BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.821,03
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Sayım memurlarına taciz

'Adrese Dayalı Nüfus Sayımı' 1 Şubat'ta başladı. Anket yapan sayım memurları şikayetçi.

Abone ol

Türkiye bu yıl ilk kez 'eve kapanmadan' sayılırken, ev ev dolaşıp anket yapan sayım görevlileri şikâyetçi: "Tacize uğruyoruz, kapılardan kovuluyoruz..." Bilgileri bundan böyle tüm resmi işlemlerde kullanılacak olan 'Adrese Dayalı Nüfus Sayımı' 1 Şubat'ta başladı. Adrese Dayalı Nüfus Sayımı'na yazılmayanlar, gelecek günlerinde çok önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilecek.

Örneğin bir emekli sayıma katılmamışsa emekli maaşını alamayacak, ölü kabul edilecek. Sayılmayanlar kamu hizmetlerinden yararlanamayacak. Bu nedenle de vatandaşların mutlaka sayıma katılmaları isteniyor. Sokağa çıkma yasağı uygulanmadan sayım yapılması nedeniyle görevliler, akşam saatleri veya hafta sonlarında 'çat kapı' gelebiliyor.

Ancak yeni sisteme alışmak da o kadar kolay değil. Sistemin dolandırıcılık, taciz gibi sorunlara yol açması beklenirken, sayım görevlilerinin de dertli olduğu ortaya çıktı. Bazı sayım görevlileri başlarından geçenleri şöyle anlattı:
"Vatandaşlar bilgili değil. Kimliğimizde anketör yazılması yüzünden vatandaşlar sayım yapmaya geldiğimize inanmıyor, 'Akşam saatinde anket mi olur?' diye kapıyı suratımıza çarpıyorlar. Bazıları da bizi pazarlamacı sanıyor. Tacize uğrayan kadın sayım memuru arkadaşlarımız var. Bazı vatandaşlar da akşam gittiğimizde bizi hırsızlıkla suçlayıp polisi arıyor."