BIST 9.900
DOLAR 34,11
EURO 38,11
ALTIN 2.873,15
HABER /  GÜNCEL

Sanıktan ilginç savunma

Rüşvet almak iddiasıyla yargılanan Muhafaza Başmüdürü, mahkemede ilginç bir savunma yaptı.

Abone ol

''Rüşvet almak'' iddiasıyla ocak ayında tutuklanan eski Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci ile geçen yıl aralık ayında ''free shop'' operasyonu çerçevesinde ''rüşvet vermek'' iddiasıyla tutuklanan Murad Eraslan ve Oktay Üvez'in yargılanmasına başlandı.

Edirne 2. Ağır Caza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Ekinci ile bu davadan tutuksuz olan ancak, ''free shop'' operasyonu çerçevesinde tutuklanan Eraslan ve Üvez ile avukatları katıldı.

Sanık Ekinci, Edirne'de görev yaptığı 4 yıl içinde, yakalattığı uyuşturucularla ilgili beyanlarda bulunmak üzere mahkemeye çıktığını, ancak bu kez ''hak etmediği bir suçlamayla mahkeme huzurunda bulunmaktan rencide olduğunu'' söyledi.

Kapıkule'de 20-25 kadar free shop mağazasının faaliyette olduğunu ve bunların kiralanması ve ücret tahsil işlerinin Milli Emlak Müdürlüğü'ne ait olduğunu ifade eden Ekinci, kendilerine sözleşmeleri bitecek olan free shoplarla ilgili görüş sorulduğunu. bunun üzerine konuyla ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı'na ''devleti gözeten'' bir yazı yazdığını bildirdi.

Ekinci, free shop mağazalarının sözleşmelerinin uzatılması için rüşvet olarak cep telefonu aldığı iddia edilen olayla ilgili olarak da şunları kaydetti:

''Gümrük sahasında denetim yaparken yere düşürdüğüm cep telefonumu Monet firması yetkilisi Murad Eraslan yerden alarak bana verdi. Bu sıra da Eraslan, (yeni bir telefon çıkmış şarjı daha uzun süre gidiyor. Bundan size hayır gelmez) dedi. Ben de yeni çıkan telefonun modelini aldım. Bu telefonu bulamadığımı Eraslan'a ilettiğimde bana telefonu bularak getirdiler. Telefon bedeli olan 1100 YTL'yi ödedim, kalan 300 YTL'yi de telefonun faturasını aldıktan sonra ödeyeceğimi bildirdim. Fatura gelmeyince telefonu Eraslan'a iade etmek üzere önce bir lokantaya sonra da Eraslan'ın firmasında çalışan Dilara Şerametoğlu'na verdim. Telefonun hediye edildiğini ise asla kabul etmiyorum.''

Monet firması yetkilisi Eraslan da eskiden beri tanıdığı Ekinci'ye rüşvet olarak cep telefonu verme gibi bir düşence içinde olmadığını, verilen telefonun bedelinin yarısından çoğunu aldığını, geri kalan tutarı ise faturanın tesliminde alacağını savundu.

Eraslan, olayın rüşvetle bir ilgisinin bulunmadığını, free shopların sözleşmelerinin bitmesiyle ilgili olarak da diğer mağazaların yetkilileriyle birlikte Ekinci ile görüştüklerini öne sürdü.

Monet firmasının İstanbul merkezde görevlisi olarak çalışan Oktay Üvez ise cep telefonunu İstanbul'da kendisinin temin ettiğini ve free shopların sözleşmelerinin yenilenmesi karşılığında cep telefonu verilmesinin söz konusu olmadığını iddia etti.

Tanık olarak dinlenen Hüseyin Yıldız, işlettiği lokantaya emanet olarak bırakılan cep telefonuyla 2 görüşme yaptığını, fotoğraf çektiğini ve daha sonra telefonun alındığını öğrendiğini belirtti.

Tanık Şerametoğlu da evinde bulunan cep telefonunun çalıştığı işyeri yetkilisi Murad Eraslan'a iade edilmek üzere Ekinci tarafından verildiğini söyledi.

Ekinci'nin avukatı da dosyadaki delillere bakıldığında rüşvet suçunun oluşmadığını, gümrüklerdeki free shopların kiralanması yetkisinin Milli Emlak Müdürlüğü'nde olduğunu, gümrüğün free shoplarla ilgili yazacağı bir yazının da hükmünün olmadığının göz önüne alınarak müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Ekinci'nin diğer avukatı ise müvekkilinin dosyasında bulunan otomobil fotoğraflarının izin alınmadan çekildiği için delil olarak kabul edilemeyeceğini, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek müvekkilinin tahliyesini istedi.

Üvez ve Eraslan'ın avukatları ise rüşvet verildiği iddiasını kabul etmediklerini söylediler. Mahkeme başkanı, Ekinci, Eraslan ve Üvez'in telefon konuşma dökümlerinin GSM şirketlerinden istenmesine, tanık Yaşar Can Üstün ve
İsmet Gürler'in dinlenmesine, Milli Emlak Müdürlüğü'nden yazılı olarak gümrük sahasında bulunan free shopların kira sözleşmelerinin yapılma yetkisinin kimde olduğu ve gümrük müdürlüğünün hazırlayacağı raporun bağlayıcı olup olmadığının sorulmasına, Ekinci'nin tutukluluk halinin
devamına, tutukluluk kararına itiraz edebileceğine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Edirne Kapalı Cezaevi'nden ring aracıyla adliyeye getirilen üç sanığın görüntülerinin alınmaması için, araç, adliyenin arkasındaki garaja yanaştırıldı. Sanıklar buradan araca bindirildi.

Duruşmayı, sanıkların yakınları ve free shop çalışanları da
izledi. Ekinci, 16 Ocak'ta rüşvet aldığı iddiasıyla, Kapıkule Sınır Kapısı'nda 5 Aralık 2005'te yapılan free shop mağazalarına yönelik operasyon çerçevesinde de Eraslan ve Övez'in de aralarında bulunduğu 36 kişi ''Teşekkül Halinde İçki ve Sigara Kaçakçılığı''ndan tutuklanmıştı.