BDDK sanal tefecileri mercek altına aldı. Kredi kartını ödeyemeyen vatandaşa yüksek faizle borç vermeyi vaat eden 10 site inceleniyor.
Abone olBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), zora giren işletmeler ile kredi kartını ödeyemeyen vatandaşlara yüksek faizlerle borç veren sanal tefecilere savaş açtı.
Sabah'ın haberine göre konuyla ilgili tüketici dernekleri ve vatandaşlardan gelen şikâyetleri dikkate alan kurum inceleme başlattı. Kart borcunu taksitlendirmeyi vaat eden 10 internet sitesi izlemeye alındı. 10 bin liraya, 12 ay vade yaparak iki katı para talep eden bazı internet siteleri hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
FACEBOOK KULLANILIYOR
İnternet siteleriyle hizmet veren firmalar, kullandırdıkları kredileri yıllık yüzde 12-18 arasında değişen faizlerle taksitlendiriyor. Siteler, "Kart borcunuz mu var? Gelin biz kapatalım" diyerek internet üzerinden telefon numaraları veriyor. Sanal tefeciler Facebook'ta da kendilerine özel bir grup kurdu. "Kredi kartı ödeme kolaylığı" adlı grup, vatandaşların, herhangi bir senet ve imza olmadan 10 dakika içinde borçtan kurtulabileceklerini vaat ediyor. Bu işlemler için herhangi bir sözleşme, evrak, kefil veya imza istemediklerini belirten tefeciler kredi kartlarının icra takibine girmemiş olması şartını öne sürüyor. Tefeciler, borçların bankanın alacağı faizin sadece yarısına 12 ayda sıfırlanabileceğini garanti ediyor.
327 KURULUŞ DENETLENDİ
BDDK, geçen yıl yaptığı denetimlerde ihbar, şikâyet, risk değerlendirme ve mali analiz konularında 500'ü aşkın rapor düzenledi. Kurum, 48'i banka olmak üzere toplam 327 kuruluşu denetledi. Kuruma yaklaşık 10 bin şikâyet ve talep gelirken en yoğun başvuru bireysel kredi ve kredi kartları konularında gerçekleşti. Bankalar hakkında 382 adet para cezası uygulandı.
HER ŞİKAYETE BAKILIYOR
BDDK Başkanlığı'na 22 Haziran'da yayımlanan kararnameyle atanan Mukim Öztekin de yeni görevine hızlı başladı. Banka ziyaretlerini sürdüren Öztekin'in, vatandaştan gelen her bir şikâyetle tek tek ilgilenilmesi talimatı verdiği öğrenildi. Öztekin'in ajandasında, konut kredileri, yeni lisanslar ve leasing-faktoring gibi mali kurumların yasal olarak güçlendirilmesi başı çekiyor.