BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Sanayi casusu 4 kafadar hapis yedi

Meyve özü ve kokteyl sosu üretimi yapan şirketin gizli bilgilerini yurtdışına sızdırıp satmaya çalıştılar

Abone ol

Meyve özü ve kokteyl sosu üretimi yapıp 37 ülkeye ihraç eden, birçok patentli ürüne sahip Özmer şirketinin, işten çıkardığı bilgi işlem uzmanının ‘gizli formüllerini çalıp, yurtdışına satmaya çalıştığı’ yönündeki iddiasını mahkeme haklı buldu.

Hürriyet'in haberine göre, Şirketin, formüllerin Yunanistan’ndaki bayisine 140 bin Euro’ya satılmaya çalışmasıyla farkettiği sanayi casusluğu suçlaması, bilgi işlem uzmanının yanı sıra şirketin 3 çalışanına da hapis cezası getirdi. Ancak, 4 eski çalışana verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezasını az bulan şirket, bu ceza ertelenince de davayı temyize taşıdı. Mahkemeye sunulan bilgi ve iddialara göre, bu olayla ilgili gelişmeler şöyle oldu:

Mesajlar işinden etti

Özmer Meyve Özleri Kokteyl Sosları Şirketi’nde bilgi işlem uzmanı olarak çalışan U.Ç'nin şirket bilgisayarında, 2007 yılında Ö. G’ye gönderdiği mesajlara rastlandı. Mesajlarda, şirketi kötüleyen ifadelere ve bir personel hakkında çirkin içerikler tespit edildi. Savunması istenen iki çalışan yaptıklarını kabul edince iş mevzuatı gereği 24 Mayıs 2007’de işten çıkarıldı.

Bilgisayarlar incelendi

Bu arada bilgisayarlarda bir veri kaybı olup olmadığı incelemeye alındı. Sonuçta, şirketin ağa bağlı bir çok bilgisayarında dışarıdan izleme programı kurulduğu, U. Ç'nin kullandığı bilgisayarda, asla olmaması gereken ürün formülleri, şirket raporları, müşteri ve personel bilgileri bulunduğu belirlendi. Hatta görevli iki personel dışında kimsenin giremediği, güvenlikli odadaki bilgisayarın Ç'nin kullandığı bilgisayara ve diğer bilgisayarlara ağ kablosu ile bağlandığı ortaya çıktı. Ç'nin bilgisayarda bakım ve onarım bahanesiyle şüphe çekmeden kolaylıkla kablo çektiği öne sürüldü.

19 bin 241 belge çalındı

Şirket avukatlarının Ümraniye Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi vermesinin ardından Gayrettepe Asayiş Şubesi Ar-Ge Bilişim Suçları Büro Amirliği’nden bir ekip şirket bilgisayarlarını inceledi. Sanıkların bilgisayarlarında Özmen şirketine ait, ticari sır niteliği bulunan ürün formüllerinin yer aldığı 19 bin 241 dosya tespit edildi. Ürdün’deki bir firmanın temsilcisi de “Formülleri bize satmaya kalkıştılar” diye tanıklık yaptı.

5.7 milyon liralık zarar

Formüllerin pazarlanmasının, iki sanığın eşleriyle birlikte kurdukları Bokson ve Koridor Gıda isimli firmalar aracılığıyla yapıldığı belirlendi. Bilirkişi Ali İhsan Özgür Çilingir’in mahkemeye sunduğu raporda, şirketin know-how değerinin yaklaşık 7 milyon lira olduğu, bu değerdeki bilginin haksız bir biçimde ele geçirilmesinden dolayı ortaya çıkan zararın ise 5.7 milyon lira olduğu belirtildi. Davanın 18 Haziran’da görülen duruşmada Ö. G’nin beraatine karar verilirken, eski çalışanlardan U.Ç, S. A, H. Y ve O. T. K'ye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Cezalar ertelenince şirket davayı temyize taşıdı.