Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, ‘adalet.gov’ sitesinde güncel tartışmaları bir savcı gözüyle değerlendirdi.
Abone olBursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya’nın, ‘adalet.org’ sitesindeki yazısında, seçimle gelen yeni HSYK’nın, ‘Bizden değil’ uygulamasının yargıyı böldüğü ileri sürülerek, “HSYK, hakim ve savcıları taraf olmaya zorladı. Artık söylenenlere değil, yapılanlara inanıyoruz. HSYK’ya inanan ve güvenen çok insan pişman oldu” denildi.
ARTIK SÖYLENENLERE DEĞİL YAPILANLARA İNANIYORUZ
Özgür Katip Kaya, yazısında, “Yeni HSYK tayin ve unvanlı atamalarda objektif davranmadı. Yeni HSYK tarafından atanan başsavcılar, başsavcı vekilleri, komisyon başkanları, mahkeme başkanları, özel yetkili mahkeme başkanları, son seçilen Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinin ekseriyetini bu gruba yakın olanların tercih ettiğini ciddi olarak tartışıyoruz. Bu atama ve seçimlerin yöntemi nedeniyle meslektaşlarımızın ağır bir yük altına sokulduğunu biliyoruz. Yeni HSYK’nın ,‘Bizden değil’ uygulaması yargıyı böldü, hakim ve savcıları taraf olmaya zorladı. Artık söylenenlere değil, yapılanlara inanıyoruz. HSYK’ya inanan ve güvenen çok insan pişman oldu” şeklindeki sözlere yer verdi.
HSYK SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ
Bir grup veya anlayışın hakim olmaması için en kısa zamanda HSYK’nın seçim sisteminin değişmesinde toplumsal fayda olduğunu kaleme alan Kaya, yazısını, “Yeni HSYK bazı meslektaşlarımızı ötekileştirerek gerekli ortamı hazırladı. HSYK, hiçbir zaman tüm meslektaşların hakkını savunmadı. Bazı hakim ve savcılar, gizli ayırımcılığın kurbanı oldu. Düşünce olarak milliyetçi ve sosyal demokrat, farklı mezhepteki meslektaşlarımızı görmezlikten geldi. Zenginlik olan farklılıklarımız saygı değil, dışlanma nedeni yapıldı. Ayrıca Yargıdaki mobbingin sayısız mağduru oldu” şeklinde sürdürdü.
YARGI ÇOK YIPRANDI
Son krizde Türk yargısının büyük yara aldığını iddia eden Cumhuriyet Savcısı Kaya, şu ifadeleri kullandı:
“Yargı çok yıprandı. İmajı zedelendi. HSYK, siyasiler ve bazı gruplar, iş birliği yapmışcasına Türk yargısının onurunu küçük düşürdü. Yine kaybeden yargı oldu. Unutmayın tarafsız yargı herkese lazım. Şimdi en zor şey, hukukun üstünlüğünü ve devleti savunmaktır. Hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını savunmak cemaati savunmak demek değildir. Hala polis devletinin ötesine geçemedik. Hukuk devleti değil, kanun devleti dahi olamadık. AB standartlarında bir adalet anlayışı şart ve gereklidir. Yargının saygınlığını ancak adil duruşumuz, karar ve uygulamalarımız korur. Aksi halde tabutumuzu Türk bayrağı sarmadan kaldırırlar.”
NE HÜKÜMET EHLİ NE DE CEMAATİ EHLİYİZ NE DE MUHALEFET
Kaya, “Bizler Cumhuriyet savcısıyız. Bizler tarafsız ve bağımsız hakimleriz. Öyle kalmalıyız. Biz kimsenin yandaşı değiliz. Güçlünün değil, hukukun yanındayız. Hakim ve savcılar ne hükümetin ne de cemaatin hakim ve savcılarıdır. Hakim ve savcılar hiç kimsenin destekçisi ve köstekçisi değildir. Hakim ve savcılar yargılarken yargılandıklarını bilirler. Hakim ve savcılar kendisine karşı da bağımsız olmalıdır. Hakim ve savcılar ne siyasete alet olur ne de adapte olur. Hakim ve savcıların tek pusulası adalettir. Hakim ve savcılar sadece hukuktan yana taraftır. Hakim ve savcılar sadece adalete sadık kalarak görev yapar. Hakim ve savcılar sadece adalete hizmet eder. Hakim ve savcılar hukuka ve vicdanlarına göre karar verir. Biz ne hükümet ehli ne cemaat ehli ne de muhalefet ehliyiz. Biz adalet ehliyiz. Hepimizin buluşma noktası adalettir. Halk bizden adalet bekliyor. Biz adalete bağlandık, ondan vazgeçemeyiz. Adalete sadakatle görev yapanlara selamlar olsun” şeklinde yazısını noktaladı.