Bakan Cevdet Yılmaz, Valiler Buluşması'nda yaptığı konuşmada, bakanlığın çalışmaları ve planlamaları hakkında bilgi verdi.
Abone olKalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Milli Eğitim Bakanlığımıza biz belki daha fazla kaynak verecektik ama bir araştırma yaptık, özel idarelerimizde henüz harcanmamış 1,8 milyar liralık bir para tespit ettik. Lütfen Sayın Valiler bu parayı harcayın. Harcayın, biz de eğitime daha çok fara verelim'' dedi.
Konuşmasının başında terör konusuna değinen Yılmaz, ''Terör hadisesi ülkemizin gündeminden çıkarsa, marjinalleşirse, kalkınmamız açısından da en büyük hamleyi yapmış olacağız. Gerek bölgesel kalkınmamızda gerekse ülkemizin genel kalkınmasında en önemli ayak bağımız şüphesiz ki bu hadise. Bunun ortadan kalkması hepimiz için sadece siyasi açıdan değil, ekonomik açıdan da gerçekten son derece önemli'' diye konuştu.
Yeni bir planlama çalışması yaptıklarını ve temel perspektifin 2023 vizyonu olduğunu belirten Yılmaz, ilk defa bir plan döneminde yerelden de destek aldıklarını ve tüm katkıları yoğurduktan sonra yeni planı Hükümet'e ve TBMM'ye sunacaklarını söyledi.
Valileri kalkınmanın önemli bir aktörü olarak gördüğünü vurgulayan Yılmaz, ''Zaten ajanslarımızın başkanlığını yapmaları da bu anlayışımızı ifade ediyor. Valilerimiz dışında üniversitelerimiz de bana göre son derece önemli aktörler. Kalkınmada vazgeçilmez aktörler. Sadece eğitim veren, araştırma yapan kurumlar değil. Aynı zamanda içinde bulundukları yöreyi sosyoekonomik olarak dönüştürmek durumunda olan yapılar'' dedi.
2002-2012 aralığında ekonomide yaşanan gelişmeleri anlatan Yılmaz, bu dönemde nüfusun yaklaşık 9 milyon arttığını, milli gelirin 230 milyardan 799 milyar dolara yükseldiğini, enflasyonun düştüğünü, iç borçlanma faizlerinin gerilediğini, faiz giderlerin yurt içi hasılaya oranının 15,5'den 3,5'e çekildiğini, istihdamın 5 milyondan fazla arttığını, sadece ekonominin büyümediğini gelir dağılımının da düzeldiğini anlattı.
Yılmaz, ''Yoksul kişilerin toplama oranı yüzde 30,3'ten yüzde 2,8'e düşmüş. Bence en büyük başarılarımızdan birisi bu. Sadece ekonomiyi büyütmemişiz sosyal dengeleri de iyileştirmişiz'' diye konuştu.
Bazen ''sanal büyüme'' eleştirilerinin dile getirildiğini belirten Yılmaz, buna karşılık toplam motorlu taşıt üretiminin 347 binden 1 milyon 73 bine geldiğini, bulaşık makinesi üretiminin 346 binden 2 milyon 957 bine yükseldiğini, cep telefonu abonesinin 27,9 milyondan 67,7 milyona çıktığı örneklerini verdi.
Kamu ve özel sektör yatırımlarının 2002'de 60 milyar lirayken bunun 2012'de 320 milyar lira seviyesine çıktığına dikkati çeken Yılmaz, kamunun yatırımlarının ise 17,3 milyar liradan 62 milyar liraya ulaştığını kaydetti.
Yılmaz, yatırımların ortalama tamamlanma süresinin 10 yıl önce 8,5 yıl iken bunun 3,7'lere geldiğini belirtti, ''İnşallah 2013'te yıl içinde verdiğimiz ödeneklerle 3,5 yılın da altına inmiş olacağız'' dedi.
YETER Kİ HARCAYIN
Eğitim alanındaki yatırımlara değinen Bakan Yılmaz, valilere şu mesajı verdi:
''İlk ve ortaöğretimde yatırımlarımız artıyor. Özellikle son reformla birlikte 2013'te daha büyük yatırımlar söz konusu. Fatih Projemize bir taraftan ciddi bir ödenek ayırıyoruz. Yeter ki harcayın. Burada bir mesaj vermek istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımıza biz belki daha fazla kaynak verecektik ama bir araştırma yaptık, özel idarelerimizde henüz harcanmamış 1,8 milyar liralık bir para tespit ettik. Lütfen Sayın Valiler bu parayı harcayın. Harcayın, biz de eğitime daha çok para verelim. O para orada var diye biz de Milli Eğitim Bakanlığımıza doğrusu çok fazla kaynak tahsis edemedik. O parayı harcamanızı özellikle istirham ediyorum. Çünkü eğitimle ilgili yapacağımız çok iş var.''
Yılmaz, yükseköğretim ve sağlık alanlarında yapılan çalışmalara da örnekler verdi.
Cevdet Yılmaz, Ar-Ge harcamalarına özel bir önem verdiklerini vurgulayarak, milli gelir 3 kattan fazla artarken Ar-Ge harcamalarının 5 kattan fazla arttığını, bunun ülkenin geleceğine yapılan en önemli yatırım olduğunu belirtti.
Türkiye'de 104 tematik araştırma merkezi kurulduğunu anlatan Yılmaz, valilerden, bu merkezlerin sadece akademik işlerde kullanılmamasını, üniversite-sanayi işbirliğinin de bu merkezlerde hayata geçirilmesini sağlamalarını istedi.
KALKINMA AJANSLARI
Cevdet Yılmaz, kalkınma ajansları kurup bunları kurumsallaştırdıklarını, bakan olarak da enerjisinin önemli bir bölümünü bu konuya ayırdığını belirtti.
Bu konuda valilerin katkılarına teşekkür eden Yılmaz, valilerin sahiplendiği yerlerde bu yapıların çok başarılı olduklarını vurguladı. Yılmaz, bu kurumlara sadece ''para dağıtan'' kurumlar olarak bakmanın çok yanlış olacağını, bu kurumların bölgesel kalkınmadaki rolünü çok önemsediklerini söyledi.
Kalkınma ajanslarında 802 uzman çalıştırdıklarını bildiren Yılmaz, valilerden, bu personele klasik memur anlayışıyla yaklaşmamalarını, bu kişilerin uzman kültürüyle, bilgi odaklı yetişmesinin ülkenin geleceği açısından önemli bir potansiyel olacağını ifade etti.
GAP'ın çok başarılı şekilde devam ettiğini dile getiren Yılmaz, projenin toplam ihracattaki payının 1,9'dan 5,1'e çıktığını, istihdama yılda ortalama 100 bine yakın katkı sağladığını belirtti.
Yılmaz, DAP, DOKAP, KOP, GAP'ın kamu yatırımları içindeki payının yüzde 20'den geçen yıl yüzde 35'e kadar çıktığını bildirdi.
Bakan Yılmaz, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin daha sağlıklı işleyebilmesi için valilerden tabelalandırma ve numaralandırma çalışmalarına titizlik göstermelerini de istedi.