BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Savcının mütalası Dink davasını karıştırdı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink davasına avukatların kararı damga vurdu

Abone ol

Hrant Dink cinayeti davasında savcının mütalaa vermesine tepki gösteren avukatlar ve Dink'in yatkınları mahkeme salonunu terk etti. Savcı, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel için müebbet hapis istedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, 2'si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın 20. duruşması bugün görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya tutuklu sanık Erhan Tuncel getirildi. Cezaevi ring aracı ile adliyeye getirilen Tuncel hâkim ve savcıların kullandığı protokol kapısından adliyeye alındı.

Davanın diğer tutuklu sanığı Yasin Hayal'in ise Adli Tıp Kurumu'nda gözetim altında tutulduğu için adliyeye getirilmediği belirtildi. Mahkeme Yasin Hayal'in aklı dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istemişti.

Öte yandan duruşmaya katılmak üzere müdahiller Hrant Dink'in eşi Raken Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Hosrof Dink adliyeye geldi. Dink ailesine destek için CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bağımsız Milletvekili Süreyya Önder, yazarlar Adalet Ağaoğlu ile Oral Çalışlar da duruşma için adliyeye geldi.

'DELİLLER TOPLANMADI'

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'nın esas hakkındaki görüşünü açıklayacağı bildirildi. Bunun üzerine söz alan müdahil avukatları, delillerin henüz toplanmamış olduğunu, önemli tanıkların dinlenilmediğini, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından cevap gelmediğini, Osman Hayal'in fotoğraflarıyla ilgili bilirkişi incelemesinin yapılmadığını belirterek, son derece önemli, yargılamanın gidişatını belirleyecek delillerin toplanıp değerlendirilmesinin ve bu yönde görüş belirtmelerinin ardından mütalaa verilmesi gerektiğini söylediler.

Müdahil avukatlarından Fethiye Çetin, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun bir kararını da örnek gösterdi.

SAVCI: MAHKEME DELİL TOPLAMAZ

Savcı Hikmet Usta, "Sanıklar 5 yıldır yargılanıyor. Gördüğümüz üzere delillerin çoğu toplandı ve sonuca bağlanılamadığını görüyoruz. Mahkeme delil toplama yeri değil, değerlendirme yeridir. Öte yandan savcılıkta da Dink cinayeti ile ilgili iki soruşturma daha vardır. Yargılamada 20. celse olması nedeniyle ilerlemesi amacıyla mütalaa verilmesi gerekir. Yeni deliller eklenirse esas hakkındaki mütaala da değişebilir" dedi. Bu sözlerinin ardından savcı Hikmet Usta'dan mütalaasını okuması istendi.

'SİZİ ADALETSİZLİĞİNİZLE BAŞ BAŞA BIRAKIYORUZ'
Buna tepki gösteren Dink ailesi ve avukatları, "Böyle bir adalet yok dünyanın hiçbir yerinde. Biz bütün delilleri verdik mahkeme de bir şey yapsın. Adaletsizliğinizle sizi baş başa bırakıyoruz" dediler. Bunun ardından müdahil avukatları, müdahiller Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink ile duruşmayı izleyen bazı kişiler salondan ayrıldı.

2 MÜEBBET 2 BERAAT İSTENDİ

Daha sonra mütalaasını veren savcı Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Savcının mahkemede verdiği mütalaasında ise, "Derin yapıların en son gerçekleştirdiği suikast Hrant Dink suikastıdır. Sanıklar ideolojik amaçlarla hareket etmiştir. Hedef Türkiye Cumhuriyeti ve kamu düzenidir" ifadeleri yer aldı. Savcı , tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Coşkun İğci'nin beraatini istedi.

SAVCI ERGENEKON'A DEĞİNDİ

Savcı Hikmet Usta, mütaalasında Ergenekon yapılanmasına değindi. Dink cinayeti soruşturmasının Ergenekon soruşturmasından önce yapıldığını belirten Usta, "Trabzon'da kurulup faaliyet gösteren bu hücre yapılanmasının üst yapı ile olan irtibatları tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Ancak bu yönde henüz her şey bitmemiş, örgütün tüm bağlantılarının ve ayaklarının ortaya çıkarılmasına ilişkin soruşturma henüz sonuçlanmamıştır. Hrant Dink suikastından yaklaşık bir yıl sonra, 2008 yılında başlayan Ergenekon operasyon ve soruşturmalarının kararlılığı ve etkinliği nedeniyle derin yapıların ve onlara bağlı Trabzon'da yuvalanan bu terörist grubun gerçekleştirebildiği en son suikast Hrant Dink suikastı olarak tarihe geçmiştir" diye mütalaa verdi.

'HEDEF T.C VE KAMU DÜZENİ'

Sanıkların durumları hakkında da değerlendirmeler yapan savcı Usta, "Sanıkların gerçekleştirdikleri eylemlerde mağdurlardan herhangi bir maddi çıkar elde edemedikleri gibi, etmeyi de hedeflememişlerdir. Aksine tüm sanıklar ideolojik amaçlarla hareket ettikleri anlaşılmaktadır. Sanıkların hedefi Türkiye Cumhuriyeti devleti ve kamu düzeni bulunmaktadır" dedi.

Sanıkların dış dünyaya karşı dini söylemleri ön plana çıkaran bir tutum sergilediklerini ancak böyle bir kişiliğe sahip olmadıklarını belirten Savcı Hikmet Usta, "Sanıklar katı ulusalcı anlayışa sahip. Sanıkların dine dayalı bir ideolojileri olmasa da Çeçenistan ve Irak'ta meydana gelen olayları örnek olarak göstermektedir.

'ERGENEKON SANIKLARI İLE AMAÇ BİRLİĞİ İÇİNDELER'

Buradan gelen kişilerle görüşmektedirler. Sanıkların Ergenekon soruşturmalarında yakalanan ve haklarında dava açılan pek çok sanık ile de eylem ve amaç birliği içinde oldukları anlaşılmaktadır.

Mahkeme kararına istinaden teknik takip ve dinlemeye alınan Erhan Tuncel, Yasin Hayal ile Mustafa Öztürk'e ait GSM telefonlarının iletişim kayıtlarının 01.11.2006 ve 04.04.2007 tarihli tutanakların imha edilmesi nedeniyle Trabzon hücre yapılanmasını oluşturan sanıklar ile örgütün bağlı bulunduğu üst yapı arasındaki hiyerarşik bağlantı kesin olarak ortaya konamamaktadır" diye konuştu.