BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Şans oyunlarına düzenleme

Şans oyunları hasılatından alınan vergi, fon ve payların düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, şans oyunlarında dağıtılan ikramiye tutarları ve kamuya aktarılan payların yeniden düzenlenmesini öngören kanun tasarısından, ''İddaa'' oyununun vergilendirme oranını düzenleyen madde çıkarıldı.

CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, ''İddaa'' oyununun vergilendirilmesiyle ilgili düzenlemenin af niteliğinde olduğunu öne sürdü. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İddaa oyunundan yüzde 10 vergi alınması gerekirken, yüzde 3 vergi alındığı, aradaki farkın da bu geçici maddeyle affedilmeye çalışıldığı yönünde iddiada bulunulduğunu kaydetti.

Spor-Toto Teşkilat Müdürlüğünün, İddaa oyunuyla ilgili şans oyunları vergisinin yüzde 10 üzerinden tahakkuk ettirildiğine ilişkin herhangi bir kararı olmadığını kaydeden Bakan Şahin, bu konuda bakanlığıyla, Maliye Bakanlığı arasında ihtilaf çıktığını söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, Maliye Bakanlığının, şans oyunları vergisini Spor-Toto Teşkilatı için yüzde 10 öngördüğünü, ''İddaa oyununun da yasanın yüzde 10 vergi öngören fıkrasına girer'' dediğini bildirdi.

Bakanlığının ise Spor Toto'nun oynattığı her türlü oyunun yüzde 3 vergilendirilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade eden Şahin, bu konuda görüş aldıkları bir üniversitenin de oranı yüzde 3 olarak belirlediğini söyledi. Maliye Bakanlığının bu sorunu tamamıyla çözmek için tasarıda düzenleme yaptığını belirten Şahin, Maliye Bakanlığının bu oranın yüzde 5 olmasını istediğini ve bu yönde düzenleme yaptığını kaydetti. Bakan Şahin, ''Ancak bu düzenleme tasarıdan çıkarılacak'' dedi.

-HEDİYE AT-

Kendisine at hediye edildiği iddiasını da yanıtlayan Bakan Şahin, atın kendisine hediye edilmek istendiğini, ancak parasıyla satın aldığını söyledi. Atlarından birisinin Adana'da girdiği bir yarışta ikinci olarak 4 bin 500 YTL kazandığını ifade eden Şahin, bu parayı 2 zihinsel özürlüler vakfına eşit olarak bağışladığını bildirdi. Şahin, bu atı almaktaki amacının herhangi bir kazanç elde etmek olmadığını, atçılık ve binicilik sporuna katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

-TASARIDAN ÇIKARILDI-

AK Parti ve CHP milletvekillerince verilen önergeyle, Spor-Toto Teşkilat Başkanlığınca düzenlenen ''İddaa'' oyununun vergilendirilmesinde, 1 Ocak 2004'ten, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihe kadar yüzde 3, bu tarihten sonra ise Şans Oyunları vergisinin yüzde 5 olmasını öngören düzenleme, tasarı metninden çıkarıldı.

-EĞLENCE VERGİSİ-

AK Parti ve CHP milletvekillerince verilen başka önergeyle de belediyeler, müşterek bahislerden eğlence vergisi almaya devam edecek. Düzenleme, belediye gelirlerinin azalmasının önlenmesini amaçlıyor.