BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

Savunma fuarında işkence rezaleti!

Londra'daki savunma fuarında yasak olmasına rağmen misket bombasının tanıtımı yapıldı

Abone ol

Londra'daki fuarda açılan Pakistan standında yasadışı misket bombası ve işkence aletlerinin broşürleri dağıtıldı.

Londra’daki Excel fuar alanında gerçekleştirilen ve önceki gün sona eren dünyanın en büyük savunma sanayi fuarı ‘Uluslarası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda dağıtılan broşürlerde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yasaklanan ‘misket bombası’ tanıtımı yapan Pakistan, savaş karşıtlarının şikayeti üzerine fuardan atıldı.

Güvenlik ve savunma sanayisi için deniz, kara ve hava alanında teknolojinin son ürünlerinin bir araya getiren ‘Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda (DSEI) incelemelerde bulunan Yeşil Partisi Başkanı Dr. Carolina Lucas, Pakistan Mühimmat Fabrikası ve Savunma İhracatı Tanıtım Organizasyonu fuar alanında dağıtılan broşürlerde, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kullanımı yasaklanan ‘misket bombası’ tanıtımı yapıldığını ortaya çıkardı.

İŞKENCE EKİPMANLARI DA VAR!

Radikal'de yer alan habere göre Uluslararası Af Örgütü’nden Oliver Sprague fuarda sadece ‘misket bombası’ tanıtımının yapılmadığını söyledi.

Hafta başında fuar alanında yaptıkları incelemelerde, yasa dışı “işkence ekipmanları” tanıtımının yapıldığı broşürler bulduklarını belirten Spraque, fuarda yasa dışı ekipman bulundurulmasının şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

Fuar organizatörleri, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada,broşürlerde ‘misket bombası’ tanıtımı yapıldığından habersiz olduklarını ve olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını açıkladı.

ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR

Salkım bombası olarak da adlandırılan misket bombası, “bomba içinde bomba” olarak biliniyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki misket büyüklüğündeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor. Etki alanı geniş olduğundan verdiği zaiyat da büyük oluyor.

Etrafa yüzlerce şarapnel parçası saçan misket bombasının siviller üzerinde oluşturduğu tehlike, havada patlamayan bombacıklar. Bu bombacıklar düştükleri alanda mayın işlevi görerek, söz konusu çatışma bittikten uzun süre sonra bile öldürücü olabiliyor. Parlak şeylere duydukları ilgi nedeniyle de, bu bombacıklardan en çok çocuklar zarar görüyor.

Patlamamış misket bombaları nedeniyle kullanılamaz hale gelmiş alanların Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nden gelecek mali ve teknik yardım ile temizlenmesi bekleniyor.