Diyarbakır’da yaklaşık 12 gün önce 3 aile ile başlayan eylemde ailelerin sayısı 68’e ulaştı. Diyarbakır’daki eylemle birlikte Türkiye’nin çe...
Abone olDiyarbakır’da yaklaşık 12 gün önce 3 aile ile başlayan eylemde ailelerin sayısı 68’e ulaştı. Diyarbakır’daki eylemle birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden kente gelen aileler Büyükşehir Belediyesi önündeki eyleme dahil olarak çocuklarını isterken, bir grup aile de eylemlerine ara verme kararı aldı.
Diyarbakır’da, 19 Mayıs’ta çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığı iddia edilen 3 aile ile başlayan eylemde ailelerin sayısı 70’e dayandı. Diyarbakır’daki eylemi televizyonda gören çocukları dağa çıkmış aileler, kente gelerek çocuklarının fotoğrafı ile Büyükşehir Belediyesi önündeki eyleme katıldı.
Diyarbakırlı Zehra Yapıcı’nın (16) annesi Mukaddes Yapıcı, kızının Anneler Günü’ne bir gün kala kandırılarak dağa çıktığını söyledi. Anne Yapıcı, “Kızımın dersleri biraz kötüydü. Dershaneye gönderecek durumumuz yoktuk. Onu eğitim destek evine gönderdik. Bizim sokakta eğitim destek evi vardı oraya gönderdik, barış sürecidir ne de olsa diye. Kızım oradan gitti. Onun gittiğini bir kaç kişi geldi bizim eve dediler ki sizin kızınız oraya gitti. Benim kızımın hiç böyle şeylerle alakası yoktu. Kızım okuyacağını meslek sahibi olacağını söylüyordu. Dersleri biraz kötüydü, ağlıyordu neden derslerim kötü diye. Eylemi duyduktan sonra annelere katılma kararı aldım. Kendimi daha güçlü hissediyorum. Daha çok destek bekliyorum. Analar ağlamasın artık, gözyaşları dinsin, bütün çocuklar eve gelsin, barış olsun. Bir senedir kızımın kokusuna yüzüne sesine hasretim. Gece uyumadan Allah’a dua ediyorum ki rüyama girsin. Artık rüyalarıma da girmiyor. Her kapı çalındığında kızımdır diye düşünüyorum ama yok” dedi.
“BU EYLEMLE KENDİMİZİ DAHA GÜÇLÜ HİSSETTİK”
Muş’tan Diyarbakır’a gelen Ramazan Şentürk’ün (25) annesi Zübeyde Şentürk ise eylemi televizyonda görür görmez hemen Diyarbakır’a geldiğini söyledi. Anne Şentürk, “Çocuğum 4 aydır kayıp. 4 aydır bu çocuğun peşindeyiz. Gece gündüz ev bize haram. Evdeki çocuklarıma bakamıyorum. Kendisinden hiçbir bilgi alamıyorum. Kimse bize doğru bir bilgi vermiyor. Annelerin eylemini duyduk, Muştan kalktık geldik. Kendimizi güçlü hissediyoruz. Kimin çocuğu gitmişse bütün anneler gelsin. Hepsi gelsin çocuklarını istesinler. Çocuğum eve geldi, çıktı gitti. Çocuğumda dağa çıkma gibi bir yapı yoktu. Nasıl gitti bilmiyorum, sadece arkadaşından duyduk” diye konuştu.
“OĞLUM DÖNMEZSE İNTİHAR EDECEĞİM”
Bitlis’ten gelen Vedat Aydın’ın (17) annesi Leman Aydın de Diyarbakır’da PKK’nın kaçırdığı çocukları için eylem yapıldığını duyduklarını, bunun üzerine eylem yapan annelere katılma kararı aldıklarını söyledi. Anne Aydın, “Nereye gittiysek bütün kapılar yüzümüze kapandı, son çare Diyarbakır’a geldim. Çocuğum 16 yaşını bitirdi. Oğlumu her zamanki gibi okula gönderdim. Oğlumun iradesi olamaz kandırıldı, öyle çocuğum götürüldü. Seçime iki hafta kala kandırıp götürdüler oğlumu. Oğlumun geri gelmesini istiyorum. Dönmese intihar edeceğim bir kaç defa intihara kalkıştım babası engel oldu bana. Çocuklarıma da bakamıyorum. Vedat’tan başka hiç kimseyi gözüm görmüyor. Oğlumu istiyorum. Sesleniyorum, oğlum eve dön hepimiz seni çok özledik, yas tutuyoruz” şeklinde konuştu.
PEYGAMBER SEVDALILARINDAN YEMEK SERVİSİ
Öte yandan eylemin ilk günlerinde AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten tarafından sağlanan yemek ihtiyacını Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından sağlanmaya başlandı. Dernek, her gün öğle yemeğinde yaklaşık 70 kişilik yemek getirerek eylem yapan annelere ücretsiz dağıtıyor.
Ayrıca, eylemin 12. Gününde bir grup aile, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan’ın sözlerini somut adım olarak değerlendirerek eylemlerine ara verme kararı aldı. Karara karşı çıkan diğer aileler ise, Diyarbakır Büyük şehir Belediyesi önündeki eyleme devam ediyor.
(İHA)