Satürn'ün uydusunda dev okyanus bulundu
NASA, Satürn'ün buzul uydusu Enceladus'un yüzeyi altında dev bir okyanus yattığını keşfetti.
Abone olCassini uzay aracının elde ettiği en yeni bilgiler, Enceladus'un buzul örtüsü altında okyanus bulunduğunu doğruladı. Enceladus'un Satürn yörüngesindeki hareketinde oluşan titreşimlerin şiddeti, yüzeyin altında dev bir okyanus bulunduğuna işaret etti.
Cassini görevinde geçmişte elde edilen veriler, Enceladus'un sadece güney kutup bölgesinde su bulunduğunu öne sürmüştü. Yüzeydeki çatlaklardan ve su kaynaklarından püsküren su da tespiti doğrulamıştı. En yeni veriler ise uydunun yüzeyi altında küresel bir okyanus olduğunu savunuyor.
Cassini ekibinde yer alan Cornell Üniversitesi'nden Peter Thomas, "Birçok bilim alanının değerledirilmesi gereken yıllar süren araştırmalar yaptık ancak sonunda istediğimizi elde ettik" ifadesini kullandı. Cassini'nin 2004'ün ortasından bu yana elde ettiği binlerce fotoğrafı inceleyen gökbilimciler, uydunun yörünge hareketi esnasında gösterdiği tüm değişimleri dikkatle analiz etti.
"YÜZEY VE ÇEKİRDEĞİ AYIRAN OKYANUS"
Mükemmel bir daire şeklinde olmayan Enceladus, yörünge hareketi esnasında hızlanıp yavaşladığı gibi Satürn'ün çekim etkisiyle ileri geri sarsılıyor. Enceladus'un titreşimine ait modeller, buzul yüzey ile çekirdek arasında bir okyanus bulunması gerektiğini savundu. Cassini ekibindne Matthew Tiscareno, "Eğer yüzey ve çekirsek sert bir şekilde bağlantılı olsaydı oluşacak ağırlık nedeniyle uydunun titreşimi ölçülenden çok daha düşük olacaktı. Bu durum yüzeyi ve çekirdeği birbirinden ayıran bir okyanus olduğunu gösteriyor" dedi.
Al Jazeraa'nın NASA'dan derlediği bilgilere göre, Cassini, Enceladus'un yüzeyinden yükselen su parçacıklarını ilk kez 2005'te tespit etmişti. 2014'te elde edilen veriler uyduda büyük bir okyanus olduğunu, 2015'teki veriler ise okyanus yüzeyinde hidrotermal faaliyetler yaşandığını öne sürmüştü.
Satürn kaşifi Cassini, 28 Ekim'de 'dalışa geçerek' Enceladus'un yüzeyine 49 kilometre yaklaşacak ve yüzeydeki faaliyetleri gözlemleyerek yeni bulgular elde edecek.