BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,58
ALTIN 3.020,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Samsun günlük 500 ton çöp üretiyor

Samsun'da günlük toplanan 500 ton evsel atık, Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi'nde depolanıyor.

Abone ol

Samsun'da 2008 yılı Mayıs ayında faaliyete geçen ve 20 yıl ömürlü olarak planlanan Katı Atık Depolama Tesisi'nde, merkeze bağlı Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy İlçe Belediyelerince toplanan katı atıklar depolanıyor.

Günlük 80 araç seferi ile 500 ton civarında çöp tesise getiriliyor. Ayrıca, merkezdeki bütün hastanelerden toplanan günlük 2.5 ton tıbbi atık da burada depolanıyor. Toplanan tıbbi atıklar yüksek buhar basıncı ile sterilize ediliyor ve evsel atık özelliği haline getiriliyor. İl dışından bazı belediyelerin tıbbi atık talebi de karşılanıyor ve ücret karşılığında buraya konuluyor.

Katı Atık Depolama Tesisi İşletme Sorumlusu Fatih Kutbay, düzenli depolama, arıtma, elektrik üretme ve tıbbi atık depolama özelliği bulunan tesisin Türkiye'de tek olduğunu belirtti.

Çöp suyunu arıtmak için arıtma tesisi kurulma çalışmalarının sürdüğünü ve eylül ayında faaliyete geçeceğini belirten Kutbay, tesiste 16 personel çalıştığını, sabah 08.00-gece 01.00 saatleri arasında iki vardiya olarak görev yaptığını kaydetti.

Deponi gazının elektriğe dönüştürülmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, 2011 yılında tesiste metan gazından elektrik üretilmeye başlanacağını açıklayan Kutbay, üretilen elektriğin TEDAŞ'a satılacağını ve belediyenin çöpten elektrik üreterek para kazanacağını dile getirdi.

"GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLAN ÇÖPLER ALINMAYACAK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Samsun'un katı atık işini hallettiğini söyledi. Yakın zaman içerisinde geri dönüşümü olan çöplerin tesise alınmayacağını belirten Yılmaz, "Samsun, Türkiye'nin çok az yerinde olan oranda katı atık ile ilgili modern bir alt yapı tesisi gerçekleşmiş oldu. Katı atık depolamasında oluşan metanın yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi konusunda çalışmalarımız var.

Geri dönüşüm malzemeleri geri dönüşümde kullanılmaksızın geliyor. Belki önümüzdeki günlerde bir zorunluluk kullanacağız, geri dönüşüm malzemelerini almayacağız depoya. Çünkü geri dönüşüm malzemeleri ile depomuzu doldurmak istemiyoruz" diye konuştu.