BIST 10.025
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.965,92
HABER /  GÜNCEL

Schröder'den Erdoğan'a destek

Almanya Başbakanı, Ermeni soykırım iddiaları ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan’ın ortak komisyon önerisine destek verdi. Schröder'e göre yeni koşullar getirilmeyecek.

Abone ol

Schröder, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin verdikleri sözleri tutuması gerektiğini de söyledi ve Türkiye’nin önüne yeni bir koşul getirilemeyeceğini ifade etti.

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Ermeni soykırım iddialarının AB’ye üyelik yolunda Türkiye’nin önüne yeni bir koşul olarak getirilmeyeceğini de vurguladı.

Schröder, “Bunun hiçbir şekilde yeni bir koşul olamayacağını söyledik. Bu ikili ilişkilerle ilgili bir mesele. Tarihçilerin işi. Türk Başbakanı’nın önerisi iyi. Bir ulusun kendi tarihine özeleştirel bakması önemli. Erdoğan’ın yolu izlenmeli” diye konuştu.

‘ALMANYA İLE İLİŞKİLERİ ETKİLEMEZ’

Alman parlamentosunda Ermeni iddialarının tartışılmasının 2 ülke ilişkilerine zarar veremeyeceğini belirten Schröder, parlamentolarda tarihin yeniden ele alınmasının normal olduğunu belirtti.

İki ülke ilişkilerinin çok iyi durumda olduğunu belirten Schröder, tartışmaların ikili ilişkileri gölgeleyemeyeceğini de vurguladı.

Almanya Başbakanı, Türkiye ile AB arasında son zamanlarda yaşanan söz düellosunun hiç kimseye fayda sağlamayacağını da belirtti.

‘İKİ TARAF DA SÖZLERİNİ TUTMALI’

Schröder, “Karşılıklı suçlamalar kimseye fayda sağlamaz. 17 Aralık’ta karşılıklı sözler verildi. Türkiye’deki reformların uygulamaya geçirilmesi, Ankara Antlaşması’nın onaylanması ve yeni caza yasasının onaylanması önemli. Her iki taraf da sözlerini uygulamaya geçirmeli” dedi.

‘EK KOŞUL ÖNE SÜRÜLEMEZ’

Türkiye’nin önüne ek bir şart konulmayacağını belirten Schröder, Ankara’nın ek protokolü imzlaması gerektiğini yineledi ancak KKTC’ye vaat edilen yardımlarla ilgili ise net ifade kullanmadı.

Türkiye’nin bu konuda çok haklı olduğunu söyleyen Schröder, referandumda Ada’nın kuzeyinde “evet” çıkmasın ardından Yunanistan’ın da bu sürece destek vereceğini belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ 10-15 YIL ALIR’

Almanya Başbakanı Türkiye’nin ek protokolü imzalamasının Rum Kesimi’ni tanıması anlamına mı geldiğine ilişkin soruya “Hukuki bir tartışma başlatmamalı” karşılığını veririken, Türkiye’nin üyelik sürecinin 10-15 yıllık bir süreyi kaplıyabileceğini belirtti.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com