Diaspora oylarını kazanmak için Ermenistan'a ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Ankara'ya 'Ermeni soykırımını' tanıma çağrısında bulundu.
Abone olDiaspora oylarını kazanmak için Ermenistan'a ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Ankara'ya 'Ermeni soykırımını' tanıma çağrısında bulundu. Diasporaya göre Sarkozy, "Türkiye, bu yılın sonuna kadar soykırımı tanımazsa konu yine parlamentoya gelir" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Ermeni diasporası ile buzları eritmek için çıktığı Ermenistan gezisinde, "Türkiye de her büyük ülke gibi tarihiyle yüzleşmeli ve soykırımı tanımalı" dedi. Ermeni diasporası ise "Bu yılın sonuna kadar Türkiye soykırımı tanımazsa, konuyu parlamento gündemine getiririz" dediğini iddia etti.
Dün Erivan'a giden Sarkozy, Ermenistan ziyaretinin ilk adımında 'Soykırım anıtı ve müzesini' ziyaret etti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından devlet töreni ile karşılanan Sarkozy, anıta çelenk koydu, 'soykırım ormanına' çam ağacı dikti.
Anıt çıkışında gazetecilerin sorularnı yanıtlayan Sarkozy, Türkiye'ye bir kez daha 'soykırımı tanıması' çağrısında bulundu. Sarkozy, "Soykırım tarihi bir gerçek. Fransa bunu yasayla tanıdı. Kolektif inkâr bireysel inkârdan beter. Türkiye tarihini yeniden ziyaret etmeli, yeniden gözden geçirmeli. Tıpkı dünyadaki diğer ülkeler gibi. Almanya bunu yaptı. Fransa bunu yaptı. Türkiye büyük bir ülke, tarihini yeniden gözden geçirmekle kendi kendini onurlandıracak. Tıpkı diğer büyük ülkeler Fransa ve Almanya gibi, tarihiyle yüzleşmesi için soykırımı tanıması yeterli. Soykırımın inkârı kabul edilemez Eğer Türkiye unu yapmazsa o zaman daha da ileri gitmek lazım" dedi.
Diasporaya '2011 sonu' sözü
Ermeni diasporsının önemli isimlerinden Alexi Govciyan ise Sarkozy'nin kendilerine "Eğer 2011 yılı sonuna kadar Türkiye soykırımı tanımazsa, konuyu yeniden parlamento gündemine alırız. İnkâr yasasını yeniden gündeme getiririz" dediğini açıkladı. Fransa, "Ermeni soykırımı" nı tanımış, ancak soykırımı inkârı suç sayan yasa teklifi parlamentodan geçmemişti.