BIST 9.727
DOLAR 35,22
EURO 36,78
ALTIN 2.974,30
HABER /  DÜNYA

Sayaçları var ama su yok

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde, 4 yıl önce su sayacı bağlanmasına rağmen bir türlü suya kavuşamayan köylüler isyan etti. <br/>Bozdoğan’a 4 kilo...

Abone ol

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde, 4 yıl önce su sayacı bağlanmasına rağmen bir türlü suya kavuşamayan köylüler isyan etti.
Bozdoğan’a 4 kilometre mesafedeki 35 haneli 150 nüfuslu Kakkalan Köyü Çaputluçam Mahallesi sakinleri, 4 yıl önce evlerine su sayaçları bağlanmasına rağmen su hattındaki problemden dolayı bir türlü suya kavuşamadı. Köyün içme suyunu kadınların 4 yıldır köye yakın bir çeşmeden elle taşıdıklarını ifade eden bir köylü, "Aydın İl Özel İdaresi 4 yıl önce içme suyunu iki kez ihaleye vermesine rağmen suyumuza halen kavuşamadık. Yaptıkları su taşıma sistemi çökünce bizi kaderimize terk ettiler. Türkiye’nin en lezzetli suyunun bulunduğu Bozdoğan’da içme suyu kullanamaz olduk. Dört yıl önce evlerimize takılan su sayaçları halen sıfırı gösteriyor. Bir damla bile su kullanamadık. Sayın valimizin ve yetkililerin köyümüze su getirmesini istiyoruz" dedi.

35 HANEYE ÇIKINCA SU YETERSİZ KALDI
Dağdan su getirmek için İl Genel Meclisi üyeleri aracılığıyla İl Özel İdare’ye müracaatta bulunduklarını ifade eden Kemal Çolak; şöyle konuştu: “Şu an evlerimize gelen sarı suyu içmek için kullanamıyoruz. Meyve sebze yıkama, çamaşır yıkama, abdest alma gibi ihtiyaçlarda kullanıyoruz. Bu bile sağlıklı değil ama yapacak bir şey yok. Kakkalan köyü Çaputluçam Mahallesi Kümeevler mevkiinde oturan 35 hane 4 yıldır içme suyundan yoksun. Bu gerçekten çok büyük bir sıkıntı. 2000’li yıllarda 3-5 hane vardı. Zamanla bu sayı arttı ve 35 haneye çıktı. Doğal olarak ilk zamanlar köylü olarak kazdığımız ve doğal cazibe yöntemiyle köyümüze getirdiğimiz su yetmez oldu. Biz de bu sorunun çözümü için yetkililere başvurduk. Allah razı olsun ilk ihaleyi çıktılar ve 36 bin TL’ye Aydın’dan bir müteahhit bu işe başladı. 30 tonluk su kuyusu ardından da içme suyu ana şebekesi yapıldı. Fakat deponun dolup köye su verilmek istendiğinde tüm şebeke patladı.”

SESİMİZE KULAK VERSİNLER
Konuyu dönemin Valisi Hüseyin Avni Coş’a ilettiklerini ifade eden Kemal Çolak; şunları söyledi: “Kendisi araştırma yaptırdı ve sorunun mühendislerden kaynaklandığı tespit edildi. Bunun ardından İl Genel Meclis üyelerimizin gayreti ile geçen yıl tekrar ihale yapıldı. 60 bin TL’nin üzerinde bir ihale ile çalışmalar başladı. Su yetersiz dendi kuyu açıldı. Yapılan çalışmalarda su bulundu fakat nedense yok denerek kapatıldı. Daha sonra Bozdoğan Belediyesi ilçeye gelen su kabotajından bize bir göz vererek köyümüze su gelmesi için büyük bir destek verdi. Gene su sorunumuz çözülmedi bu kez de 30 tonluk su deposunun içinde çatlak olduğu ve fayans döşenmediği için faaliyete geçmedi. Biz özel veya lüks bir şey istemiyoruz. Sadece içmek için su istiyoruz. Hastalığı var, sağlığı var. Diğer köylerden ya da Bozdoğan’dan içme suyu getirmek zor oluyor. Yetkililerin sesimize kulak vermelerini istiyoruz.”

GELİP KENDİLERİ YERİNDE GÖRSÜN
Su hattı sayaçlarının dört yıl önce takıldığını fakat bugüne kadar 1 metreküp dahi su gelmediğini belirten Kamil Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: “2009 seçimlerinden birkaç gün önce su sayaçlarımız takıldı fakat bugüne kadar su gelmediği için sayaçlarımız hep sıfırı gösteriyor. Girişimlerimiz de bir türlü olumlu sonuçlanmadı. Köyümüze sarı su dediğimiz içilmeyen bir su geliyor. Bunu da havuzlarımızda dinlendirerek kullanmaya çalışıyoruz. O haldeyken günde iki kez havuzu temizlemezsek çok kötü bir hal alıyor. Muhtarımız yetkililere herkesin suyu var diyerek yanlış bilgi veriyor. Bizim bu sarı sudan başka suyumuz yok. Bize bununla idare edin, büyükşehir oldu artık hizmeti onlar yapacak diyorlar. Bu su içilirse hepimiz içelim. Yetkililer sadece gelsin kendileri gözleriyle görsün diyoruz. Bize kesinlikle hak vereceklerdir.”
İki yıldır deponun aynı şekilde durduğunu ifade eden Çolak; sözlerine şöyle devam etti: “Ara ara geliyorlar ama sorun gene aynı. Yapacağız diyorlar ama bir çözüm yok. Borular ve vanalar değişti. Fayans, kalebodur olacak diyorlar ama gelip de bir çivi çakan yok. 30 tonluk su deposu boş. İçmek için iyi su var ama dışarıda şebekeye verilemeyip boşa akıyor. Su içinde köylü susuzluk çekiyor.”
Köy sakinlerinden Ramazan Yılmaz ve Ali Akgül de köy muhtarının içilebilir dediği suyun tahlil yapılmasını istedi. Suyun içilemeyecek şekilde olduğunu ifade eden Yılmaz ve Akgül, yetkililerden çözüm için yardım istedi.

GÜNÜMÜZ YOLLARDA GEÇİYOR
Evlerinde su kalmadığı için günde birkaç kez bir kilometre mesafedeki çeşmeden su taşıdıklarını ifade eden köylü kadınlar ise su içinde susuzluğa isyan etti. Tek çeşmeden az bir suyun başında zaman harcadıklarını ve taşımakta zorlandıklarını belirten kadınlar, yetkililerden yardım istedi.
(İHA)