BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,26
ALTIN 2.964,00
HABER /  DÜNYA

SARAYBOSNA MEVLEVİHANESİ YENİDEN İNŞA EDİLDİ

Bosna-Hersek’te, bulunan ve 1950’lerde Yugoslavya dönemindeki “kültürel talanda” yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi yeniden inşa edildi...

Abone ol

Bosna-Hersek’te, bulunan ve 1950’lerde Yugoslavya dönemindeki “kültürel talanda” yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi yeniden inşa edildi.
Başkente hakim bir tepede, tarihi Sarı Tabya’nın hemen altında ve Bosna- Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarına 50 metre uzaklıkta bulunan Saraybosna Mevlevihane’nin açılışı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın katılacağı programla 8 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.
1462 yılında inşa edildiği bilinen mevlevihane Avusturya- Macaristan döneminde yapılan tarihi ve kültürel eserler envanterinin ilk sırasında yer aldı. Osmanlı döneminde önemli bir merkez olan Mevlevihane Şam’dan, Konya, Hanya (Girit), Filibe, Selanik, Üsküp, Budapeşte gibi Anadolu ve Balkan coğrafyasını birleştiren ortak bir kültürel iletişim ağının üzerinde duruyor.
1954 yılına kadar Bentbaşı bölgesinde yer alan mevlevihane 1954 yılında, Tito Yugoslavya’sının kültür politikalarının bir sonucu olarak yıkılan birçok Osmanlı dönemine ait eserle aynı kaderi paylaştı.
Bu kapsamda Selçuklu Belediyesi ile Starigrad Belediyesi arasında 2011 yılında kardeş belediye protokolü imzalandı. Bu ilişki dâhilinde söz konusu proje çerçevesinde Selçuklu Belediyesi’nin desteği ve TİKA’nın çalışmalarıyla Saraybosna Mevlevihanesi yeniden inşa edildi.
Saraybosna Mevlevihanesi, 2011 yılı Aralık ayında vefat eden Bosna ve Hersek’te mesnevi şerhi- mesnevihanlık geleneğini sürdüren son halka olan Hacı Hafız Halid Efendi Hacımuliç’in vasiyeti üzerine mimar Namık Muftiç tarafından proje çerçevesinde aslına çok benzer bir biçimde modernize edildi. İnşa edilen bina, bu gün Hacımuliç efendinin yetiştirdiği talebeleri Hafız Mehmet Efendi Karahodziç ve Veli Kukurozoviç yönetimindeki Hacı Muyaga Vakfı tarafından “Balkanlar Mevlana Araştırmaları Merkezi” olarak mevlevi kültürünü araştırmak ve yaşatmak hedefi doğrultusunda hizmet verecek.
(İHA)