BIST 9.932
DOLAR 35,16
EURO 36,67
ALTIN 2.971,11
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

SBS'de görme engellilere kolaylık

Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) öğrenciler bu yıl bazı yeni uygulamalarla karşılaşacak.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığınca ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) öğrenciler bu yıl bazı yeni uygulamalarla karşılaşacak.

İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerin gireceği SBS'nin 8 Martta başlayan başvuru süresi 26 Martta sona erecek.

İnternetten yayımlanan sınav kılavuzunda, görme engelli öğrencilere yönelik yeni uygulama ile tüm öğrencilerin sınavdan ayrılırken soru kitapçıklarını alabilmesine imkan sağlayan düzenlemeler yer aldı.

Buna göre, geçen yıl görme engelli öğrenciler için ilk kez uygulanan Braille alfabeli soru kitapçığı yerine, bu yıldan itibaren sesli soru kitapçığı verilmesi kararlaştırıldı.

Yetkililer, ''soru kitapçığı çok sayfalı olduğu için Braille alfabesini okumaya çalışan adayların ellerinin sınav süresi içinde hassasiyetini kaybettiğinin, yorulmaya başladıklarının tespit edildiğini'' belirterek, uygulamada zorluklarla karşılaşıldığını anlattı. Yetkililer, bu nedenle bu öğrenciler için soru kitapçıklarının sesli CD olarak hazırlanacağını bildirdi.

Bu çerçevede, görme engelli öğrenciler için özel soru kitapçığı ve özel sorular hazırlanacak. Bu öğrencilere sınavda resim, şekil ve grafik içeren sorular sorulmayacak.

Görme engelli öğrenciler, tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak. Sınavda soruları yanıtlaması için bu öğrencilere 30 dakika ek süre verilecek. Az gören öğrencilere ise soru kitapçığı ve cevap kağıdı 18 puntoyla büyütülerek verilecek.

EV ORTAMINDA SINAV

Öte yandan, evde eğitim hizmetinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulanan süreğen hastalığı olan öğrencilerin sınavları, ev ortamında yapılabilecek. Bu durumdaki öğrencileri velileri, öğrencinin sınava alınacağı adresin belirtildiği dilekçe ile milli eğitim müdürlüğü ve rehberlik ve araştırma merkezlerine başvurabilecek.

Zihinsel engelli öğrenciler ise tek kişilik salonlarda sınava alınacak. Talep edilmesi durumunda bu öğrenciler kodlayıcı eşliğinde sınava girebilecek.

KILIK KIYAFET KURALLARI

Sınav kılavuzunda, ''sınavın uygulanacağı gün, öğrencilerin ve görevlilerin sınava başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle gelmeleri'' hükmü de yer aldı.

Ayrıca, geçen yıllardan farklı olarak bu yıldan itibaren tüm öğrenciler istemeleri halinde soru kitapçıklarını sınav tamamlandıktan sonra alabilecek. Soru kitapçıkları toplanmayacak. Öğrenci sınav sonuna kadar beklerse soru kitapçığını alabilecek. Talep edilmeyen soru kitapçıkları ise milli eğitim müdürlükleri tarafından ilköğretim okullarında kullanılmak üzere toplanacak. Soru kitapçığını alamayan öğrenciler daha sonra okul müdürlüklerinden temin edebilecek.

Bu uygulama ile öğrencilere ileriki yıllar için bu sorular üzerinden çalışma imkanı sağlanmasının amaçlandığını belirten yetkililer, bundan önce soru kitapçıklarının tamamının toplanarak SEKA'ya gönderildiğini kaydetti.

YURT DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK

Sınavda, diğer bir yenilik de yurt dışında bulunduğu için geçmiş yılların SBS'lerine giremeyen öğrenciler için getirildi. Bu durumdaki öğrenciler, ''kaçırdıkları'' sınavlara girebilecek. İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıfların tamamını veya bir kısmını yurt dışında MEB'e bağlı olmayan eğitim kurumlarında gören öğrenciler, öğrenim belgesiyle başvurarak SBS'ye katılacak. Bir veya iki sınıfın SBS'sine katılamayan öğrenciler bir sonraki yılın SBS'si ile birlikte katılmadıkları sınıf veya sınıfların SBS'sine girebilecek.

Bu öğrencilerin sınav puanları, sınava katılmaları gereken yıldaki ortalamalar ve sapmalara göre hesaplanacak.