BIST 9.774
DOLAR 34,04
EURO 37,99
ALTIN 2.803,71
HABER /  GÜNCEL

Samast gazete manşetlerini suçladı

Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast, kendisinin değil, onu vatan haini gösteren manşetleri suçladı.

Abone ol

İkinci kez çocuk mahkemesine çıkan gazeteci Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast, kendisinin değil, onu vatan haini gösteren manşetlerin suçlu olduğunu söyledi. Üstelik gazete ve yöneticilerinden de davacı olacağını belirtti.

Hrant Dink suikastıyla ilgili Sirkeci Çocuk Mahkemesi'nde suça itilmiş çocuk sıfatıyla ikinci kez duruşmaya çıkan Ogün Samast, kendisini bu suça Dink'in yazısını manşet yapanların ittiğini söyledi. Samast duruşmada, mahkemeye gönderdiği mektubu okudu.

Akşam gazetesinden Gülden Kılıç'ın haberine göre, Dink suikastına giden sürecin 2004'te Türkiye-Gürcistan maçıyla başladığını söyleyen Ogün Samast'ın mektubunda şu ifadeler yer aldı: 'Beni bu sürece getirenler nerede? Damarlarımda cahilliğin aktığı gençliğimde nerden bileyim Dink'i, Agos'u, Ermeni'yi? Bu süreç, Yasin Hayal'in okuttuğu yazılarla, beni sürüklediği kin ve nefret girdabında kaybolmamla başladı. Dink'in yazdığı yazının bir kısmını manşet yapan Hürriyet ve Vatan'dı. Ben mi yazdım? Orhan Pamuk ve Hrant Dink'i vatan haini diye hedef gösteren ben miydim? O yazı yazılmasaydı, o manşetler atılmasaydı bunlar yaşanmazdı. Bu yazıyı yazanlar cahil ve milli duyguları kullanılmaya müsait bir gencin bir kötülük yapacağını bilmezler mi? Amaç da bu zaten. Ben kurban oldum, başkası olmasın' diyerek Dink'le ilgili haberleri manşet yapan gazete ve yöneticilerinden davacı olduğunu söyledi. Duruşmada 4 tanık dinlendi. Samast'ın otobüste yolculuk yaptığı Mehmet Ali Temelocak ifadesinde Samsun'da yakalandığını duyunca, yanındakinin Samast olduğunu anladığını söyledi. Dink'in katledildiği gün olay yerinde arabasıyla bir tanıdığını bekleyen Serkan İskender, Samast'ı gördüğünü söyledi.

TANIK ÇAKMAKÇI FENALAŞTI

İlk kez dinlenen tanık Emsale Çakmakçı ise olayın olduğu yerde yanından 3 kişi geçtiğini, çalıştığı şirkete ait yüklü miktar para olduğu için bu kişileri hırsız sandığını ve cadde üzerindeki bir dükkana girdiğini anlattı. '3 kişiden birisi Samast mıydı?' sorusu üzerine şeker krizine giren Çakmakçı salondan dışarı çıkarıldı ve duruşmaya ara verildi. Ara bittikten sonra ise Çakmakçı 3 kişiden birinin kıyafetinin Samast ile aynı olduğunu söyledi.

18 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddİanamede Ogün Samast'ın yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ila 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Sanığın ayrıca 'terör örgütüne üye olma' ve 'ruhsatsız silah taşıma' suçlamalarından da 8,5 ila 18 yıl arasında hapsi isteniyor.

'ÖLDÜRÜYORLAR DİYE BAĞIRDIM'

Tanık Ayşe Konuş ise Dink'i tanıdığını, olay yerinde gördüğünü anlatarak, 'Merhaba demek için onu gözlerimle takip ediyordum. Birden başımı kaldırınca beyaz bereli birinin silah doğrulttuğunu gördüm, sonra silah esi duydum. Hrant Dink'i öldürüyorlar, diye bağırdım. Samast'ı arkadan gördüm. Silah sesinden sonra yere yıkıldım. Bu andan sonraki 20 dakikayı hatırlamıyorum. Olaydan sonra görüntüleri yüzlerce kez izledim ama hiçbir şey hatırlamıyorum' dedi.

GAZETECİELRİ HEDEF GÖSTERDİ

Ogün Samast'ın duruşmasının ardından NTV'ye konuşan Dink Ailesi'nin avukatlarından Bahri Belen, Samast'ın kendisini azmettirenlerin ağzıyla konuştuğunu söyledi. Samast'ın mahkemede okuduğu mektupla ilk kez çok açık ve net konuştuğunu belirten Belen, Samast'ın son derece bilinçli bir şekilde gazetecileri hedef gösterdiğini öne sürdü.