Yılmaz, "5 bine yakın konut kentsel değişim ve dönüşümü, bu 20 bin nüfusa tekabül eder. Böylesine bir oluşum geçtiğimiz 5 yıl içerisinde oldukça iyi bir hamledir" dedi.
Abone olSamsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "5 bine yakın konut kentsel değişim ve dönüşümü, bu 20 bin nüfusa tekabül eder. Böylesine bir oluşum geçtiğimiz 5 yıl içerisinde oldukça iyi bir hamledir" dedi.
Samsun'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan çalışmaları açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Günümüzde özellikle büyük şehirlerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. 1970'li yıllara kadar Türkiye'nin kentleri kırsalından çok büyük göç aldı. Bu göçler yönetilemedi ve çok kötü imarsız yapılaşmalar ve imarsız kent dokuları oluştu. 2000'li yıllardan sonra bu kötü kent dokularını iyileştirmek için Kentsel Dönüşüm Projeleri adı altında belediyelere yeni imar hakkı verilerek bu eski kent dokularını yenileme hareketi başladı. Her kent yapıyor bunu. Biz de Samsun'da 1980'li yıllara kadar kentin üs kotlarındaki oluşmuş, çok kötü yapılaşmış olan yerleri mümkün mertebe yıkarak oralara formasyonlar kazandırmaya çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi Çay Mahallesi. 384 konutluk Çay Mahallesi konutlarını TOKİ ile beraber yapıyoruz. Arazisini biz veriyoruz. Buradaki insanları çıkardık çeşitli yerlerdeki konutlara taşıdık. Anlaşamadıklarımızı da kamulaştırıyoruz. Şuan da orada birkaç ev var yıkıntı harabe şeklinde, onların kamulaştırma çalışmaları devam ettiği için kaldıramadık oradan. Bitince hemen TOKİ buraya gelecek 384 konut üretecek, ürettiği konutların hepsini satacak. Belki oradan çıkarttığımız, eski mülkünü kamulaştırdığımız insanlarda gelip oradan konut satın alabilecek. Ama biraz prestij konutlar yapılacak orada. Daha fiyatlı, birinci sınıf ve oraya yeni bir kimlik kazandırmaya dönük bir konut üretecek ki, oradaki insanların satın alma gücüyle bunun olması biraz zayıf ihtimalli ama biz kentin o perspektifini yenilemek istiyoruz" diye konuştu.
Çay Mahallesi dışında diğer bölgelerde yapılan kentleşme çalışmalarını anlatan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Kıranköy Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında bin 500 konutluk bir proje daha var ki, bu da Kıranköy Mezarlığı ile otogar arasındaki Sebze Meyve Hali'nin Borsa Sitesi'nden aşağıya doğru olan alanda bir kentsel dönüşüm uygulamak istiyoruz. Barış Bulvarı'nın sağ tarafında oluşan yerler daha ziyade kaçak konutlardan, imarsız yapılaşmadan oluştuğu için, giderek o virüs orada yoğunlaştığı için, ona alternatif bir konut üretimi gerçekleştirmek, konut sahiplerinin bedelleri karşılığında farkı da ödeyerek onları yeni konutlara aktarmaya dönük tipik bir kentsel dönüşüm projesini orada uygulayacağız. Başbakanımız da bunu takip ediyor" şeklinde konuştu.
300 KONUTLUK FAKİR KOMPLEKSİ
Başkan Yılmaz, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın özel takip ettiği fakir konutları ile ilgili yapılan çalışmaları şu şekilde açıkladı: "Başbakanımızın takip ettiği, TOKİ'ye talimat verdiği ve Samsun gibi büyük şehirlerde mutlaka yapılmasını istediği fakir konutları var ki, bu 300 konutluk kompleksi Ankara yolunda, İrfaniye Kur'an Kursu'nun arka tarafındaki bir alanda 300 konutluk bir planlamayı TOKİ ile bir protokole bağladık ve başlamak üzereler. Canik'te 2 bin 900 konutluk TOKİ ile birlikte kentimizin en büyük kentsel dönüşüm hamlesi gerçekleşiyor. Canik'te 1970'li yıllara kadar kötü yapılaşma hadisesi oluştu. Canik'te gördüğünüz gibi 2 bin 900 konutun bin 500'e yakını bitme aşamasına geldi. 264 Evler Roman vatandaşlarımız için yaptığımız evlerdi, evlerine taşındılar. Kazım Karabekir Mahallesi'nde 600 konutluk bir konut üretimi yaptık, bir kısmına Çay Mahallesi'ndeki insanları taşıdık, bir kısmını Adalet Mahallesi'ndeki 72 Konuta taşıdık. Hastanebaşı Mahallesi'nde 176 konut, Selahiye Mahallesi'nde 80 konut, Kamalı'da olduğu gibi muhtelif yerlerde TOKİ ile ortak çalışarak yaptığımız projelerimiz devam ediyor."