BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Şaşılığa botokslu çözüm

Kadınların güzelleşmek için yüzlerindeki birçok noktada uyguladıkları botoks, şaşılık tedavisinde de kullanılıyor. <br/>Dünyagöz Samsun’dan ...

Abone ol

Kadınların güzelleşmek için yüzlerindeki birçok noktada uyguladıkları botoks, şaşılık tedavisinde de kullanılıyor.
Dünyagöz Samsun’dan Opr. Dr. Birgi Sönmezer, felce bağlı şaşılıklarda botoks tedavisi uyguladıklarını ifade ederek, uygulamanın çocuklarda genel anestezi, yetişkinlerde lokal anestezi ile yapılabildiğini söyledi. Sönmezer, “Estetik amaçlı olarak yüzdeki kırışıklardan dudaklara, kaşlardan alın bölgesine kadar vücudun birçok yerinde tercih edilen botoksa artık göz hastalıkları tedavilerinde de başvuruluyor” dedi.

"BOTOKSLA SAĞLAM ADALE ZAYIFLATILIYOR"
Opr. Dr. Birgi Sönmezer, normal şaşılık tedavilerinde hastanın gözündeki kaymanın cerrahi müdahaleyle düzeltildiğini hatırlattı. Göz kası felçlerine bağlı olarak meydana gelen şaşılıkların tedavisinde gözde çalışmayan bir adalenin bulunduğunu belirten Opr. Dr. Sönmezer, “Mesela altıncı sinir felçlerinde elektrik akımı gitmediği için kası çekemez ve hasta dışa bakamaz. Böyle hastalarda felç olan adale çalıştırılamaz. Ancak ameliyatla veya botoksla sağlam adaleyi zayıflatarak bu duruma çözüm bulmaya çalışılır” diye konuştu.
Opr. Dr. Birgi Sönmezer, botoks tedavisinin sağlam olan adaleyi felç etme esasına dayandığını vurguladı. Dışa bakamayan, gözü içe kayan hastalarda botoks enjeksiyonuyla sağlam adalenin zayıflatıldığını kaydeden Mürüvvet Tüzünalp, kasın içerisine EMG cihazına bağlı iğne ile girildiğini, bu şekilde gözün hareketine kısmen de olsa katkı sağlanmaya çalışıldığını anlattı. Geçici de olsa bir dönem için gözdeki kaymanın düzeltildiğini ifade eden Opr. Dr. Sönmezer, “Felçli kasın siniri yenilenene kadar çift görmeyi azaltır. Bu etki genelde yaklaşık 4 ay kadar sürer. Botoks etkisini yitirmesinin ardından yeniden yapılabilir” şeklinde konuştu.

HASTALARA UYARILAR
Hamilelere şaşılık tedavisinde botoksu önermediklerini dile getiren Opr. Dr. Birgi Sönmezer, şu uyarılarda bulundu: “Kas içerisinde kanama ortaya çıkabilir. Bu nedenle botoksla tedavi göz hekimleri tarafından yapılmalıdır. Ayrıca göz kaslarına yapılan botoks kapak düşüklüğüne de yol açabilir.”
(İHA)