Yapılan araştırma sonucu, az içildiğinde kırmızı şarabın ilaç gibi olduğu ve bir çok yararının olduğu ortaya çıktı...
Abone olAkdenizlilerin sofralarından eksik etmedikleri şarap, bütün çağlar boyunca en çok içilen, en kibar ve yararlı içki olarak tarihe geçmiştir.
Türkiye, bağları göz önüne alındığında dünyada beşinci sırada yer alıyor. Ancak verimliliğin düşük olması ve şarapçılığın gelişmemiş olmasından dolayı dünyada büyük bir öneme sahip değil.
Binlerce yıldır en değer gören içkilerden biridir şarap. Bütün çağlar boyunca en çok içilen, en kibar ve en yararlı içki olarak tarihe geçmiştir. Şarap, bugün de aynı durumunu koruyor. Şarap özellikle batıda çok değer verilen içkilerden biridir. Akdenizliler'in sofralarından eksik etmedikleri, hatta öğlen ve akşam yemeklerinde bir kadehi geçmeyerek içtikleri biliniyor. Özel günlerde ve kutlamalarla da bugün dahi en çok tercih edilen içkilerden biridir.
ŞARABIN YARARLARI
- Önemli antioksidanlardan biridir.
- Serbest radikallerin zararlarını engeller.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Kandaki kötü kolesterolü azaltır. Bu demektir ki, iyi kolesterolü de yükseltiyor.
- Koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Tümor oluşumunu engeller.
- Kolesterolün okside olup damar çeperine yapışarak damar sertliği yapmasına engel olur.
- Kansere karşı vücudu korur.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor
ŞARAPSEVERLER DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLUYOR
Kopenhag Üniversitesi Koruyucu Tıp Enstitüsü'nün 1995 yılında yayınlandığı bir çalışmasında, yaşları 30-70 arasında değişen 6051 erkek ve 7234 kadın, 12 yıl boyunca gözlenmiş.
Bu çalışma sonucunda, düzenli ve çok olmamak kaydıyla (her gün bir kadeh) şarap içenlerin daha uzun ömürlü olduğu çıkmış. Nedeni ise, şarap, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa karşı daha dayanıklı olmayı sağlıyor. Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor.
Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
Kaynak: Hürriyet