BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,46
ALTIN 3.015,98
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şanssızlık bu ya! Karın yağmayacağı tuttu

Kültür ve Turizm Bakanlığı kayak merkezi ilan etti. 200 metre eninde pist ve tüm alt yapı tesis edildi. Ama gelin görün ki kar yağmadı.

Abone ol

Samsun'un Ladik ilçesinde yapımı geçen yıl tamamlanan, ancak yeterince kar yağmayınca kayakçıları ağırlayamayan Ladik Akdağ Kayak Merkezi, umutlarını bu yıl yağacak kara bağladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında Kış Sporları ve Kayak Merkezi ilan edilen, Samsun İl Özel İdaresince yolu ve telesiyeji tamamlanan Akdağ Kayak Merkezi'ne Samsun Kayak Kulübü de geçen yıl butik otel ve kafeteryadan oluşan bir tesis inşa ederek hizmete sundu.

KAR BİR TÜRLÜ YAĞMAYINCA...

Tüm çalışmaların tamamlanmasına rağmen bölgeye istenilen karın yağmaması kayak severleri hayal kırıklığına uğratırken, pek çok vatandaş tesisten yararlanmak için bile Kayak Merkezi'ne gitmedi.

Samsun Kayak Kulübü Başkanı Bekir Kibaroğlu, her yıl mevsim normalinde kar yağışı olan ve beyaza bürünen Akdağ'da geçen yıl bir şanssızlık yaşadıklarını, Kayak Merkezi ilan edilen ve tüm hazırlıkları tamamlanan Akdağ'ın istenilen yağışı almadığını anlattı.

Bunun 30-35 yılda bir yaşanabilecek bir olay olduğunu ifade eden Kibaroğlu, Ladik Akdağ Kayak Merkezi'nin diğer kayak merkezlerine oranla avantajları bulunduğunu ve istenilen karın yağmasıyla hak ettiği ilgiyi göreceğini söyledi.

200 METRE ENİNDE PİST

''Akdağ'ın diğer kayak merkezlerine oranla avantajı 200 metre eninde bir piste sahip olması. Tek beklentimiz bu yıl istenilen karın yağması'' diyen Kibaroğlu, şunları kaydetti:

''Geçen yıl yurt çapında yağışın fazla olmaması, yapımı tamamlanan Akdağ Kayak Merkezi'ni de büyük ölçüde etkiledi. Bu da, tesislerin rantabl olup olmadığı tartışmasını doğurdu. Bölgede bu zamana kadar kar sorunu olmuyordu. Bu durum 30-35 senede bir yaşanan olay olarak belirtiliyor. Bu da bizim ilk sezonumuza denk geldi. Bu durumda da bir hayır olduğunu düşünüyorum. Ancak bu bir doğal durumdu. 

Bu sene inşallah tam tersi bir durumu yaşayacağız. Öyle umut ediyoruz. Akdağ dışındaki dağlarda bulunan pistler genellikle oldukça dar. Bu pistlerin eni 10-15 metre aralığında değişiyor. En büyük piste sahip olan yer bile 25 metre. Akdağ'ın diğer dağlara oranla avantajı ise 200 metre eninde bir piste sahip olması. Bu farklı ve oldukça önemli bir özellik. Bu durumu ön plana çıkartmamız gerekiyor. Ancak her bir dağın kendine özgü özelliği var. Akdağ'ın manzarası da pisti de farklı. Bu zamanla fark edilebilecektir. Bölgenin hinterlandına da bakarak hareket etmeliyiz. Öncelikli hedefimiz bölgemizdeki kayakçıları spora doyurmak olmalıdır. Dışardan katılım zaten zamanla olacaktır.''

BEKLENTİ YÜKSEK

Kibaroğlu, geçen yıl bazı eksiklikleri gözlemleme imkanı bulduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eksiklerin giderilmesi ve kar yağışıyla birlikte bu yıl bir turizm patlaması yaşanacağını düşünüyorum. Seneye de bölgede ciddi yatırımların yapılacağına inanıyorum. Yatırım açısından bu yıl kimse bir girişimde bulunmadı. Geçen sezon bekleneni veremeyen Akdağ'ın bu durumu karşısında herkes yoğurdu üfleyerek yiyor. Dolayısıyla bu sene tam tersi olacağını düşünüyorum. Tabii daha eksiklerimiz var. Bunun sebebi ise geçtiğimiz sezonu iyi geçirememiş olmamızdır. Ama bu sene kayak konusunda burada bir patlama yaşanacağına inancımız tam.''

Geçen yıl oluşturdukları Samsun Kayak ve Sportif Hizmetler A.Ş'nin Akdağ'da 11 odalı bir butik otel, 200 kişilik restoran, kafeterya, kayak kiralama merkezi inşa ettiğini hatırlatan Kibaroğlu, butik otelde 11 çiftin çocuklarıyla birlikte rahatlıkla konaklayabileceğini, gün içinde tesisten 500 kişinin yararlanabileceğini, konukların eğitmen ve kayak malzemesi temin olanağı bulabileceğini dile getirdi.

Türkiye'deki kayak sevdalılarının yurt içinde ve dışındaki tüm kayak pistlerini bildiğini vurgulayan Kibaroğlu, ''Federasyon bünyesinde yapılacak faaliyetler, dışardaki kayakçıyı otomatik olarak buraya çekecektir. Dışa dönük tanıtım yönünde bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Ancak bizim mevsimi görmemiz gerekiyor. Bölgede yoğun kar olursa burada çeşitli faaliyetler yapılması düşünülüyor'' dedi.

Kibaroğlu, yaz mevsiminde İl Özel İdaresince bölgede ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını, bu çalışmanın gelecek yıllarda hem görsellik, hem de dağın çıplak olan bölgelerinde esen rüzgarın karı eritmemesi açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.