BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Savcıyı isyan ettiren Deniz Feneri sorusu

Üç savcının görevden alınmasına gerekçe gösterilen 'evrakta tahrifat' iddiası için Başsavcı vekili Fikret Seçen, HSYK'ya 'Tahrifat değil, usûl tedbiri' görüşünü bildirdi

Abone ol

Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın 'evrakta tahrifat' ile suçladığı savcılar Mehmet Tamöz, Nadi Türkaslan ve Abdulvahap Yaren'in, "İstanbul Özel Yetkili Savcılarının da zaman zaman mahkeme kararının üzerini kapattığı" şeklindeki savunması üzerine harekete geçti.

Taraf gazetesinin haberine göre kurul, bu iddiayı araştırmak için İstanbul Özel Yetkili Başsavcı vekili Fikret Seçen'den bilgi istedi. Kurul, Seçen'e "Mahkeme kararlarının üzerini kapatarak işlem yapıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Seçen ise savcıların zaman zaman evrakların üzerlerini kapatarak işlem yaptığını doğrulayarak gerekçelerini anlattı:

"Savcıların soruşturma aşamasında haklarında 'yakalama' ve 'arama' kararı aldıkları şahısların ikamet adresleri Ankara, İstanbul ve İzmir ise Ankara Emniyet Müdürlüğü ve ilgili savcılığa gönderilen yazıda İstanbul ve İzmir'de ikamet eden şahısların isimlerinin üzerini kapatarak bildiriyoruz. Bu işlem, soruşturmanın gizliliğini ve güvenliğini korumak adına yapılıyor. Böylece diğer ayrı illerde ikamet eden şüphelilerin isimleri bir diğer ile bildirilmemiş oluyor. Bu konudaki yasal düzenlemeler de 'arama' ve 'yakalama' kararlarının ilgili yerlere iletilmesi hususunda hukuksuzluk teşkil etmiyor. Aksine soruşturmanın gizliliği ve önemi açısından tamamen mevzuata ve usulüne uygun olarak yapılıyor."

HSYK'YA TAHRİFAT İTİRAZI

Dosyadan el çektirilen savcılar ise HSYK'ya sundukları savunmada haklarındaki "tahrifat" iddialarına yönelik sorulara tek tek yanıtladı:

Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Deniz Feneri zanlılarıyla ilgili tedbir kararını içeren belgede tahrifat yapıldı mı?: Belge tedbir kararını uygulayacak ilgili kurumlara gönderilirken ilgisiz bölümler kapatıldı. Bu işlem HSYK müfettişleri ve Bakanlık tarafından 'tahrifat' olarak görülüyor.

Hangi bölümler kapatıldı?:  Tartışmalı belge, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Deniz Feneri soruşturması çerçevesinde zanlıların malvarlıklarına tedbir konulmasına ilişkin talebi doğrultusunda Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği tedbir kararıdır. Üç maddelik kararın ilk maddesinde "18 zanlının şirketlerdeki paylarına el konulması" hükmü var. İkinci maddede "zanlıların ortağı olduğu şirketlerin sahip olduğu varlık ve değerlere el konulması" talebine, 'zaten ilk maddede tedbir kararı alındığından' verilen olumsuz yanıt var. Üçüncü maddede ise Mehmet Sıddık Balıkçı için istenen tedbir kararının açık kimliği ve TC Kimlik Numarası olmadığından reddedildiği hükmü yer alıyor. Deniz Feneri Savcıları, Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını, 1. maddede yer alan tedbir kararının uygulanması için tapu sicil ve kadastro müdürlüklerine gönderirken 2. ve 3. maddeleri kapatarak göndermiş.

Soruşturma savcılarının böyle bir değişiklik yapma yetkileri var mı? Yapıldıysa neden bu değişikliğe ihtiyaç duymuşlar?: Kararın gönderileceği kurumların kararın tamamını görmesine gerek yok. Bu nedenle ilgisiz bölümlerin kapatılması yargı sisteminde usul haline gelmiş. Kapatma işlemi, kararın gönderildiği kuruma "burası seni ilgilendirmiyor" denilmesinden ibaret. Halihazırda Ergenekon, Balyoz gibi önemli yargılamaları yapan İstanbul mahkemelerinin CMK'nın 250. maddesindeki katalog suçlarla ilgili birçok kararı Ankara'daki savcılara gönderildiğinde, kararların ilgisiz bölümleri kapatılarak gönderiliyor. HSYK'nın bu uygulama nedeniyle daha önce cezalandırdığı yargı mensubu olmadı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

- Savcıların görevden alınmasına gerekçe olarak gösterilen "dosyada tahrifat" konusu 18 ay öncesinden bilinmesine karşın, HSYK neden Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'ın şikâyetine kadar herhangi bir işlem yapmadı?

- Zamanlamanın soruşturma kapsamında tutuklamaların başlaması veya köstebeklerin kimliğinin tesbit edilmesiyle bağlantısı var mı?

- Sanık avukatları, savcılar uyardığı halde neden tapu sicil ve kadastro dairelerinin işlemlerine itiraz etmedi? İlgisiz bölümlerin kapatılması 'tahrifat' sayılacaksa, HSYK bunu neden aynı işlemi uygulayan diğer yargı mensuplarına, örneğin İstanbul özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin işlemlerine teşmil etmiyor?

- Görevden alınan savcıların iddia ettiği gibi sanıklara yönelik operasyon yapılacağı bilgisi bazı kamu görevlileri tarafından sızdırıldı mı?

- Savcıların 'köstebek' olmakla suçladığı şube müdürü polis kimdir? Bu kişinin sanıklarla ilişkisi nedir?

- Yine savcıların üç 'köstebek'ten biri diye iddia ettiği dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın özel kalem müdürü kimdi? Bu kişinin sanıklarla ilişkisi nedir?

- Savcıların 'köstebek' dediği Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz'ın sanıklarla ve olayla ilişkisi nedir?

- Kırıkkale doğumlu olan ve 1997'de Kırıkale Üniversitesi'nde rektörlük yapmış olan Beşir Atalay'ın, konu hakkında bilgisi nedir?

- İddia edildiği gibi özel kalem müdürü ve belediye başkanının 'köstebeklik' yaptıkları doğruysa Atalay'ın bu konulara dahli söz konusu mudur?