BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,60
ALTIN 3.007,90
HABER /  GÜNCEL

Sapancada piranha işgüzarlığı

Türkiye’de, on beş gündür Sapanca Gölü’nde piranha var mı yok mu tartışması yaşanıyor.

Abone ol

Bazı vatandaşlar, Sapanca Gölü’nde oltayla piranha yakaladıklarını iddia ederken bilim adamları, buna şiddetle karşı çıkıyor.

Uzmanlar, "Burada piranha yaşayamaz, çünkü sıcak iklim balığı. Birileri göle bu balıklardan atmışsa eğer, su sıcaklığı şu an uygun olduğu için yaşıyabilirler, ama kışın sular soğuduğunda kesinlikle ölecekler" diye konuştular.

İSTANBUL Üniversitesi Sapanca Su ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Güven, merkezlerinde, gölde yakalandığı öne sürülen 1’i canlı, diğeri ölü 2 piranha olduğunu belirtti. Piranha olduğu iddia edilen bir üçüncü balığın daha yakalandığı öne sürüldü, ancak bu doğrulanmadı. Bununla da kalmadı, Bursa’da bir baraj gölünde de piranha görüldüğü öne sürüldü. Bundan sonra nerelerde görüleceği ise merakla bekleniyor.

Konuya ilişkin medyada çıkan haberler, su Ürünleri Araştırma Merkezi yetkililerini çileden çıkarmış durumda. Doç. Dr. Erdoğan Güven, "Birileri bir mizansen yaptı. Biz de peşinden koşturuyoruz. Harcanan emeğe ve zamana yazık" diye konuştu. Doç. Güven, ilk piranhanın bulunmasından sonra bir hafta boyunca gölde ağ atıp olta salladıklarını, ancak tek bir piranhaya bile rastlamadıklarını söyledi:

BİZE NEDEN YAKALANMADI

"Biz geçtiğimiz hafta içinde İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileriyle birlikte ağ attık. Ayrıca burada göle kaçak olarak atılan ağları da topladık. Bu balık, sığ suda yaşayabildiğinden, ağları da uygun yerlere attık. Onlarca metre uzunluğundaki ağa bir tek piranha takılmadı. Bu ağlara takılmıyor da vatandaşın oltasına mı takılacak?"

BUNLAR AKVARYUM BALIĞI

Doç. Güven, bulunan piranhaların kesinlikle akvaryum balığı olduğunu, bakamayan kişilerin bir mizansenle bunları gölden yakalamış gibi gösterip ilgi çekmeye çalıştıkları kanısında. Doç. Dr. Erdoğan Güven, bu işin nereye varacağını kendisinin de merak ettiğini belirtti, ama endişeleri dindirecek şu açıklamayı yaptı: "Gölde başka piranha olsa bile havaların soğumasıyla yaşama olasılıkları kalmayacak, hepsi ölecek. Çünkü bu balık soğukta yaşayamaz."

Şu an göldeki su sıcak ama kışın hepsi ölecek

Peki, piranhalar, bir yerden getirilip göle bırakılmış olsalar yaşayabilirler mi? Doç. Güven’in buna yanıtı "Evet" oluyor, ama şunları ekliyor:

"Gölde bulunanlar kesinlikle akvaryum balığı. Birileri bizimle dalga geçiyor. Bir deli kuyuya taş attı, 40 akıllı çıkarmaya çalışıyor. Bu balıklar 23 ile 30 derecede yaşarlar. Şu anda koşullar uygun. Gölde sıcaklık 26 dereceye kadar çıkıyor. Bırakılan piranhalar yaşayabilir, hatta üreyebilirler. Ancak göldeki su sıcaklığı sonbaharda 13, kışın ise 7 dereceye kadar düşecek. Kış döneminde yaşama şansları yok. Dibe gidecek ve yaşayacağı ekolojik ortamı bulamayacak. Bırakılan balıklar da ölecek."

Bu hikaye nasıl başladı

Bilimsel adı "Serrasalmus-pygocentrus nattereri" olan piranhalardan ilk kez 23 Ağustos’ta Sapanca Gölü’nün Esentepe mevkiinde bir vatandaşın ağına takıldığı ileri sürüldü.

26 Ağustos’ta Salih Yıldız, Sapanca Gölü’nde 223 gram ağırlığında canlı piranha yakaladığını ileri sürdü.

Üç gün önce de Münir Dizdar (70), gölün Beşköprü mevkiinde ağına piranha takıldığını iddia etti. Ölü olan ve 1 kilo 300 gram ağırlığında, 40 cm uzunluğundaki bu balık da incelemeye alındı.

20-70 YTL’ye satılıyor

RUSYA ve Singapur’dan ithal edilen piranhalar, Eminönü Çiçek Pazarı’nda cinsine ve büyüklüğüne göre 20-70 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. İthal edilen her 500 piranhanın 100’ü gideceği yere varana kadar diğerleri tarafından yeniliyor. Eminönü’ndeki esnaf, piranhaları genellikle daha önceden sipariş edenlere satıyor. 3 ayda 25 santimetre boyuna ulaşan pirhanalar, bir kerede en az 150 tane yumurtluyor.