BIST 8.876
DOLAR 34,27
EURO 37,50
ALTIN 2.928,22
HABER /  DÜNYA

Şamar gibi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “İlerleme raporunun içeriği, Türkiye’de ’yandı bitti kül oldu, her şey kötüye gidiyor’ ...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “İlerleme raporunun içeriği, Türkiye’de ’yandı bitti kül oldu, her şey kötüye gidiyor’ çaresizliği içerisinde bir takım mesajlar vermeye çalışanlara da şamar gibi döndü. Rapor, Türkiye’nin reform kararlılığını teyit etmiş oldu” dedi.
Bakan Egemen Bağış, Avrupa Birliği Bakanlığı’nda Hollanda Parlementosu AB İşyeri Komitesi heyetini kabul etti. Ardından ise Bakan Bağış Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert’in Kosovaya gitmeden önce onuruna öğle yemeği verdi.
Yemekten önce konuşma yapan Bakan Bağış, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert’in Moskova’ya gitmeden evvel Türkiye-AB ilişkilerine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Belki de son yılların en objektif ilerleme raporlarının birinin yayınlanmasına katkıları olduğunu belirten Egemen Bağış, Maurice Ripert’in bundan sonra da Fransa Diplomatı olarak Türkiye’nin AB ilişkilerine Moskova’dan destek vereceğine yürekten inandığını belirtti.

"TÜRKİYE’NİN DE EKSİKLERİ VAR"
Bu dönemin belkide en önemli süreçlerinden bir tanesinin geçtiğimiz hafta yayınlanan ilerleme raporu olduğunu ifade eden Bakan Bağış konuşmasına şöyle devam etti:
“Raporun içeriği Türkiye’de yandı bitti kül oldu, her şey kötüye gidiyor çaresizliği içerisinde bir takım mesajlar vermeye çalışanlara da şamar gibi döndü. Rapor Türkiye’nin reform kararlılığını teyit etmiş oldu. Türkiye’nin attığı pozitif adımları takdir etti. Tabi ki Türkiye’de de her ülkede olduğu gibi eleştirilecek bazı konular olduğunu da gündeme getirdi. Raporlar zaten ülkelerin fotoğrafını çekmektedir. Fotoğrafın içerisinde olumlu olduğu kadar olumsuz konulara da mutlaka yer verilmelidir. Biz bunu anlayışla karşılarız. Bugün AB üyesi olmuş ülkelerin de birçok konuda eksiklikleri sorunları vardır. Türkiye’nin de eksikleri vardır. Ama bunu objektif ve yapıcı bir dille dile getirilmesi farklıdır. Geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz gibi daha tepeden anlatılan bir dille bakılması farklıdır. Bu yüzden 2013 ilerleme raporunu biz Türkiye AB ilişkilerinin ilerlemesine vesile olacak bir rapor olarak görüyoruz.”

"DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNİN TAKDİR EDİLMESİ MEMNUN EDİCİ"
Raporun içerisinde demokratikleşme süreci ile ilgili Başbakan’ın 30 Eylül tarihinde açıkladığı Demokratikleşme paketinin çok kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesinin ve Türkiye’nin çözüm sürecinde attığı adımların ve kararlılığının takdir edilmesinin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Bağış şöyle devam etti:
“Zaman zaman Avrupa Birliğinin raporlarına sert çıkışlar göstermemiz o raporların aslında tonuyla alakalıdır. Ama bu raporun objektif olmasıda bizim tepkilerimizin tonunu belirlemiştir. Ümit ediyoruz ki 5 Kasım’da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte Brüksel’e gidip 22. Faslı açtığımız da bu bir başlangıç olacaktır. Bundan sonra Türkiye’nin AB ile ilişkileri artık daha düzene girecektir. Mantıksız, gereksiz ve anlamsız siyasi engellerin kalktığı bir dönemi yaşayacağımızı ümit ediyoruz. “
(İHA)