Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, "Samsun'da günlük 450 bin ekmek üretiliyor, 10 bin ekmek çöpe gidiyor" dedi.
Abone olSamsun merkezde 191 işletmede yaklaşık bin 500 civarında personel çalıştığını ve günlük ortalama 450 bin adet ekmek üretimi yapıldığını belirten Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, 10 bin civarında ekmeğin çöpe gittiğini belirtti.
Samsun'da haksız bir rekabet ortamı olduğunu, 300 gram ekmeğin normal fiyatının 60 kuruş olmasına rağmen 50, 40 ve 30 kuruşa da satıldığını açıklayan Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, "Bu haksız rekabet kaliteyi düşürüyor, esnaf birbirini tahrip ediyor" diye konuştu.
Samsun'da nüfusa oranla işletme sayısının çok olduğunu, her isteyene ruhsat verildiği, denetleme olmadığını ve denetleme olmadığı zaman da dürüst çalışan esnafın mağdur olduğunu söyleyen Ali Yiğit, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın getirdiği standartlara göre ekmeğin gramajı 300 gramın altında olmayacak. Büyük gramajda olan ekmeğin içi pişmiyor, atıl durumdaki işletmeler büyük gramajlı ekmek ile rekabet yapıyor. Halbuki küçük gramajlı ekmek üretmek daha zor. 200 gram ekmek üretmek isteyen bir işletmeci ortalama 4 işçi istihdam etmek zorunda. Büyük gramajlı ekmeğin işçiliği de düşük oluyor, 2 işçi istihdamı ile işin içinden çıkılabiliyor. Bu da atıl durumdaki işletmelerin işine geliyor" şeklinde konuştu.
Ali Yiğit, ekmek israfının önlenmesi için vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Bazı işletmeler müşteriyi yanıltıyor, ekmeğinizi alırken gramajına mutlaka bakın. Uygun değilse şikayette bulunun. Ekmeği bölerek değil, dilimleyerek yiyin. Yiyebileceğiniz kadar ekmek dilimlemek israfı önler."