BIST 10.370
DOLAR 32,70
EURO 35,10
ALTIN 2.448,08
HABER /  GÜNCEL

Saran Holdingten dev yatırım

Dünya krizin pençesinde ancak onlar yatırıma devam ediyor. Üstelik, kriz için çok önemli bir de uyarıları var.

Abone ol

Saran Holding'in patronu Sadettin Saran, Türk iş ve spor dünyasında çok tanınan bir isim. Genç ve atak bir girişimci portresi var. Kafasında birçok proje dolaştırıyor.

Gündemi yoğun. Enerjide, medyada, sağlıkta yeni yatırımlar yapacak. İki yeni sektöre girdi. Birisi turizm, diğeri gayrimenkul. İşin ilginç tarafı, her iki sektördeki yatırımları da Çek Cumhuriyeti'nde oldu.

Saran kardeşler Çedok'un yeni patronu

Kardeşi Sadun Saran, bir ABD'li danışmanlık firmasının temsilcisi olarak Çek Cumhuriyeti'ndeki Doğu Avrupa ofisinin başındaydı. 1997'de başlayan büyük bir özelleştirme hamlesinde önemli rol oynadı. Bu dönemdeki yatırım fırsatları Sadettin Saran'ın da dikkatini çekmiş olacak ki bu ülkede iki büyük yatırıma başladı. Saran Holding'in iş hacmini ikiye katlayan bir satın alma yaparak Sadun Saran'la birlikte turizm şirketi Çedok'un sahibi oldu. Arkasından 2 bin konutluk bir gayrimenkul projesine başladı.

Saran Holding'ten dev yatırım ağı

 

SARAN Şirketler Grubu Yönetim
Kurulu Başkanı Sadettin Saran,
1964 doğumlu.
1987'de ABD,
Kentucky Üniversitesi’nden,
makine mühendisliği mastırı
da alarak mezun oldu. Arkansas’ta
Ensco Environmental Services'de
çalışmaya başladı. 1988'de
Türkiye’ye geldi. Kültür ve Turizm
Bakanlığı'nda Dış İlişkiler Danışmanı
olarak çalıştı. 1989'da SARAN I
nternational'ı kurdu. Lockheed
Martin, Raytheon International
, ESPN, Geest Inc.gibi dünya
devlerinin temsilciliklerini üstlendi.
1990-1995 döneminde Martin
Marietta'nın Ankara ofisinde
Genel Müdür Yardımcısı, arkasından
Genel Müdürü olarak çalıştı.
1995'te SARAN Şirketler Grubu’na
yeniden döndü. ABD’de eğitim
gördüğü yıllarda Kentucky
Üniversitesi Yüzme Takımı’nın
kaptanlığını yaptı, iki yıl,
'En Değerli Sporcu' seçildi.
1984-1985 yıllarında da Türk Milli
Yüzme Takımı kaptanlığını yaptı.
Bu dönemde kırdığı 50 metre
serbest yüzme dalındaki Türkiye
rekoru halen kendisine ait.


Sadettin Saran'ın başka sektörlerde de yatırımları var ancak Türkiye'deki yatırımlarının ağırlığı enerjiye kayıyor. Bu sektörde bir yabancı ortaklık gündemde. O gerçekleşirse daha da hızlanması muhtemel. Gelecek 10 yıl içinde Saran Holding'i enerji ağırlıklı bir gruba dönüştürmeyi hedefliyor. İşte, sorularımıza yanıtları:

Saran Holding'in yeni yatırımları: İki sektör olarak kalmayız ama iki ana sektörümüz enerji ile medya olur ve muhtemelen enerji daha fazla ağır basar. Şu anda 80 megavattayız ama hızlı ilerliyoruz. Güneş enerjisine de gireceğiz.
Elektrik dağıtım bölgeleri özelleştirmelerini, rüzgârı takip ediyoruz.

Hidroelektrik işine bakıyoruz. Fazla bir ilgi vardı, makul fiyatlara gelecek lisanslar. Biz de şu anda araştırıyoruz. 2009’da 100 -150 megavat, 2010’da güneşle 250-300’ü hedefliyoruz. Güneş'te 100 megavat planlanlıyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2009'da ihale açınca katılacağız. Rüzgârda 50-100 megavat planımız var. Hem lisansı olan projelerle ilgileniyoruz hem de EPDK'nın açacağı yeni lisanslara başvuracağız.

Enerjide yabancı ortak görüşmeleri: Yakında söz keseceğiz ve ciddi yatırımlara gireceğiz. 2009’da Mersin ve Erzurum’un inşasına başlıyoruz. İkisi Hes'tir. Şubatta Mersin’e kazma vuruyoruz. Rüzgârda Gökçeada, Çanakkale gibi muhtelif yerlere bakıyoruz.
 
Saran Holding, mevcut sektörlerinde
kalmaya devam edecek ancak
önümüzdeki 10 yıl içinde enerji
ağırlıklı bir gruba dönüşecek.
Büyük enerji yatırımları planlıyor.
Mersin ve Erzurum'da iki HES
projesine başlıyor.

Enerjide yabancı ortak adayları ile
görüşmeleri var.Gayrimenkul inşaat
işine girdi. Çek Cumhuriyeti'nde
2 bin konut, 10 bin metrekare iş
yeri olan bir projeye başlıyor.

Türkiye'de de gayrimenkul projeleri
planlıyor. Çek Cumhuriyeti'nde
Çedok isimli bir turizm firması aldı.
Bu firmayı büyütmek istiyor. 3
helikopter alıyor. Kiralama işine
girecek. Finansal yatırımcı olarak
bazı işlere yatırım planlıyor.
Medyada görsel yayın planı
var Sağlık sektöründe vitamin işleri
ile büyüyecek


2012’de 750 megavata çıkmayı planlıyoruz. Bunu yabancı ortakla yapabiliriz. Şu anda kesin bir şey diyemem. 2 yabancı firmayla flörtteyiz. 2009 başında anlaşmış olacağız ve bu yatırımlar başlamış olacak.
Dağıtımla ilgileniyoruz. Yabancı bir ortakla Güneydoğu dağıtımına bakıyoruz.
Medyaya içerik sağlıyoruz: Yayıncılık sektörümüz var. Dublaj stüdyolarımız var. Warner Bros ve Walt Disney gibi firmaların yayın hakları bizde, dublajlarını yapıyoruz. Sanal reklam işi var. Bunlar bizim medya grubumuzun içinde. Spor ve diziler yayımlıyoruz. Yabancı filmler getiriyoruz. Efes Pilsen gibi turnuvalar düzenliyoruz.

Warner Bros ve Buena Vista International Television'la, Matrix, Harry Potter, Perfect Storm, Pearl Harbor, You've Got Mail gibi büyük filmleri içeren uzun vadeli anlaşmalarımız var. History Channel, grubumuz tarafından temsil ediliyor. Arşivinde 1.500 saatin üzerinde çizgi film ve 600'ün üzerinde film var.

En son teknoloji ürünü Soundscape System'le donatılmış stüdyolarımızda her ay, Avrupa seslendirme standartlarına uygun nitelikte, 600 saatten fazla film seslendiriyoruz. The History Channel ve Jetix'de yayınlanan tüm belgesel ve filmlerin seslendirmeleri bizde. Stüdyo şirketimiz SDS, VCD ve DVD'lerin Türkçe seslendirme hizmetlerini de sağlıyor.

Medya alanında bir çok ilk: Yayıncılık işinde 6 radyo 4 marka var. Radyo Spor, bizim ilk göz ağrımız. Türkiye’nin ilk spor radyosu. Radyo Tatlıses bizde. Türkiye'nin en çok dinlenen radyosu. Radyo Time, yabancı Radyo Pink Türkiye’nin ilk ve tek kadın radyosu. Bunlar grubun içinde.

Bir spor gazetesi düşünmediniz mi?
Spor gazetesi ile ilgili çok düşündük ama yapmadık. Belki ilerde uygun bir şey olursa düşünürüz. Görsel medyayı düşündük ama bize uygun şartlar, uygun bir iş gelişmedi. Bunu hâlâ düşünüyoruz.

Sağlık sektöründe de işiniz var. Neler yapıyorsunuz?
Sağlık sektöründe Saran Sağlık şirketimiz kuruldu. Vitamin getiriyoruz. The Vita Family markasıyla besin destek vitaminleri. The Vita Family’nin Vita Gummy’s’ ve ‘Vita Choc’s’ ürünlerini getirdik. 7 ürün var. Eczanelerde satılıyor. Şubat 2008’de lansmanını yaptık. Anne babalar tarafından çok iyi algılandı. Çikolata formunda. Yeni bir alan. Çok başarılı gidiyor.
2009’da yine tüketiciye yönelik, yetişkinlere yönelik vitamin ve diğer ürünler de olacak. Bazı Avrupa ve ABD firmalarıyla görüşmelerimiz var. Yetişkin grup için de ürünlerimiz olacak.

Biz Saran Holding olarak işçi çıkartmayacağız: Her şirket bunu yapabilir. Önceden hazırlığını yaptıysa, biraz da sosyal sorumluluk tarafını düşünürse... Bunu fırsat olarak da kullananlar var. Biz önceden geleceğini biliyorduk. Hazırlığımızı yaptık. Kimseyi krizden dolayı çıkarmayacağız.
Kriz ABD'de başladı orada biter. Dolayısıyla Türkiye'nin dış ticaretini de buna göre planlaması gerekir. ABD çok ciddi önlemler aldı. Ben 2010’a kadar bunun atlatılabileceğini düşünüyorum.

Bizim işlerimize etkisi olacağını düşünüyorum. Şu andaki etkiler sanal, insanların korkusu var. Medya işimiz etkileniyor. Reklam verenler reklamları azaltıyor. Ama biz krizi öngördük ve nakde döndük.

Krizler fırsat olarak görülmeli: Bütün krizler yönetilmesi gereken riskten ziyade fırsat olarak görülmeli. Risk yönetiminden ziyade, stratejik avantaj sağlayacak fırsatlar olarak görülmeli. Krizde büyümenin en iyi yolu satın almalarla büyümedir. Biz de araştırma yaptık ve bazı firmaları almak için harekete geçtik.

Bence hükümet de işçi çalıştıranların vergi yükünü azaltabilir. En önemli sorun işsizlik olacak. Bu nedenle istihdam yüklerini azaltmak iyi bir yol olabilir.