BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Şampiyonu şaşırtan sorular

ÖSS'de şampiyonunun hiç beklemediği bir sınav olmuş.. Özellikle Mat-2'de hiç görmediği sorularla karşılaşmış .

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-(ÖZEL)-

379 puanla ÖSS Eşit Ağırlık (EA) 2 Türkiye birincisi olan Mücahit Erdoğan, başarısının sırlarını İnternethaber yazarı Eftal Orhan'a anlattı. Erdoğan, "iyi ki yapmışım" dediği şeyin erken çalışmaya başlamak olduğunu açıkladı.. 

Erdoğan bunu 12. sınıfa geldiğinde geç çalışmaya başlayan arkadaşlarının halini görünce daha iyi anladığını sözlerine ekliyor..

Röportajın ikinci bülümünde Erdoğan, sınavda test çözme taktiğini, ilk hangi sorulardan baladığını, sınav öncesi neler yaptığını ve en önemlisi matematik bölümünde yaşadığı paniği nasıl yendiğini anlatıyor.

Erdoğan'ın mezun olduğu Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nde yapılan röportajın ikinci ve son bölümüyle sizleri baş başa bırakıyoruz..

RÖPORTAJ: EFTAL ORHAN

İyi ki yaptım!

Eftal: Şöyle geriye dönüp baktığında “İyi ki yaptım” diyeceğin en önemli şey nedir?

Erdoğan: Çalışmaya erken başlamış olmak. Bunun gerçekten çok büyük faydasını gördüm. Biz 12. Sınıfa geçtiğimizde konuların çoğunu daha önce işlemiştik. O yüzden çok rahattım. Konuları ilk defa gören arkadaşlarımı da görünce yapacak işlerin gerçekten çok azalmış olduğunu gördüm.

Eftal: Peki, “Keşke yapmasaydım” diyeceğin ne var?

Erdoğan: Bazen çalışmayı uzun süre bıraktığım olmuştu. O vakitleri de çok daha iyi değerlendirebilirdim. Bir de derslerle ilgili tuttuğum notları düzenli bir şekilde saklamış olmayı çok isterdim. Özellikle sene sonuna doğru tekrar yapmak gerektiğinde bunun çok sıkıntısını yaşadım.

Son vuruş!

Eftal: Son bir ayda nasıl bir programla çalıştın?

Erdoğan: Her sabah bir deneme oluyorduk. Daha sonra çözemediğimiz soruları birbirimize sorup bilmediğimiz şeyler varsa öğrenmeye çalışıyorduk. Konu tekrarı yapıyorduk. Çeşitli soysal aktiviteler de yaptığımız olmuştu.

Eftal: Bu süreçte, televizyonla ve internetle aran nasıldı?

Erdoğan: Televizyonla aram hiçbir zaman iyi olmadı. Arada sırada dizi izlemişimdir. Ama bilgisayarla olan bağımı pek koparmadım, desem yalan olmaz. Özellikle arkadaşlarla beraber çok fazla oyun oynadık. Okuldan çıkıp dershaneye gidene kadarki vakitleri hiç heba etmedik anlayacağınız. Haftada dört gün belki de böyle etkinliklerimiz oldu.

Eftal: Sınavı nasıl buldun? Değerlendirir misin?

Erdoğan: 2008 ÖSS gerçekten çok farklı bir sınavdı. Bu sene de öyle olmasını bekliyordum. Ama beklediğimden çok daha farklı bir sınav oldu. Ben Matematikte öncüllü bir soru ilk kez 2009 ÖSS de gördüm. Türkçe’de tam 8 tane “hangisi çıkarılamaz” şeklinde soru vardı. Edebiyatta ezbere dayalı çok fazla soru yoktu. Daha önce böyle bir sınava giren olmamıştır sanırım.

Panikledim ama üstesinden geldim.

Eftal: Nasıl bir sınav yaşadın? Sınavdaki psikolojik yönetimin nasıldı?

Erdoğan: Türkçe ve sosyal çok değişikti malum. Mat-1 ve Fen-1 biraz daha kolay geldi o yüzden rahatladım. Ama Mat-2 de daha ilk sorum öncüllü olunca, hemen birkaç soru arkasından yine öncüllü bir soru daha olunca şaşırdım kaldım tabi. Çok panik yaptım o anda. Ama bunun bir işe yaramayacağı belliydi; o yüzden kendimi toplamaya çalıştım. Süre sıkıntısı da çok yaşamadığımı fark edince sorular bittiğinde içim biraz daha rahatladı. Ama çok fazla emin olmadığım soru vardı. Elimden geldiğince bir şeyler yaptım ama yine de bir kısmı öylece kaldı. Bu da sınav sonrası moralimin biraz bozuk olmasına neden oldu.

İLK HANGİ SORULARDAN BAŞLADI

[PAGE]

Eftal: Hangi sırayla soruları çözdün?

Erdoğan: Önce Türkçe, Sos-1 ve Mat-1 sorularını çözdüm. Daha sonra on tane Ed-Sos sorusu çözdüm sonra Fen-1’in tamamını. Sonra yine on tane Ed-Sos sonra Mat-2. Mat-2 de bitince kalan Ed-Sos sorularını çözüp Fen-2 yi bitirdim. Sonra kontrol ettim emin olmadıklarımı.

Eftal: Kodlama stratejin nasıldı? Soruları nasıl kodladın?

Erdoğan:Her sayfayı bitirdiğimde o sayfadaki soruları kodladım. Nerdeyse bugüne kadar hep böyle çözdüm sınavları.

Eftal: Sınavda yanında neler vardı?

Erdoğan: Dört tane kalem, iki silgi, yeterince uç, saat, ilaç, su ve biraz da kuru üzüm. Kalem ve silgi olayını biraz abartmış olabilirim tabi.

Eftal: Sınava girmeden önceki cumartesi günü ve akşamı neler yaptın?

Erdoğan: Sabah arkadaşlar ve hocalarla kahvaltı yaptık ve vedalaştık. Daha sonra anneannemlere gittim. Küçük kardeşim de SBS ye girmişti. Akşam eve döndük annem, babam ve ben. Ders çalışmadım. Daha çok dinlenmekle geçti vaktim.

Eftal: Sınava girmeden hemen önce neler yaptın?

Erdoğan: Aslında hiçbir şey. Her sabahki gibi bir kahvaltı yaptım ve evden çıktık. Sınav yerine gittik.

Büyük insanların büyük hedefleri vardır!

Eftal: Üniversite sonrası hedeflerin nelerdir?

Erdoğan: Akademik kariyer yapmayı düşünüyorum. İlerde belki bir hastalığa çare buluruz ya da yeni bir şey keşfedip insanlığa faydalı bir iş yaparız.

Eftal: Ne gibi hobilerin var?

Erdoğan: Yabancı dili çok seviyorum. Birçok insan hiç sevmez ama benim gerçekten eğlendiğim bir iş bu. İlerde en az dört yabancı dil konuşabilmek istiyorum. Bu hedef için tatillerde, boş vakitlerde kitapları karıştırdığım çok oluyor. Onun dışında kitap okumak da yaptığım şeyler arasında sayılabilir. Çeşitli hamur işi yiyecekleri yapmak da çok hoşuma gidiyor ayrıca.

Erken kalkan yol alır

Eftal: ÖSS’ye hazırlanan arkadaşlarımıza neler önerirsin?

Erdoğan: Dediğim gibi erken başlamak çok önemli bence. Çünkü yapılacak çok iş var. Ne kadar erken başlarlarsa o kadar iyi. Eksiklerini kapatmaları da çok önemli onları tespit etmek için uğraşsınlar. Morallerini yüksek tutsunlar. Çalışma isteklerini kaybettikleri zaman küçük molalar versinler. Kendilerine zaman ayırsınlar, arkadaşlarıyla ya da aileleriyle zaman zaman başka yerlere gitsinler, gezsinler.

Eftal: Son olarak neler söylersin?

Erdoğan: Bugüne kadar bana tek bir harf dahi öğreten herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu sene sınava girecek arkadaşlara da başarılar diliyorum.