BIST 9.777
DOLAR 35,10
EURO 36,62
ALTIN 2.934,33
HABER /  GÜNCEL

Sapanca gölünde sevindirici gelişme

Eriyen kar ve yağmurla Sapanca Gölü dikey olarak 1,5 metre yükselirken su seviyesi 31,30 kotuna ulaştı.

Abone ol

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir, Sapanca Gölü havzasına düşen yağışlarla su seviyesinin yükselme başladığını belirterek, "Eriyen kar ve yağmurla Sapanca Gölü dikey olarak 1,5 metre yükselirken su seviyesi 31,30 kotuna ulaştı" dedi.

Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, son yağışlarla gölün kritik düşüşünün durduğunu ancak uzun vadede buradan aşırı su tüketiminin önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Kuraklığın etkilerinin gelecek yıllarda daha fazla hissedileceğini anlatan Özdemir, “Yarı kurak iklime sahip olan ülkemiz daha kurak bir hale gelecek. Zaten su zengini olmayan Türkiye, önümüzdeki yıllarda su bakımından daha da fakir hale gelecek" ifadesini kullandı.

Özdemir, Sakarya'nın da kuraklıktan etkilendiğini, son yıllarda azalan yağışlar ve artan su tüketimiyle Sapanca Gölü’nün su seviyesinde kritik düşüşler görüldüğünü dile getirerek, su seviyesinin geçen yaz son 10 yılın en düşük seviyesine, 29,9 kotunun da altına düştüğünü hatırlattı.

Gölün imdadına yağışların yetiştiğini vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

"Sonbahar mevsiminin yağışlı geçmesi ve kış mevsiminde de kar yağışının başlamasıyla Sapanca Gölü’ndeki düşüş durdu. Göl havzasına düşen etkili yağışlarla gölün su seviyesi yükselmeye başladı. Eriyen kar ve yağmurla Sapanca Gölü dikey olarak 1,5 metre yükselirken su seviyesi 31,30 kotuna ulaştı. Göldeki bu yükselme, sevindirici bir gelişme. Kar yağışlarının devam etmesiyle göldeki yükselme sürecektir. Kar yağışları hem gölün su hacmini artıracak hem de su kalitesini yükseltecektir. Küresel ısınmayla mevsimler kararsız hale geldi. Kuraklık uzun vadede artabilir. Sapanca Gölü için uzun vadeli tedbirler alınması gerekiyor. Bu sene yağışlı geçse bile gelecek yılların kurak geçmeyeceğinin bir garantisi yok. Bu nedenle gölden sanayi amaçlı su kullanımına engel olunması, aşırı su tüketiminin önüne geçilmesi gerekir. Aksi takdirde gölün kendini yenilemesi mümkün olmaz ve 10 yıl içinde Sapanca Gölü’nü kaybederiz."