BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,72
ALTIN 2.957,51
HABER /  GÜNCEL

Sarkozy malî işlem vergisi getiriyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, diğer Avrupa ülkeleri uygulamaya katılsa da katılmasa da Ağustos ayından itibaren malî ve ticari işlemlerden yüzde 0,1 oranında vergi kesileceğini belirtti.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, diğer Avrupa ülkeleri uygulamaya katılsa da katılmasa da Ağustos ayından itibaren malî ve ticari işlemlerden yüzde 0,1 oranında vergi kesileceğini belirtti.

Sarkozy, televizyonda yayınlanan programda Fransa ekonomisinin yeniden dengelenmesi için almayı planladığı önlemleri açıkladı.

Sarkozy, televizyonda yayınlanan programda gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Fransa ekonomisinin yeniden dengelenmesi için almayı planladığı önlemlerin ana hatlarını açıkladı.

Adaylığını açıklamamış olmasına rağmen, Fransa'da Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde desteğini arttırmayı hedeflediği düşünülen Sarkozy hem Fransa'da ekonominin daha iyi bir çizgide olduğunu hem de genel olarak Euro Bölgesi ekonomilerinin sakin ve istikrarlı bir duruma geldiğini savundu.

Adaylığı konusundaki soruları yanıtsız bırakan Sarkozy, bunu zamanı geldiğinde açıklayacağını söyledi.

Malî ve ticari işlemlerden yüzde 0,1 oranında vergi alınması konusu uzun zamandır gündemdeydi.

Ancak tahminler, Fransa'nın bu vergiyi, sadece Avrupa genelinde alınacak bir kararla, ya da en azından bu vergiyi kabul eden diğer ülkelerle birlikte uygulayacağıydı.

Sarkozy'nin Ağustos ayından itibaren bu vergiyi yürürlüğe sokacağını açıklaması, Fransa'da genel destek gören bu uygulamayla seçimlere yatırım olarak değerlendiriliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı, malî ve ticari işlemler vergisiyle yılda bir milyar Euro gelir elde edileceğini belirtti ve vergi uygulamasının bir emsal yaratacağını belirtti. Sarkozy, "Avrupa'nın finans sektörüne büyük zarar verenlerin, durumu düzeltmenin maliyetini de karşılamalı" dedi.

Fransız ve Alman hükümetlerinin Avrupa Birliği'nin tamamını kapsayacak mali işlem vergisi uygulama planı İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından veto edilince birliğin bir anlaşması haline dönüşememişti.

Cameron önlemlerin Avrupa'nın mali işlemlerinin yüzde 75'inin gerçekleştirildiği Londra finans dünyasını cezalandırmak anlamına geleceğini söylüyor.

Hükümet, yeni planın istihdamı kolaylaştırıcı ve yatırımcıların yurtdışına kaçmasını önlemeyi amaçlayan unsurlar içerdiğini söylüyor.

Yeni verginin ayrıntıları henüz açıklanmadı, ancak Reuters haber ajansı verginin tahvilleri değil, hisseleri hedef alacağını duyurdu.

Sarkozy'nin düzenlemeyi seçimlerden önce parlamentodan geçirmeyi planladığı bildirildi.

Sarkozy'nin açıkladığı önlemler arasında işverenlerin istihdam ettiği çalışanlar için kamuya yaptığı sigorta katkısı gibi ödemelerdeki kesintinin yükünü tüketiciye aktaran yüzde 1.6'lık katma değer vergisi artışı da var.

Rekabet gücünü artırmak için şirketlerin üzerindeki yükü azalmak istediklerini, çalışma yasalarına serbestlik getireceklerini söyleyen Sarkozy, böylece şirketlerin, çalışma koşulları ve ücretler konusunda sendikalarla doğrudan görüşme yapmasının önünün açılacağını kaydetti. Bu açıklama, Fransa'daki, haftalık 35 saat çalışma süresini sona erdirme adımı olarak değerlendiriliyor.

Sarkozy'nin, Fransa'yı daha rekabetçi bir ülke haline getirme planları olarak şekillenen bu açıklamalar, Almanya'nın ekonomi politikalarının izlerini taşıyor.

Ancak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç ay kala, seçimin diğer adayı Sosyalist Francois Hollande'ın yoklamalardaki açık liderliği dikkate alındığında bu planların ne kadarının uygulanabileceği belli değil.