BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Sayıştay'ın yetkileri elinden alınıyor mu?

Torba Yasayla birlikte bugün TBMM’den geçecek Sayıştay’la ilgili düzenleme kurumu fiilen ortadan kaldırıyor

Abone ol

AB ilerleme raporlarında vurgulanan Sayıştay’ın denetim yetkisinin artırılmasının tam tersi yönde bir düzenleme torba kanunla hayata geçiyor.

AK Partili milletvekili Recai Berber’in verdiği torba kanun teklifiyle Sayıştay’ın mali denetim yetkisi ve denetimlerde elde ettiği bulguları direkt olarak rapora dönüştürme yetkisi elinden alınıyor.

Torba kanundaki maddeyle Sayıştay’ın kamu idarelerinin mali rapor ve tablolarının güvenilirliği ve doğruluğu hakkında görüş bildirmesi, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli olarak kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi, iç kontrol sistemlerinin değerlendirilmesine ilişkin görev ve yetkileri ortadan kaldırılıyor.

İkinci bir düzenleme ise Sayıştay denetçilerinin, denetim sırasında elde ettikleri bulguları direkt olarak vermelerinin engellenmesi. Bulguların direkt rapora girmemesi için yeni bir komisyon kuruluyor. Denetim raporunu hazırlayan denetçilerden ayrı 3 denetçi ve denetlenen kamu idaresinden katılan 2 kişiden oluşan bir komisyon kuruluyor. Yani denetlenen kurumlar, kendileri aleyhine bulguları rapora koydurmama imkanına kavuşuyor.

SAYIŞTAY’I TIRPANLAYAN ÜÇÜNCÜ ADIM

Aralık 2010’ da yürürlüğe giren yeni Sayıştay Kanunu’ndaki ilk budama AKP Milletvekili Nurettin Canikli tarafından verilen son dakika önergesi ile gerçekleşmişti. Önergeyle Sayıştayın performans denetim yetkisi elinden alınmıştı. Daha sonra, Kanun Hükmünde Kararname ile, kamu payı yüzde 50’den az olan şirketler de Sayıştay’ın denetim kapsamından çıkarıldı.

Sayıştay’ın mali denetim ve direkt rapor yazma yetkilerinin de elinden alınmasıyla bugün itibariyle Sayıştay tarihe karışmış olacak.