BIST 10.037
DOLAR 35,42
EURO 36,24
ALTIN 3.049,98
HABER /  DÜNYA

Sarkozy'nin Erdoğan ile savaş inadı!

Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre Sarkozy, Kaddafi'yi nokta atışlarıyla vurmak istiyor!

Abone ol
Türkiye ile bir türlü yıldızları barışmayan Sarkozy, Erdoğan'a inat çok tehlikeli bir planı devreye sokmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin bölgedeki etkinliğinden rahatsız olan Sarkozy, Erdoğan'ın "Libya'ya askeri müdahaleye karşıyız çıkışına rağmen", savaş kolları sıvadı. Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberine göre, Sarkozy yarın Brüksel'de Libya hakkında düzenlenecek devlet liderleri zirvesinde AB ülkelerine Kaddafi'yi havadan nokta atışlarla vurma önerisinde bulunacak.

Henüz Fransız Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından doğrulanmayan habere göre, hava saldırılarında Trablus'un 500 kilometre doğrusundaki Syrte (Sirt) askeri havalimanı, ülkenin güneyinde Çad sınırındaki Sebha havalimanı ve Kaddafi'nin Trablus'taki komuta merkezi Bab el-Azizia hedef alınacak.

Nokta atışların hedefinin Kaddafi'nin sivillere karşı hava saldırılarını önlemek olduğu söyleniyor.

Fransa sabah saatlerinde de isyancı grupların oluşturduğu Libya Geçici Milli Konseyi'ni tanıdığını açıklamış ve Bingazi'ye yeni bir büyükelçi göndereceğini duyurmuştu. Fransa Dışişleri bakanı Alain Juppe, Almanya'nın da Paris'in kararını desteklediğini söyledi.
Kaddafi'yle köprüleri atan Fransa'nın Libya krizinde ön plana çıkmak istemesinin Tunus ve Mısır krizlerinde geri planda kalmasından kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

Avrupa Parlamentosu da bugün Strasbourg'da oyladığı bir karar metninde Avrupa Birliği'ne Libya Milli Konseyi'ni resmen tanıma çağrısında bulundu. İtalyan parlamenterlerin öncülüğünde kabul edilen kararda, Libya hava sahasının kapatılması kararına hazır olunması gerektiği uyarısı da bulunuyor. 

LİBYA'NIN SAVUNMA SİSTEMİ

Öte ayndan ABD Ulusal İstihbarat Şefi James Clapper, Libya'nın savunma sisteminin 'oldukça etkili' olduğunu söyledi.

Clapper, Senato'da yaptığı konuşmada, Libya'nın karadaki radarlarının ve uçaksavar yapısının oldukça etkili olduğunu belirterek, bu ülkenin Mısır'dan sonra Ortadoğu'daki en önemli sisteme sahip olduğunu ifade etti.

James Clapper Libya'nın, halkın yüzde 80-85'inin bulunduğu kıyısının izlenmesi ve korunmasına yönelik yaklaşık 31 uçaksavar ve radar bölgesine sahip olduğunu hatırlattı.
NATO savunma bakanları, Libya açıklarındaki NATO deniz gücünün takviye edilerek silah ambargosunun izlemeye alınması konusunda anlaştı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, savunma bakanlarının Libya'yı tartıştığı oturumun ardından düzenlediği basın toplantısında, "Orta Akdeniz'de NATO'nun deniz gücü mevcudiyetinin takviyesini kararlaştırdık. Stratejik operasyon komutanımız Amiral (James) Stavridis, emrindeki deniz gücüyle Orta Akdeniz'e hareket edecek. Bu gemiler NATO'nun farkındalığını artıracak. Mevcut şartlar altında bu hayati önem taşıyor ve bu sayede, BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı silah ambargosu kararı dahil gözetleme ve izleme kapasitemiz artacak" dedi.

Rasmussen, toplantıda NATO askeri kanadına insani yardımlar konusunda ve BM Güvenlik Konseyi'nin yeni bir kararla silah ambargosunun zor kullanarak uygulanması yetkisi vermesi ihtimaline karşı detaylı planlama yapma emri verdiklerini de aktardı.
BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut kararı, açık denizde silah ambargosu denetimleri yapılmasına izin vermiyor.

Genel Sekreter Rasmussen, savunma bakanlarının NATO'nun, BM Güvenlik Konseyi'nden açık bir yetki alması halinde, Libya hava sahasının uçuşlara kapatması konusunda opsiyonları da değerlendirdiğini anlattı.

"NATO birlik halinde, teyakkuzda ve harekete geçmeye hazırdır" diyen Rasmussen, harekete geçmek için somut talep, açık bir yetki ve güçlü bölgesel destek şartlarının karşılanması gerektiğini ifade etti.