BIST 9.757
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.976,29
HABER /  POLİTİKA

Sarıgülün ofisinde zirve

Baykal muhalifleri Sarıgül'ün ofisinde toplandı. Hikmet Çetin'den çağrı var.

Abone ol

Hikmet Çetin, CHP Genel Bakanı Deniz Baykal ve parti yönetiminin siyaseti terk etmesi gerektiğini, bu kişilerin CHP'ye yapacağı en büyük katkının siyaseti bırakmak olacağını savundu.

CHP'nin seçimlerde başarı sağlayamamasının nedeni olarak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve yönetimini göster aralarında Hikmet Çetin, Onur Kumbaracıbaşı, Adnan Keskin'in de bulunduğu muhalif grup, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'le Ankara'da bir araya geldi.

Toplantı sonrasında basına açıklamayı yapan Hikmet Çetin, Türkiye'nin önemli bir seçimi geride bıraktığını, seçim kampanyasında parti liderlerinin oldukça hırçın, zaman zaman düzeyi çok düşük tartışmalarına karşı halkın dünyaya örnek olacak demokrasi dönemini geçirdiği yorumunu yaptı. AKP'yi seçimde gösterdiği başarıdan dolayı kutlayan Çetin, demokrasinin sadece sandıktan çıkan oy olmadığını belirterek, demokrasinin demokrasi kültürünü gerektirdiğini söyledi.

“SEÇİMİN MAĞLUBU CHP YÖNETİMİ”

Bu seçimin mağlubunun CHP değil, CHP yönetimi olduğunu ifade eden Hikmet Çetin, CHP'nin Türkiye'de cumhuriyeti kuran, ülkenin birliğine, bütünlüğüne sütün gücüyle hizmet eden, bunu sağlayan bir parti olduğunu kaydetti. Çetin, partinin başındaki yönetimin son 4 seçimdir başarısızlıkla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Dünyanın hiç demokratik ülkesinde 4 defa arka arkaya, aynı yönetimin seçime gidip başarısız olup da görev başında kaldığı hiçbir ülke yoktur. Sosyal demokrat olma iddiasında olan bir partide bu asla kabul edilemez. Siz Avrupa'da herhangi bir sosyal demokrat parti liderinin, birden fazla seçimde başarısız olduktan sonra devam ettiğini gördünüz mü? Tonny Blair iktidara gelmesi için İşçi Partisi, 4-5 tane genel başkan değiştirdi. Almanya'da hiçbir yönetici ve parti başkanı ikinci mağlubiyeti kabul edemez.”

“BAYKAL VE YÖNETİMİ PARTİYİ DE SİYASETİ DE BIRAKMALI”

CHP'nin başındaki yönetimin, genel başkanla birlikte siyaseti terk etmesi gerektiğini savunan Çetin, “Türkiye bu noktaya gelmiştir, halkın beklentisi budur. Hiçbir partiye, ‘felan kişiye rağmen oy verdim' denilemez. Bugün Türkiye'de bu yaşanıyor. Başındaki genel başkana rağmen oy verdiler ya da o olduğu için oy vermediler. Atatürk'ün partisine bunu yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yok” dedi.

“BAYKAL VE ARKADAŞLARI ÜLKEDE DEĞİL, PARTİDE İKTİDAR OLMAYI BAŞARDI”

CHP'nin kimsenin özel malı olmadığını vurgulayan Çetin, “Bu arkadaşlarımız partide iktidarı sağlama konusunda başarılılar. Ülke iktidarı gibi bir kuşkuları yok. Temel hedef ve amaçları partide iktidar olmak. Tüm ülkede iktidar olmayı bugüne kadar başaramadılar, bundan sonra da başarılı olacaklarını sanmıyorum” diye konuştu.

“KONJONKTÜR CHP LEHİNEYDİ”

“Baykal ve arkadaşlarının CHP'den, CHP etiketinden, CHP'nin tarihi misyonundan vazgeçmeleri gerekir” diyen Çetin, Türkiye'yi kuran CHP'nin bölgesel bir parti haline geldiğini ifade etti. Çetin, “Türkiye'nin tüm insanlarını kocaklamayan, tüm coğrafyasını kapsayamayan bir parti zaten iktidar olamaz” değerlendirmesi yaparken, 22 Temmuz seçimlerinde CHP dışında başka hiçbir sol partinin seçimlere girmediğine dikkat çekti. Hikmet Çetin, konjonktürün CHP lehine olduğunu ifade ederken de “Bütün bunlara karşın yüzde 1 küsür puan artırmayı başarı gören bir yönetim CHP'ye, halkımıza ve ülkemize de haksızlık ediyor. Dileğimiz ve isteğimiz bu yönetimin sadece CHP'yi değil, siyaseti bırakması. Bu Türkiye'yi, partiyi ve herkesi rahatlatacaktır. Partinin de önünü açacaklardır” dedi.

SİYASETİ BIRAK

Çetin, sorular üzerine bu yönetimin tek başardığı şeyin partide iktidar olmak olduğunu savunarak, yapılacak kurultayın bu nedenle çözüm olamayacağını ifade etti. Çetin, “Mesele kurultay değil, sorun bırakmaktır. Siyasetin erdemi budur. Siyaset iktidara gelmek için yapılır. 34-35 ilde CHP'nin parlamentoda temsilcisi yok. Bu halka haksızlık, halkımıza, partiye yıllarca gönül verenlere haksızlık” dedi.

Çetin, parti ve örgütün sonuçlar nedeniyle üzüntü ve çöküş içinde olduğunu belirterek, CHP'nin Diyarbakır'da MHP'nin gerisinde 1.09 oranında oy aldığına dikkat çekti. Seçim kampanyasında Ankara'nın doğusunda bir iki yer hariç, hiçbir kente gidilemediğini ifade eden Çetin, yaptıkları girişimi ise “partiye muhalefet” olarak görmediklerini kaydetti. Çetin, CHP'lilerin demokratik yolla yapabileceği şeyin, Baykal ve yönetimine “siyaseti bırak” çağrısı olması gerektiğini dile getirdi. Baykal'a hitaben “CHP'nin yakasından elini çek” diyen Çetin, “Böyle bir kurumu, kendini ve arkadaşlarını parlamentoya taşıma aracı haline getirme. Kendin ve arkadaşlarının parlamentoya taşıma aracı olarak CHP'yi kullanamazsın. Olan bu” dedi.

Kimler katıldı

Toplantıya, Keskin’in yanı sıra eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan, eski milletvekilleri Hasan Aydın, Muharrem Toprak, Mehmet Tomanbay, İsmail Değerli, Mehmet Moğultay ve Onur Kumbaracıbaşı da katıldı.

Emaneti kurultaya teslim et

Toplantı öncesi gazetecilere bir açıklama yapan eski CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, ülkesini, partisini, insanını seven yöneticilerimizden vakit geçirmeden emaneti, kurultaya teslim etmelerini bekliyoruz" dedi.