Jacques Chirac, Fransa'da cumhurbaşkanlığını Nicolas Sarkozy'ye devretti ve Chirac dönemi sona erdi...
Abone olFransa'da cumhurbaşkanlığını Nicolas Sarkozy'ye devreden Jacques Chirac, 12 yıllık görev süresi boyunca genelde Türkiye'nin AB üyeliğinden yana bir tutum izlerken, kamuoyu ve kendi partisinin baskılarına zaman zaman boyun eğmek zorunda kaldı.
Chirac'ın görev süresince, Türkiye'nin AB üyeliği ve sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasalar yüzünden Türk-Fransız ilişkileri zaman zaman inişli çıkışlı bir dönem geçirdi.
Parlamentoda sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir yasanın çıkarılmasından sonra, ikili ilişkiler bir dönem gerginleşti.
Chirac, Türkiye'nin AB üyeliğine temelde karşı çıkmadı ve Türkiye'nin AB'den dışlanmasının öncelikle AB'ye zarar vereceğini savundu. Ancak Chirac, özellikle 2005'te AB Anayasası için düzenlenen referandum öncesinde, genişlemeye ve Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan çevrelerin tepkisini azaltabilmek için, Fransa'da Türkiye'nin üyeliğine ilişkin referandum yapılmasını önerdi.
Bu öneri, kendi partisinin de desteğini aldı ve bununla ilgili parlamentoya sunulan tasarı kısa sürede kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Chirac, bu süreç içinde, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan iktidar partisi ve kamuoyunun tepkisi yüzünden zaman zaman da geri adım atmak zorunda kaldı.
Bununla birlikte, özellikle tam üyelik müzakerelerin başlama kararı alındığı Brüksel zirvesinde, kendi partisinin ve kamuoyunun baskısına rağmen Chirac, Türkiye'nin yanında yer aldı.
Chirac, 12 yıllık görev süresi boyunca Türkiye'ye hiçbir resmi ziyarette bulunmadı.