BIST 9.109
DOLAR 34,27
EURO 37,63
ALTIN 2.919,69
HABER /  GÜNCEL

Sarıkayadan şok savunma

Ferhat Sarıkaya"Astsubayların eylemleri şemdinli'den ibaret değil uzun süren eylemler zinciri var" dedi

Abone ol

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından görevden alınan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, şikayet dilekçeleri ve toplanan tüm delillere göre Ali Kaya ve arkadaşlarının eylemlerini yalnızca Şemdinli olaylarından ibaret görmediğini, olayı TCK'nın 302. maddesi kapsamında kabul edip bunun da çok uzun süreçli bir eylemler zincirini teşkil ettiğini düşündüğünü ifade etti.

Alınan bilgiye göre, Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesi ve karar kesinleşinceye kadar görevden uzaklaştırılmasına ilişkin HSYK kararının gerekçesinde, Ferhat Sarıkaya'nın soruşturma konusu eylemleri sıralandı. Hakim ve cumhuriyet savcılarının görev ve yetkilerinin Anayasa ve yasalarla düzenlendiğine işaret edilen gerekçede, "Savcının yetki sınırlarını aşarak gerçekleştirdiği eylem ve işlemler, yargı erkiyle diğer anayasal kuruluşlar arasındaki güven ortamının zedelenmesine ve yargının yıpranmasına sebebiyet vermiştir" denildi.

EYLEM ZİNCİRİNİN PARÇASI
Gerekçede, Sarıkaya'nın söz konusu eylemlere karşı savunmasına da yer verildi. Ferhat Sarıkaya savunmasında, "şikayetçi Mehmet Ali Altındağ'ın bu soruşturma kapsamında ve ısrarla şikayetçi olduğunu beyan etmesi nedeniyle usul hükümleri gereğince Türkiye'deki tüm cumhuriyet savcılarının yaptığı gibi görevsizlik kararı verilmek üzere iddiaların tefrik edildiğini" kaydetti. Savunmasında, görev ve yetkisinde olmadığı için şikayete konu iddialarla ilgili zaman aşımının veya iddiaların doğru olup olmadığının belirlenmesi yönünde araştırmaya girmediğini belirten Sarıkaya, dosyadaki çeşitli şikayet dilekçeleri ve toplanan tüm delillere göre Ali Kaya ve arkadaşlarının eylemlerini yalnızca Şemdinli olaylarından ibaret görmediğini, olayı TCK'nın 302. maddesi kapsamında kabul edip bunun da çok uzun süreçli bir eylemler zincirini teşkil ettiğini düşündüğünü ifade etti.

'CUMHURİYET'E BAĞLIYIM'

Savunmasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilişkin hiçbir ön yargı ve fikre sahip olmadığını" vurgulayan Sarıkaya, "gerek görev esnasında, gerekse özel yaşamında subay ve astsubaylarla kişisel ve ailevi irtibatlarında da bu ilişkiyi en samimi ve sıcak haliyle yansıtan, Cumhuriyet'in temel nitelik ve değerlerine bağlı bir kişi olduğunu" belirtti. Karara katılmayan, HSYK üyesi ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga da muhalefet şerhinde, genelgelere ve yazışma kurallarına uymama şeklinde tecelli eden eyleminin Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 65. maddesi uyarınca Sarıkaya'ya kınama cezası verilmesi gerektiği görüşünde bulunduğu için çoğunluk kararına katılmadığını ifade etti.

yeni şafak