Başkent Şam'daki şiddetli çatışmalar ikinci gününde de sürerken Suriyeli eylemciler kente zırhlı araçlar konuşlandırıldığını söylüyor. Hillary Clinton'a göre yönetim bu süreci atlatamayacak.
Abone olBaşkent Şam'daki şiddetli çatışmalar ikinci gününde yayılarak sürerken Suriyeli eylemciler kentin bazı semtlerine zırhlı araçlar konuşlandırıldığını söylüyor.
Çatışmalar hafta sonundan bu yana Meydan semtine kayarken, eylemciler buraya ilk kez asker konuşlandırıldığını, zırhlı araçlarla desteklenen ve ana yollara mevzilenen birimlerin isyancıları buradan çıkarmaya çalıştığını söylüyor.
Görgü tanıkları bunu, 16 ay önce hükümet aleyhtarı eylemlerin başlamasından bu yana başkentteki en büyük askeri operasyon olarak niteliyor.
Başkentin Tadamon, Cubar ve Kfar Susa semtlerinde de son iki gündür çatışmalar yaşanıyor.
Hükümet yanlısı El Vatan gazetesi Pazartesi günkü sayısında 'terör örgütlerinin başkent için büyük bir muharabeye girişmek istediğini' savundu. Gazetenin manşeti ise "Şam'ı asla alamayacaksınız" idi.
Clinton: Hükümet süreci atlatamayacak
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BBC'ye Suriye'de şiddetin ve saf değiştirenlerin yoğunlaşmasının, hükümet üzerinde büyük bir baskı yarattığını söyledi.
Clinton gelişmelerin, hükümetin süreci atlatamayacağını gösterdiğini savundu, ancak siyasi bir geçiş dönemi sağlanması için hala fırsat olduğunu belirtti.
Clinton, Çin ve Rusya'nın Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a doğrudan baskı uygulamasının etki sağlayabileceğini savundu.
Rusya ise, ülkenin Suriye'ye karşı yaptırım seçeneğini ele alması için Batılı ülkelerden yönelen girişimlerin "şantaj unsuru" taşıdığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a göre, Batı Rusya'dan Şam'a yaptırım uygulayacak bir önergeyi desteklemesini istedi; aksi takdirde BM gözlemcilerinin görev süresinin uzamayacağı bilgisi verildi.
Lavrov, "Bence bu yaklaşım yapıcı değil ve tehlikeli" dedi.
Lavrov, çatışmaların sonlandırılması için muhaliflere baskı yapılmazken bunun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan beklenmesinin "doğru olmadığını" söyledi.
Dünya güçleri, Cuma günü BM gözlemcilerinin görev süresi bitmeden, gücün geleceği konusunda bir karara varmaya çalışıyor.
Bu ortamda Moskova'ya giden BM özel elçisi Kofi Annan, bugün Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşecek.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise, konuyu Pekin'de Çinli liderlerle ele alacak.
Çin ve Rusya şimdiye dek BM Güvenlik Konseyi'ne gelen tüm karar tasarılarını yeterince dengeli olmadıkları ve Suriye'ye müdahaleye kapı açabilecekleri gerekçesiyle veto etmişti.
Suriye'de Beşar Esad yönetiminden daha fazla siyasi hak talebiyle başlayan, daha sonra bir silahlı isyana dönüşen eylem ve çatışmalarda 2011 Mart ayından bu yana 16 bin kadar kişinin öldüğü tahmin ediliyor.