BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,75
HABER /  GÜNCEL

Sanal dünyaya yalan dünya yorumu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, sanal dünyaya yapılan yatırımları vurgularken samimi açıklamalarda bulundu

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sanal dünyadaki gelişmelerin çok hızlı olduğuna işaret ederek, ''Bir yalan dünya var, bir sanal dünya var. Sanal dünya öyle hızla gelişiyor ki, yalan dünyada olan işlerin daha fazlası artık sanal dünyada yapılmaya başlanıyor'' yorumunda bulundu.

Yıldırım, ''Elektronik Haberleşme Sektöründe Eğilimler: Fırsatlar, Tehditler'' konulu ''7'inci Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı''nın açılışında yaptığı konuşmada, internette yapılan tehditlerin ve fırsatların ne olduğunun ortaya konulmasının önemine değinerek, şunları kaydetti:

''Böyle tehditler var diye, işin sonunda sınır bölgelerinde buffer-zone oluşturup, bilgileri oraya yığıp, ondan sonra 'Sen geç kardeşim, seni sınır dışı ediyorum, bize yaramazsın' mı diyeceğiz? Bunu yapan memleketler var, ama bu bizim işimiz değil. Bu işin tabiatına aykırı bir durum. Bu sanal dünya, bir yalan dünya var. Sanal dünyada gerçek işler oluyor. Alışveriş oluyor, dostluklar kuruluyor, ticaret yapılıyor. Yani öyle hızlı gelişiyor ki, yalan dünyada olan işlerin daha fazlası artık sanal dünyada yapılmaya başlanıyor. Tabii onun da getirdiği tehditler sorunlar var.''

ÇOK CİDDİ MESAİ HARCANIYOR

Türkiye'nin bilgi toplumu olması yönünde çok ciddi mesai harcadıklarına vurgu yapan Yıldırım, ülkede çok önemli gelişmelerin ve hızlı değişimlerin olduğunu kaydetti.

İnsanların işin içine girdikçe hassasiyetinin arttığını, zaman zaman hızlar konusunda serzenişlerle karşılaştığını bildiren Yıldırım, ''İşin içine girdikçe hakikaten hak veriyoruz. Bilgi otobanlarında ihtiyaç nüfusa göre olmaz. Herkes, heryerde aynı işi yapabilir. Onun için burada fiziki bir yol yapımı olmadığı için bunu mutlaka her yere sağlamamız lazım. Önemli hedeflerimiz bölgesel sayısal uçurumu ortadan kaldırmak. Bunu olmazsa olmaz hedefimiz olarak görüyoruz. İkincisi mutlaka altyapıda, olabildiğince, ucu açık kapasite oluşturmak. Bakın, bir senede data trafiği 15 kat artmış. Bu Türkiye'ye 'Tehlike Sinyalleri Çalıyor' demek oluyor. Rakamları dikkate alıp, gelişmelere Fransız kalmadan, gecikmeden, işleri düzeltmemiz lazım'' diye konuştu.

ARGE KONUSUNDA CİDDİ BİR BÜTÇE AYIRILDI

Bakan Yıldırım, hedefleri, gidilecek yolu, yapılacakları ve eksiklikleri bildiklerini dile getirerek, ''Bundan sonrası biraz daha hızımızı artırmak... Çünkü bilişimde zaman, normal hayattaki zaman değil. Ar-Ge konusunda ciddi bir bütçe ayırdık. 100 bin liradan 3 milyona kadar hem kişisel hem kurumsal projeleri destekleyeceğiz. Maksat Ar-Ge faaliyetleri artsın'' dedi.

Sanal ticaretin gelişimi hakkında da değerlendirmeler yapan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

''Gelecek bilişimle gelecek. Gelecek aynı zamanda gençlerle gelecek. Çünkü ülkeyi onlara vereceğiz. Bilişimle gençler aslında birbiriyle çok uyumlu. Gençler bilişimin uzmanı. Geleceği gençler bilişimle getirecek. Bu kaçınılmaz. Onun için bilişime yatırım demek, geleceğe yatırım demektir, bilişime yatırım demek gençliğe yatırım demektir, bilişime yatırım demek ülkeye, insanlığın refahına, barışına, küresel barışa yatırım demektir. Dünyada ne kadar çok insan birbiriyle iş yaparsa, dostluk kurarsa, küresel anlaşmazlıklar o kadar azalır.''