BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,48
HABER /  GÜNCEL

Sarıkamışı üç boyutlu gez

90 bin askerin donarak şehit olduğu Sarıkamış'ı hiç böyle görmemiştik. Sanki oradaymış gibi olacaksınız.

Abone ol

90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekâtı'nın yaşandığı cephe ve şehitlik, 3 boyutlu panoramik fotoğraf teknolojisi ile internet ortamına taşındı.

TIKLA, CEPHE VE ŞEHİTLİĞİ 3 BOYUTLU OLARAK GEZ

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erdem, ''Kar/altı hayatlar: Sarıkamış'' projesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Sarıkamış'ı vatan topraklarına katmak için başlayan harekâtta canlarını vatanı için feda eden şehitlerin aziz hatıralarını canlı tutmayı amaçladıklarını belirtti.

Sarıkamış Harekâtı esnasındaki ağır coğrafi şartları görme şansı bulunmayanların, 3 boyutlu panoramik fotoğraflar sayesinde sanki oradaymış gibi gezme imkânı bulacağını ifade eden Erdem, şöyle devam etti:

''Şehitlerimizin hangi zor şartlar altında canlarını bu ülke için feda ettiklerini hissedebilecekleri 'Kar/altı hayatlar: Sarıkamış' projesi, askeri bir harekâtın sonuçlarını yeni zamanlara taşıması, hissettirmesi anlamında, kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.''

PROJE YÖNETMENİNİN DEDESİ DE SARIKAMIŞ'TA ŞEHİT DÜŞMÜŞ

Proje yönetmeni İmdat Demir de yaptığı açıklamada, ''Dedesini bu harekâtta kaybetmiş birisi olarak projeyi çalışırken o trajediyi hissetmeye çalıştım. Kar, ilk kez kapkara bir şey olarak geldi gözümün önüne. 'Kar/altı hayatlar: Sarıkamış' anlayışı bu duygudan çıktı'' dedi.

Bu çalışmanın bir çağrı projesi olduğunu ve herkesin bu yaşanmışlığa odaklanması gerektiğini anlatan Demir, şunları dile getirdi:

''Sarıkamış, strateji yoksunu bir paşanın rejisörlüğünde vatan evlatlarının sürüldüğü bir kıyamet sahnesidir. Tek sağ kalanı vardır: Enver Paşa. Bugün Moskova'daki askeri müzede sergilenen bir Rus komutanın satırları aslında her şeyi ifade etmektedir: 'Allahüekber Dağları'ndaki Türk müfrezesini esir alamadım. Bizden çok evvel Allah'larına teslim olmuşlardı.'

Dolayısıyla hepimizin bir parçamızı kaybettiğimiz bu harekât, popüler kültürün baskın unutturuculuğu altında unutulmuştur. İşte bu proje ile savaşın geçtiği koşulları, cepheyi bir nebze olsun anlatmayı denedik. Bununla genç nesiller üzerine internetin rolünü de kullanarak farkındalık yaratmak istedik.''