BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,35
ALTIN 2.838,41
HABER /  GÜNCEL

Savaş nasıl olacak? Kaç gün sürecek?

Suriye operasyonu artık an meselesi! Savaşa girecek devletler kararlarını verdiler. Türkiye'de gönüllü koalisyon içinde.

Abone ol

İNTERNET HABER (ÖZEL İÇERİK) - Suriye savaşı için geri sayım sürüyor. Peki Esad nasıl vurulacak? Suriye ordusunun elinde neler var? Bu operasyon kaç gün sürer?

En kritik soruların yanıtlarını NTV canlı yayına katılan uzmanlar verdi. İşte savaşa dair kritik bilgilerin yanıtı;

SURİYE'NİN ELİNDE HANGİ SİLAHLAR VAR?

Suriye Ordusu konvansiyonel büyüme yerine konvansiyonel olmayan büyümeyi tercih etti.

Kimyasal silahlar ve bunların sevk sistemlerini dahil ettiler ordularının envanterine. Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore'den alınmış silah sistemleri dikkat çekiyor. Müdahale durumunda karşılık verme kapasiteleri için ne söylenebilir.

f1.jpg

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Caşın: Suriye Ordusu Irak Ordusu kadar güçlü bir ordu değil. Ama 400 muharip savaş uçağı var. Bunların özellikle MİG-29 ve SU-24 denilen uçakları var. Ama bunların çoğunun harekat hazırlığı yeteneklerinin yedek parça ihtiyacı yüzünden düşük olduğu biliniyor. R-39 denilen Çekoslovak yapımı eğitim uçakları var 70 tane. Ancak elinde çok güçlü miktarda hava savunma füzeleri var. Bir de çok sayıda omuzdan atılan Rus yapımı uçaksavar füzeleri var. Rusya bunların sevkiyatını devam ettiriyor. Dış işleri Bakanı Lavron uluslararası anlaşmalara bağlı ve yükümlülüklerine saygılı olduğunu söylüyor. Demek ki alçak, orta ve yüksek irtifa güçlü bir karadan havaya savunma sistemi var. Gemi savar sistemleri de güçlü. Suriye'nin ordusu sadece konvansiyonel olmayan silahları değil. Tanklar, topları da güçlü. Bu saldırı da mekanize birlikler tarafından yapıldı. 

f2.jpg

SURİYE ORDUSU TÜRKİYE İÇİN BİR TEHDİT Mİ?

Türkiye için Suriye Ordusunun ateş gücü bir tehdit anlamına geliyor mu?

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Nihat Ali Özcan:  Bunu birebir karşılaştırma yapmak mümkün değil. Türkiye her halde en sonlarda. Suriye ABD ile İngiltere, Fransa ve bazı ülkeler ile yüzleşmek durumunda. Bu noktadan bakınca Türkiye bir ittifakın parçası. O yüzden Türkiye ile Suriye'nin karşılaştırması kimin niyetinin ne olduğuna bağlı. Siz uzaktan ülkeyi bombalamak mı istiyorsunuz? Ülkeyi işgal etmek mi istiyorsunuz? Ancak buna göre bir anlamı var. Ama Suriye'nin güçlü olduğu yönleri de var. Sonuçta kaynaklar kıt olunca o kıt kaynaklar ile optimum savunma sistemi kurmaya çalışıyorsunuz. ABD'nin Irak'ı işgali sonrasındaki süreçte İsrail'in nükleer kapasitesine karşı kimyasal silah sistemlerini güçlendirdiğini, 2000 yılından sonra ise hava savunma sistemlerine ağırlıklı şekilde kaynak aktardığını biliyoruz. Kaynaklarının dört başı mağmur bir sistem kurmasına izin vermediği biliniyor. Ama oyunu iki yöne doğru kurmuş Suriye; birisi kimyasal silahlar. Diğeri ise hava savunma sistemlerine. Havadan saldırı niyetindeyseniz bu ciddi bir risktir. 

f3.jpg

GECE YARISI DENİZDEN SURİYE'YE 400 FÜZE ATILACAK

Hava saldırısı mı olacak yoksa füzeler ile mi vurulacak sizce Suriye?

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Caşın: Müttefikler bir cezalandırma harekatı yapmayı planlıyor. Bosna'daki gibi 70-80 gün sürmeyecektir. Ama savaşı başlatan taraf, savaşı durduramaz. Bu uzayabilir. Suriye'nin de kendisine göre hazırlıkları olacaktır. İçeride İran'ın da asker ve subayları var. Ruslar bazı askeri personeli de geri çekiyor biliyorsunuz. Başka bir şey ise Amerikan Deniz Kuvvetlerinin dışında Fransızların Uçak Gemisi yollaması bölgeye, İngiltere'nin de Kıbrıs'ı üs olarak kullanacak olması, bazı söylemlere göre de Yunanistan üslerini kullanacak olması, ki bu Türkiye için rahatsız edici… Görünen o ki 400'e yakın füze atılacak ilk etapta denizaltılardan ve gemilerden. Ancak bu bir yumuşatma harekatı olacaktır. Halep ve Şam etrafındaki meydanları vurduktan sonra yoğun bir uçak saldırısı olabilir. Bu gece savaşı olacak. Suriye pilotlarının gece muharebe yeteneği iyi değil. İkincisi bir istihbarat savaşı olacak. Çok yoğun bir faaliyet var. ÖSO'ya ait isimler bazı hassas hedefleri verdi. 2000'in üzerinde hedef var vurulacak. Peki bir sürpriz olabilir mi? Ruslar NATO ve ABD için kolay olmayacak bu harekat diyorlar. Neye güveniyorlar peki? Bu sözünü ettiğimiz hava savunma füzelerine güveniyorlar. ABD ise radar sistemini karıştırma ile felç etmeyi, karşı saldırıyı engellemek için de AWACSlar ile müdahale edeceklerdir. Bundan sonra mukabil bir saldırı olur mu? İsrail dört defa havadan bir de denizden vurdu Suriye'yi. 

f4.jpg

YUNANİSTAN DAHİL OLURSA TÜRKİYE NE DER?

Komuta ve kontrol merkezlerinde Yunanistan'ın olması Türkiye'yi rahatsız eder mi?

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Nihat Ali Özcan:  Batı dünyası kayıplar konusuna oldukça hassas. Üstün teknolojik kapasitelerinin onlara kolay zafer getireceğini düşündürüyor kamuoylarında. Kamuoyu baskısı karar alıcıları zor durumda bırakacak. Suriye üstünde insanlı araçları kullanmaktan uzak duracaklarını düşünüyorum. Füzeler ile vurmaya çalışacaklardır. Mesele Esad'ın ordusunu dağıtmak değil. Son tahlilde Irak örneği var. Irak'taki gibi bürokrasi ve ordu yok edilirse neler olduğunu görüyoruz. Bundan ders almaya çalışıyorlar. Burada çok ciddi bir kimyasal silah stoğu var. Eğer vereceğiniz zarar, o kimyasal silahları korumakla görevli birliklere de zarar verirse, iki olasılık ortaya çıkabilir. Birincisi o silahların korunamaz hale gelmesi, ikincisi de radikal bazı unsurların o silahlara sahip çıkması ve dünyanın değişik yerlerine yayılması. Madem ders verilecek, kimlerin koalisyona ne kadar katkı sunacağı değerlendirilip ona göre hedefler seçilecektir. Hedefler seçilirken mümkün olduğu kadar yüksek teknoloji kullanılacaktır. Bölgenin jeopolitik konumuna göre değerlendirme yapılacak. İngilterenin elinde Kıbrıs gibi bir ada var. ABD için de teknik kapasiteler açısından Türkiye ve Yunanistan belki kullanılır ama çok ağırlıklı olacağını sanmıyorum. ABD ve İngiltere'nin nasıl bir süreç yürüteceğini Ürdün'deki GenelKurmay Başkanları Toplantısı gözler önüne seriyor bence. 

f5.jpg

SURİYE OPERASYONU KAÇ GÜN SÜRER?

Müdahalenin boyutu ve süresi konusunda ne diyorsunuz?

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Nihat Ali Özcan: 
Dünyadaki bütün orduların elinde büyük ihtimalle çok sayıda senaryo vardır. Bunlardan birini direktif olarak verdiğinde geliştirilecektir. Ama hiç bir savaş planlandığı gibi gitmez. Irak, Afganistan gibi. Suriye için de böyle muhtemelen. Verilen hasara göre düşünülecek muhtemelen. Sahada çok farklı bir mücadele yürüyor. İstatistiklerle olacak bir şey değil bence. Ama ne kadar sürer? İki günde de olabilir. Bir hafta da sürebilir. Bu amacı, niyeti ne kadar gerçekleştirdiklerine göre değişir.