Osmaneli'de yılda bir kez akan sarı suyun efsanesi devam ediyor.
Abone olBilecik Sağlık Müdürü Dr. M. Ali Fidan, Osmaneli ilçesinde mayıs ayının ilk haftasında sadece bir gün belli saatler arasında akan ve şifalı olduğuna inanılan suyun tahlil yaptıracak kadar olmamasından dolayı gelecek yıl mayıs ayını bekleyeceklerini söyledi.
Dr. M. Ali Fidan, Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş, Gıda ve Çevre Şube Müdürü Davut Özcan, Osmaneli Sağlık Kurulu Başkanı Kerime Kırlı ve Çevre Sağlık Teknisyeni Ekrem Akboğa, ilçeye 4 kilometre uzaklıktaki Sarıkız mevkiinde çıkan suyun olduğu bölgede inceleme yaptı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Fidan, suyu tahlil ettirmek için Osmaneli'ne numune almaya geldiklerini, ancak suyun kaynağında numune alacak kadar su bulamadıklarını belirterek, ''Tahlil yapılacak miktarda su alamadığımızdan dolayı gelecek yıl mayıs ayını bekleyeceğiz'' dedi.
-''TURİSTİK BÖLGE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ''-
Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş da halkın uzun yıllardan beri bu suyun şifalı olduğuna inandığını ifade ederek, kendisinin de gençliğinde buraya gelerek su içtiğini kaydetti. Niyet tutmak, dua etmek ve çeşitli hastalıklara şifa olduğuna inanıldığı için su içmek amacıyla her yıl mayıs ayının ilk haftasından itibaren yüzlerce insanın sabahın erken saatlerinde kaynağın başında adeta nöbet tuttuğunu anlatan Çetintaş, ''Özellikle Hıdırellez'in
kutlandığı 6 Mayıs sabahı suyun aktığına şahit oluyoruz'' dedi. Çetintaş, suyun yılda bir kez akması, halk arasında şifalı olduğuna inanılması ve doğa yürüyüşüne uygun bulunması nedeniyle yoğun ilgi gören bölgeyi ilçenin turistik yerlerine eklemeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.
-SARIKIZ VE SARI SU RİVAYETİ-
Osmaneli Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, şifalı olduğuna inanılan ve ''Sarıkız'' olarak nitelendirilen bölgenin ve sarı suyun rivayeti şöyle:
''Sarıkız, Osmanlı Devleti kurulmadan önce bölgede yaşayan bir beyin kızıdır. Bir çatışma sırasında Sarıkız'ın yönettiği birlik yenik düşer. Yaralandıktan sonra ölen Sarıkız'ı babası bugün suyun çıktığı mevkiye gömdürür.
Sarıkız'ın suyun çıktığı yerde yattığına, akan suyun da Sarıkız'ın gözyaşı olduğuna inanılır. Sarı su sadece mayıs ayında bir gün (genellikle ilk haftasında) damla damla olarak akar. Suyun çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılır. Suyun çıkmasıyla meydana gelen ve alına sürülen çamurun baş ağrısını giderdiğine, yıl içinde baş ağrısının yaşanmamasına neden olduğuna ve uğur getirdiğine inanılır.''