BIST 9.652
DOLAR 34,69
EURO 36,75
ALTIN 2.961,83
HABER /  GÜNCEL

Santral külleri denize

Çatalağzı Termik Santrali’nden çıkan küller, arıtma sistemi olmadan denize dökülüyor.

Abone ol

Zongul'dak'ın Çatalağzı Beldesi"nde kurulu Çatalağzı Termik Santrali"nden (ÇATES) çıkan küller, hiçbir arıtma sistemi olmadan denize dökülüyor.

Karadeniz sahillerini kaplayan küller, insan sağlığı ve denizdeki canlıların yaşamını tehdit ederken, yapımına başlanan kül barajı inşaatının bir türlü bitirilmemesi tepkilere neden oluyor.

Merkez İlçe"ye bağlı Çatalağzı Beldesi"nde kurulu bulunan Çatalağzı Termik Santrali"nden denize boşaltılan kül ve cüruf çevre kirliliğine neden oluyor. Karadeniz"e boşaltılan küller nedeniyle yaz aylarında sahillerde denize dahi girilemiyor.

Çevre Koruma Derneği Zonguldak Şube Başkanı Meltem Çetinkaya, ÇATES"in yıllardır kül ve cüruf atıklarını Karadeniz"e deşarj ederek yoğun kirliliğe neden olduğunu söyledi.

DENİZİN EKOLOJİK DENGESİ BOZULDU

Çetinkaya, kül ve cürufların denizin dibinde betonlaşarak, denizin ekolojik dengesini bozduğunu ve canlıların yaşamasına olanak vermediğini de belirterek, “Bu sorun yıllar önce Bölge İdare Mahkemesi"ne götürülmüş, büyük mücadeleler sonucunda ÇATES"e kül barajı yapılması konusu gündeme gelmişti. 2002 genel seçimleri öncesi temeli atılan ve 2005 yılında bitmesi planlanan kül barajı ne yazık ki henüz aktif hale gelememiştir” dedi.

Sanayi ve teknolojiye karşı olmadıklarını ifade eden Çetinkaya, “Bunların ÇED"e uyumlu olmasının hiç değilse bundan sonra Avrupa Birliği"ne uyum sürecinde zorunlu olduğunu düşünerek seviniyoruz. Eski teknolojilerle çalışan kuruluşların da bir an evvel yenileme ve iyileştirme çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı da bu konuda ciddi yaptırımlar uygulamalıdır. Yıllardır Zonguldak sahillerinde külden bariyerler oluşturan, çevre halkını sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkum eden termik santralin çevreye en az zarar verecek şekilde iyileştirme çalışmaları yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

KÜL BARAJI İNŞAATI BİTMEDİ

ÇATES yetkilileri ise çevre ve deniz kirliliğine yol açan küllerin depolanması amacıyla 2002"de başlanan çalışmaların devam ettiğini belirtti. Yetkililer, “Çalışmaların yaklaşık yüzde 70"i tamamlanmış durumda. Gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde ve yüksekliği 68 metre olan barajın günümüz birim fiyatlarıyla 40 milyon YTL civarında maliyeti var. Teknik bazı aksaklıklar nedeniyle 2005"de tamamlanması planlanan çalışmalar halen devam etmekte. Şu anda külün bir kısmı bazı işletmelere satılmakta, diğer bölümü de denize boşaltılmaktadır. Baraj ile termik santral arasına kurulacak 885 metre uzunluğundaki borular vasıtasıyla kirliliğe yol açan küller depolanacaktır. Baraj inşaatının 2007 yılında tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

Santralden çıkan külün yüzde 78"inin satılırken, yüzde 22"sinin denize döküldüğü bildirildi.