lazım. Ak Parti'nin eskiden olduğu gibi daha özgürlüklerden yana, ulaşım, bilişim ve sağlık alanında olduğu gibi başarılı icraatlarını daha fda başarılı hale sokması ve geniş alanlara yayması lazım ki tek başına rahat bir iktidar çıkarabilsin.

Ama kesinlikle "bu seçimden aynı tablo çıkar, bir iktidar çıkmaz" tezine katılmıyorum. Tek başına bir iktidar çıkabilir ama ucu ucuna mı bir iktidar çıkar, az farkla iktidar kaçar mı şu anda bilemiyorum, bunu önümüzdeki 2-3 aylık sürede iktidara talip olan partilerin performansları belirleyecektir."