BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Saray kapıcıları pek keyifli

Topkapı Sarayı'nda nostalji rüzgarı esti. Saray kapıcıları yeniden görev başında.. Objektiflere bol bol poz veriyorlar.

Abone ol

Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray kapılarında duran ''kapıcı''ların kıyafetlerini giyen görevliler, bir süredir Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki ''Babü Hümayun, Bab-üs Selam ve Bab-üs Saade kapılarını'' bekliyor.

Turistlerden büyük ilgi gören kapı görevlileri, güvenlik hizmetlerinin yanı sıra turistlerle de bol bol fotoğraf çektiriyor.

Müze uzmanı Tuba Kurtuluş, Kültür ve Turizm Bakanlığının sarayda tarihsel kimlikleri canlandırma projesi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Biz de müzeciliğe uygun olarak gelen ziyaretçilere doğru görsel malzeme sunmak ve doğru bilgi vermek istedik. Bu nedenle de sarayda görev almış kişileri araştırdık. O dönemde ve bugün aynı pozisyonda çalışanları araştırdık. Bir baktık ki Osmanlı saray teşkilatında kapı görevlisi denen bir grup var. Kapı görevlilerinin işlevi bizim bugünkü güvenlik görevlisi arkadaşlarımızın göreviyle tam olarak örtüşüyor.

Kapı görevlilerini kıyafetleriyle canlandırmanın uygun olacağına karar verdik. Kapı görevlileri Osmanlı Saray teşkilatında nerelerde yer almışlar, diye baktık. Avlu içinde ve kapı önlerinde yer aldıklarını gördük.''

Belli bir eğitimden geçen kapı görevlilerinin ''Kapı Kethüdası ve Kapıağası'' gibi üstlerinin var olduğunu da ifade eden Kurtuluş, ''Günümüzde de her kapının önünde ve avluda güvenlik görevlileri var. O nedenle de kapı görevlilerini canlandırdık. Canlandırırken minyatürlerden ve Osmanlı sarayını görüp resmetmiş batılı ressamların albümlerinden yararlandık. O dönemdeki kapı görevlilerinin kıyafetlerini birebir orijinaline uygun aktarmak istedik'' dedi.



3 KAPIDA 2'ŞER KAPI GÖREVLİSİ...


Tuba Kurtuluş, kıyafetlerin orijinaline uygun olarak Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlandığını belirterek, ''Şu an Babü Hümayun, Bab-üs Selam ve Bab-üs Saade kapılarında ikişer görevli var. Kaftanlarında birbirlerinden farklı renkleri seçtik. Bunlar mavi, kırmızı, mor. Bu renkleri seçerken de Osmanlı döneminde kullanılmış renk skalasına sadık kaldık. Daha sonra kaftanların üzerine o dönemin desenlerine uygun baskı yapıldı'' diye konuştu.

Kurtuluş, kapı görevlilerinin ''kapıcı külahı'' denen başlıklarının da aslına uygun olarak yine Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapıldığını belirtti.

Geleneksel kıyafetli kapı görevlilerinin, sarayın kadrolu güvenlik elemanları olduğunu vurgulayan Kurtuluş, görevlilerin herhangi bir olay durumunda da müdahale edebildiklerine dikkat çekti.

Kurtuluş, ''Öncelikle görsel olarak bu kıyafeti taşıyabilecek arkadaşları tercih ettik. Güvenlik görevini de yapıyorlar, ama bu kıyafetleri giydikten sonra işin bir şov kısmı da başladı. Herkes onlarla fotoğraf çektiriyor. Turistler yoğun ilgi gösteriyor'' dedi.