İlköğretim 8. sınıf öğrenciler için düzenlenen SBS'de gürültü uyarısı
Abone olİlköğretim 8. sınıf öğrenciler için düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yarın yapılacak. Sınava, 1 milyon 127 bin 211 öğrenci girecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Mustafa Koç, SBS'ye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınava 1 milyon 127 bin 211 öğrencinin başvurduğunu belirterek, bunların 2 bin 284'ünü engellilerin oluşturduğunu ifade etti.
Engelli adaylar için özel tedbirler uygulanacağını, bu adayların, binaların giriş katlarında sınava alınacağını söyleyen Koç, binalara gelemeyen 41 öğrencinin ise evlerinde ya da hastanelerde SBS'ye girebileceğini bildirdi.
Sınavda, adaylara 100 soru için 120 dakika süre verildiğini, engelli adaylara ise sürenin 30 dakika uzatılacağını kaydeden Koç, sınavın engelliler düşünüldüğünde saat 12.30'da sona ereceğini ve soru kitapçıklarıyla cevapların Bakanlığın internet sitesinde saat 13.00'te yayınlanacağını açıkladı.
SBS'yi 60 bin sınav salonunda, 180 bin görevliyle gerçekleştireceklerini bildiren Koç, emniyet yetkililerinden de sınav güvenliği için destek alındığını belirtti.
Adayların bina yakınlarında beklemeleri halinde kitapçıkları alabileceklerini vurgulayan Koç, ailelerin, başarılı veya daha az başarılı olsa da öğrencilerden desteklerini eksik etmemesi gerektiğine dikkati çekti.
Koç, "Öğrencilerimiz zaten gayret gösteriyorlar, gayretleri oranında da başarılı olacaklar. Sadece sınava gelirken biraz daha sakin olmalarını, sınavın ilk birkaç dakikasında şöyle bir kendilerini dinleyip rahatlamalarını, mümkünse sınav gününden önce sınav salonlarını görmelerini, bunun hayatlarının sonu olmadığını bilmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Sınav merkezlerinin yakınında olanlardan hem öğrencilere hem de ailelerine hak ettiği saygıyı göstermelerini isteyen Koç, adayların, saat 10.00'da başlayacak sınava, kimlik kontrollerinin yapılabilmesi için en geç saat 09.30'da sınav merkezlerine gelmelerinin önemli olduğuna dikkati çekti.
Öğrencilerin sınav giriş belgelerini, geçerli bir kimlik belgesi, yumuşak uçlu bir veya iki kalem, silgi gibi gereçleri yanlarında bulundurmalarını isteyen Koç, su ve tuvalet gibi ihtiyaçların sınav öncesi giderilmesinin stresin azaltılmasında yararlı olabileceğini vurguladı.
YEĞİTEK Genel Müdürü Koç, "Öğrencilerin sınav merkezlerine ve salonlarına gelirken tüm vatandaşlarımızın onların bu heyecanlarına anlayış gösterip, gerek trafikte gerekse sınav salonlarını etrafında onları rahatsız edecek davranışlardan kaçınmaları son derece önem arz ediyor. Çocuklarımız ve ailelerimiz için son derece önemli olan bir sınavdan bahsediyoruz. Hep birlikte onlara yardımcı olmaya çalışmalıyız" diye konuştu.
Ortaöğretime yerleştirmeye ilişkin çalışmaların devam ettiğini aktaran Koç, "Önemli olan çocuklarımız ve onların gelecekleri için en sağlıklı sistemi oluşturabilmek. Onları da sınav ya da benzeri stres kaynağı unsurlardan kurtarabilmek. Ne yapıyorsak çocuklarımız için yapıyoruz" dedi.