Fransız Parlamentosu'ndan geçen 'Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran yasası'nın Anayasa'ya uygunluğunun araştırılması için başvuru yapıldı ve yasa askıya alındı.
Abone olOsmanlı yönetiminin son döneminde Ermenilere yapılanların "soykırım olduğunu inkâr etmeyi" cezalandıran Fransız yasası askıya alındı.
Gelişme, söz konusu yasanın Anayasa'ya uygunluğunun incelenmesi amacıyla resmen başvuruda bulunulması üzerine yaşandı ve Ankara'da memnuniyetle karşılandı.
Fransız Meclisi'nin alt kanadı ile Senato'dan yasaya karşı çıkan milletvekilleri ve senatörler, inkâr yasasının yeniden incelenmesi için Anayasa Konseyi'ne resmen başvurdu.
Her iki grup da, Anayasa Konseyi'nin yasanın Anayasa'ya uygunluğunu incelemesi için gereken asgari 60'ar imzadan fazlasını topladıklarını açıkladı.
Milletvekili Lionel Tardy, imzacı 65 milletvekilinin çoğunun, kendisi gibi, Sarkozy'nin partisi UMP'den (Halk Hareketi Birliği) olduklarını kaydederek, "Bu gelişme, Élysée Sarayı için yaklaştığını farkedemediği bir atom bombası oldu" dedi.
Anayasa Konseyi soykırım inkâr yasasının Anayasa'ya uygun olup olmadığı konusundaki kararını bir ay içinde vermek zorunda. Hükümet konunun âcil önem taşıdığını bildirirse, 8 gün içinde de bir karar çıkabilir.
Türkiye, "soykırımı inkâr yasası"nın Fransız Meclisi'nin alt kanadından sonra Senato'dan da geçmesi ardından çok sert tepki göstermiş, çeşitli yaptırımlara gidileceği işaretini vermişti. Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamalardaysa, Ankara'nın tehditleri bir kenarda bırakılarak, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin iki hafta içinde Meclis'ten geçen yasayı imzalayarak yürürlüğe sokacağı duyurulmuştu.
Ankara memnuniyetini dile getirdi
Bugünkü başvuru ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Ben Fransızlar'ın kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir'' dedi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Anayasa Konseyi'ne başvuruda bulunan Fransız milletvekilleri ve senatörlere teşekkür ederek, "Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum. Bu beklentiler istikametinde verilecek bir kararla bu hakka uygun olmayan, hakikate uygun olmayan süreç, Fransa'nın değerleriyle ters düşen süreç, tekrar Fransa'nın değerleriyle uygun hale gelir diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Şimdi yapılması gereken, sabırla Anayasa Konseyi'nin kararını beklemektir. Sürecin sonunda Türk-Fransız dostluğunun kazanmasını diliyorum" dedi.
Fransız Haber Ajansı AFP ise, konuyla ilgili haberinde, 2010 yılında Fransa ile Türkiye arasındaki ticaretin 12 milyar euro çapında olduğunu ve birkaç yüz Fransız şirketinin Türkiye'de iş yaptığını hatırlattı.