Şanssızsanız kanser olabilirsiniz!
Yeni bir araştırmaya göre; birçok kanser türü sağlıksız yaşam tarzı ya da genetik etkenler nedeniyle değil, şanssızlık sonucu ortaya çıkıyor
Yeni bir araştırmaya göre; birçok kanser türü sağlıksız yaşam tarzı ya da genetik etkenler nedeniyle değil, şanssızlık sonucu ortaya çıkıyor
Amerikalı bilim adamları tarafından hazırlanan çalışmada, kanser türlerinin üçte ikisinin önceden önlemez şekilde, hücre bölümü sırasında tesadüfi mutasyonlar sonucu oluştuğu öne sürüldü.
Science dergisinde yayınlanan araştırmada uzmanlar kanserle mücadelede en etkili yolun erken teşhis olduğunu söyledi. Ancak araştırma insanlara sigaraları yakıp içkiye yönelmenin herhangi bir zararı olmadığını da söylemiyor.
Tüm kanser türlerinin tesadüfi ya da "kötü şans" eseri ortaya çıkmadığı vurgulanan makalede, akciğer ve cilt kanseri gibi kanser türlerinin yaşam tarzıyla doğrudan bağlantılı olduğu ifade ediliyor.
Kanserle mücadele yardım kuruluşu Cancer Research de sigara ve alkolden uzak durup sağlıklı beslenmenin kanser riskini önemli ölçüde azalttığının altını çiziyor.
KANSERLERİN NEDENİ NE?
Yeni araştırmada ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bloomberg Kamu Sağlığı okullarından bir ekip, kansere neyin neden olduğunu kök hücreleri detaylı biçimde inceleyerek baktı. Çıkan sonuçlara göre vücuttaki eskimiş yorgun hücreler yerini bölünen kök hücrelerin ürettiği yeni hücrelerle bırakıyor.
Ancak her bölünmde ortaya çıkan mutasyon riski, kök hücreyi kanserli olma riskine bir adım daha yaklaştırıyor. Araştırmacılar, vücuttaki 31 farklı dokudaki kök hücrelerin hayat boyu bölünme sıklığına bakarak bu dokulardaki kanser olasılığını karşılaştırdı.