BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Sarkozy tehlikeli bir oyun oynuyor

Moskova ziyaretini sürdüren Davutoğlu, Fransa'daki soykırım yasasıyla Türkiye'nin hedef alındığını vurgulayarak, Sarkozy'i tehlikeli bir oyun oynamakla suçladı.

Abone ol

Türkiye-Rusya Stratejik Planlama Toplantısı çerçevesinde Moskova ziyaretini sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Sarkozy sadece Fransa Senatosunda çıkan tartışmaları dikkate alsa Türkiye'nin hedef olduğunu anlardı" dedi.

Moskova'da Türk gazetecilerle bir araya gelen Davutoğlu, Fransız senatosunda konunun anayasa mahkemesine gönderilebilmesi için gerekli 60 imzanın toplanacağını ümit ettiklerini, Fransız senatosunda 60 sağduyu sahibi senatörün olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Başbakan Tayyip Erdoğan'a gönderdiği mektupta 'Yasayla herhangi bir ülke hedef alınmış değil' sözlerini de değerlendiren Davutoğlu, "Görünen köy kılavuz istemez diye bir tabir vardır. Gördüğümüz köy gayet açıktır. Türkiye, yasanın neyi hedef aldığını görebilecek güçlü bir devlet tecrübesine sahiptir" dedi. Davutoğlu, "Sarkozy sadece Fransa Senatosunda çıkan tartışmaları dikkate alsa Türkiye'nin hedef olduğunu anlardı" dedi.

"Zamanlaması bile neyi hedef aldığını açıkça ortaya koyuyor" diyen Davutoğlu, "Sarkozy Ermeni ve aşırı sağcı İslamafobik seçmeni ve Türkiye'nin AB'ye girmesini istemeyen aşırı sağcı kesimi kazanmaya çalışıyor. Çok tehlikeli bir oyun oynuyor. Bu manevralar Avrupa kültürünü tehdit etmiştir. Şimdi de böyle bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

SURİYE'YE SESLENDİ

Davutoğlu sabah saatlerinde de, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye hükümetine seslendi. Davutoğlu, "Moskova'dan Suriye'ye yine aynı çağrıyı yapıyoruz. Bu çağrımız, halka karşı şiddetin durdurulması, reformların bir an önce uygulanması ve bütün grupların barış içinde geleceğin Suriye'sini inşa etmesi" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ama bugün bunları konuşurken bile Suriye'de insanlar ölmeye devam ediyor. Şehirlerde askeri operasyonlar sürüyor" diye ekledi.

Suriye muhalefetinin Türkiye'de gerçekleştirdiği toplantılara da değinen Davutoğlu, "Evet Suriye muhalefeti Türkiye'de toplanıyor. Keşke özgür şekilde Şam'da toplanabilseydiler" dedi.

Türkiye'nin hiçbir ülkenin iç işlerine karışmayacağını belirten Davutoğlu, "Libya konusunda da Suriye konusunda da bu ilkeye bağlı kaldık. Libya'da uzun süre dış müdahaleye karşı çıktık. Kaddafi tavsiyelerimizi dinleseydi bugün ülkesinde barış içinde yaşıyor olabilirdi. Ki Rusya da benzer tavsiyelerde bulundu. Geçen yıl içinde Suriye'ye de bu yönde tavsiyelerde bulunduk" diye konuştu.

Türkiye'nin NATO içinde hiç bir zaman Rusya, İran veya Suriye gibi komşu ülkelerin hedef gösterilmesine razı olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Kaldı ki bu bizim için bu bir NATO meselesi de değildir. İran-Türkiye sınırı hep barış sınırı olmuştur ve hep böyle de kalacaktır'' dedi.

İRAN MÜZAKERE MASASINA DÖNMELİ

İran konusunda Rusya ile pozisyonlarının çok yakın olduğunu söyleyen Davutoğlu, İran'ın bir an önce nükleer programıyla ilgili oluşturulan 5 artı 1 formatındaki müzakerelere geri dönmesini, özde kapsamlı müzakerelerin önce başlanıp bu sorunun çözülmesinin en büyük dilekleri olduğunu vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Rusya ve Türkiye'nin Suriye konusundaki ilkesel tutumlarının örtüştüğünü belirterek, İran konusunda ise iki ülkenin pozisyonunun ise neredeyse tamamen örtüştüğünü söyledi.