BIST 9.710
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.954,62
HABER /  GÜNCEL

Savaş silahı olarak tecavüze karşı zirve

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile BM temsilcisi Angelina Jolie'nin evsahipliğinde Londra'da yapılan zirvede, çatışmalarda cinsel şiddetin silah olarak kullanılmasına karşı farkındalık amaçlanıyor.

Abone ol

Savaş ve çatışmalarda cinsel taciz ve tecavüzün silah olarak kullanılmasına karşı alınacak önlemlerin masaya yatırıldığı zirve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve BM özel temsilcisi Angelina Jolie'nin evsahipliğinde başladı.

Zirve, iki yıldır yoğun bir şekilde sürdürülen ve farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanyanın ürünü.

William Hague, tecavüzü modern zamanların en büyük kitlesel suçu olarak nitelerken, zirveye katılan 140 ülkeye ordularının cinsel şiddete karşı eğitilmesi konusunda eylem planına destek vermeleri çağrısında bulundu.

Zirvenin hedefleri şunlar:

  • Çatışmalarda işlenen cinsel şiddet suçlarının belgelenmesi ve soruşturulması için uluslararası bir protokol hazırlanması ve hükümetlerin iç hukuk mevzuatlarını soruşturma açılmasına olanak sağlayacak şekilde güçlendirmeleri için cesaretlendirilmesi.
  • Ülkelere, cinsel şiddetin önlenmesi için askerlerin ve barış gücü görevlilerin eğitimi çağrısı yapılması.
  • Cinsel şiddet mağdurlarına destek sağlamak için kaynakların arttırılması.
  • Çatışmalarda tecavüz konusundaki tavırların değiştirilmesi için eylem planı.

BBC muhabiri Paul Adams, zirveyi düzenleyenlerin etkinliğin sorun konusunda duyarlılığın arttırılmasını ve cinsel şiddetin savaşların kaçınılmaz bir parçası olduğu anlayışının kabul edilemez olduğunun beyan edilmesini umduklarını söylüyor.

Zirvenin konuşmacılarından Angela Atim, 14 yaşındayken Uganda'da faaliyet gösteren Tanrının Direniş Ordusu adlı isyancı grup tarafından kaçırılmış.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Atim, ''çatışmalar sırasındaki cinsel şiddetten sorumlu olanlardan hesap sorulmasının mağdurlar açısından rehabilitasyon sürecinin bir parçası'' olduğunu söyledi.

Atim, ''Sorumluların serbestçe yaşamlarına devam ettiklerini ve aynı şeyi yaptıklarını görmek acı verici'' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, zirveye Bosna, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali gibi savaşlar sırasında cinsel şiddetin 'yoğun ve yaygın şekilde yaşandığı' ülkelerden de katılımlar olduğunu vurguladı.

Hague, cinsel şiddetin 20 ve 21. yüzyılda sistematik bir şekilde savaş silahı olarak kullanıldığının da altını çizdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı, 20 yıl önce Bosna'da 50 bin kadının tecavüze uğradığının tahmin edildiğini, ancak bu vakaların hiçbirinde adaletin yerini bulmadığını söyledi.

Hague, sorunun uzun süredir tabu olarak görüldüğünü ve artık cinsel saldırı mağdurlarını sessiz kalmaya iten 'damgalama ve utanç' anlayışından kurtulmanın zamanı geldiğini söyledi.

BM'nin çatışmalarda cinsel şiddet konularındaki özel temsilcisi Zainab Bangura da, BBC'nin sorularını yanıtlarken, ''Çok sayıda ülkede cinsel şiddet hala bir suç olarak görülmüyor. En büyük sorun, inkar ve sessiz kalınması'' dedi.